offerBox
1

5. 7. - WineDay Piešťany 2025

offerImage

Ochutnáte viac ako 200 druhov vína zo Slovenska a z celej planéty.

Lístky

Šiesta Karpatská Perla zadarmo

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Prosecco teraz so zľavou -20%, zadajte v košíku kód PROSECCO. Ukázať Prosecco.

Letný piknik – vína pre slnečné dni

Letný piknik – vína pre slnečné dni

Leto je ideálny čas na uvoľnenie, pohyb v prírode a chvíle pri dobrom víne. Slnečné júnové dni priam vyzývajú k ľahkosti – nielen oblečenia, ale aj vína v pohári. Práve teraz prichádzajú na scénu svieže biele a ružové vína, ktoré sú ako stvorené pre letný piknik alebo večerné posedenie na terase.


 

Biele vína: ľahkosť a sviežosť 

Ľahké biele vína sú letnou stálicou, ktoré nikdy nesklamú. Ich osviežujúca kyselinka, ovocné tóny a nižší alkohol z nich robia ideálneho spoločníka počas horúcich dní. Skvelo sa hodia ku grilovaným rybám, letným šalátom či dokonca aj k sushi.

Biele bublinky Cava

Cava je šumivým vínom so španielskym označením pôvodu a štatútom Denominación de Origen (DO). Asi 95 % produkcie sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku. Každá príležitosť prináša ten správny čas vychutnať si Cavu, jej všestrannosť jej dáva potenciál. Vďaka svojim bublinkám, sviežej kyselinke a jemným ovocnej chuti je Cava výborným šumivým vínom k mnohým druhom jedál, vrátane tapas.

TIP: Perelada Cava Brut Blue Festival je cuvée odrôd Macabeo, Parellada a Xarel·lo. Osviežujúca a harmonická Cava s dobrou štruktúrou a stredne dlhým záverom.
 

Svieži Sauvignon

Táto biela odroda s pôvodom v Bordeaux vo Francúzsku si našla mnoho miest, ktoré možno nazývať jej novým domovom – od Čile po Austráliu až po Južnú Afriku. Niet však pochýb, že Sauvignon Blanc pochádzajúci  z Marlborough na Novom Zélande skutočne zaujal svet. Sauvignon Blanc, zasadený medzi vetrom chladenými údoliami a horami najslnečnejšieho regiónu Nového Zélandu, zachytáva podstatu komplexného a malebného regiónu Marlborough vo fľaši.

Vína Villa Maria od rady Private Bin až po Single Vineyard Sauvignon Blanc sú známe a obľúbené po celom svete. Globálna láska a uznanie pre Villa Maria Sauvignon Blanc zvýrazňujú vinohrady, intuíciu vinohradníkov a vinárov spolu s ich odhodlaním vytvárať výnimočné vína, ktoré dokážu pozdvihnúť a zlepšiť každodenné chvíle. 

TIP: Villa Maria Sauvignon Blanc 2024 - ikonické novozélandské víno plné limetky, egrešov a šťavnatých kyseliniek. 

 

Gastronómia

Morské plody a Sauvignon Blanc je klasická kombinácia. Grilované krevety, ustrice, mušle a ľahké biele ryby, šaláty s citrusovými plodmi a bylinkami sa skvele hodia k bylinkovým a ovocným tónom vín Sauvignon Blanc. Ovocný a aromatický štýl vína sa dobre hodí k jedlám ako sushi, thajské zelené kari a vietnamské jarné závitky. Sauvignon Blanc ako jedno z mála odrôd sa dobre kombinuje s pokrmami zameranými na zeleninu, ako je grilovaná špargľa, artičoky či zelené olivy. Výborne doplní ľahšie jedlá z hydiny, ako sú kuracie šaláty alebo grilované kura s bylinkami.

 

Rosé: potešenie v ružovom

Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch stúpa a získava si čoraz viac obdivovateľov. Hovorí sa, že ich obľubujú hlavne ženy. Avšak aj muži majú k nim kladný vzťah. 

Ružové bublinky

Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1 a jeho ružová verzia bude čoskoro tvoriť asi 90 % z celej talianskej produkcie ružového vína. Prosecco Rosé DOC musí byť vyrobené 85 - 90% odrody Glera a 10 - 15 % Pinot Nero a vyrobené môže byť len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry. Na fľaši musí byť deklarovaný ročník. Najviac ružového Prosecca sa momentálne predáva najmä v Amerike a Veľkej Británii. Jeho predaj každým rokom stúpa najmä v lete. 

TIP: SERENA Wines 1881 Prosecco Rosé
 

Rosé z Provensálska

Provensalsko je najstaršia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku a je to jediný región, ktorý sa špecializuje na suché ružové vína. Dnes sú ružové vína z Provensálska veľmi jasne definované ako bledoružové vína, ktoré sú suché, minerálne a jemne ovocné. Tvoria zhruba polovicu produkcie vína v tejto oblasti a skvele dopĺňajú miestnu, stredomorskú kuchyňu.

Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Ružové vína sa vyrábajú aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.

Odporúčame: Estandon Légende Côtes de Provence z Francúzska, Guado al Tasso Scalabrone z Talianska, Museum Las Musas zo Španielska

 

Gastronómia 

Ružové víno je univerzálnym sprievodcom gastronómie. Svieže, ľahké, suché, ovocné a správne vychladené ružové víno sa skvele hodí ku grilovaným rybám, plodom mora, hydine, cestovinám ale aj k teľaciemu mäsu. Plnšie ružové vína, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch, sa dobre kombinujú ku grilovanému bravčovému a jahňaciemu mäsu alebo ku grilovaným kačacím prsiam.  

TIP na recept: Steak z tuniaka s grilovanou zeleninou

Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2 

 

Ingrediencie
 
4 steaky z tuniaka
morská soľ v mlynčeku
mleté farebné korenie v mlynčeku 
olivový olej
čerstvý tymián
rajčiny 
cuketa
mix farebných paprík 
červená cibuľa 
bylinkové maslo

Postup 

1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.

2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.

3.  Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.

4.  Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

5.  Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.

Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou 

Odporúčanie someliérky WinePlanet

Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým i ľahkým červeným vínam. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala ružové víno La Mascota Rosé 2022 z vinárstva Mascota Vineyards. Sviežosť a ľahkosť vína vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka.

BONUS

Urobte si letný koktail s vínom

Víno je úžasný nápoj sám o sebe, no niekedy je fajn spojiť ho s iným nápojom poprípade s ovocím, najmä počas horúcich dní na „greene“. Klasický letný drink by mal byť ľahký a osviežujúci . Najlepšie koktaily by mali mať nižší alkohol, aby organizmus príliš nezaťažil. A nezabudnite si vychladiť aj poháre.

Jahodové frosé

Prečo sa obmedzovať na rosé, keď si môžete dať frosé. Jednoducho nalejte fľašu ružového vína do nádoby a nechajte ju zmraziť aspoň na šesť hodín. Výborne sa bude hodiť Emiliana Adobe Rosé BIO. Mrazené rosé zmiešajte s jahodovým džúsom, limetkovou šťavou a hrsťou čerstvých alebo mrazených jahôd. Na zdravie.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.