Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Letné koktaily s Proseccom
Prosecco je samo o sebe dokonalým letným spoločníkom – svieže, ľahké s jemnými bublinkami. No keď ho spojíte s kvalitnými alkoholickými nápojmi, ovocím či bylinkami, vzniknú koktaily, ktoré vás prekvapia. Zabudnite na obligátne Hugo alebo Aperol Spritz, toto leto stavte na originálne kombinácie s Proseccom.
Inšpirujte sa receptmi na ďalšie koktaily na našom blogu.
Tip: Nezabudnite Prosecco dobre vychladiť (ideálne na 6–8 °C) a používať kvalitný ľad – základ pre dokonalý letný koktail. Na zdravie letu plnému chutí a kreativity!
1. Limoncello Fizz – citrónová explózia z juhu Talianska
Koktail plný slnka, vône citrónovej kôry a sviežich bubliniek. Čo budete potrebovať:
• 40 ml Piemme Limoncello di Sorrento BIO
• 90 ml Serena 1881 Prosecco Treviso Extra Dry
• Plátok citróna, mäta, ľad
Ako na to:
Do pohára vložte ľad, nalejte limoncello a jemne dolejete vychladeným Proseccom. Ozdobte mätou a plátkom citróna.
Limoncello Piemme pochádza priamo zo Sorrenta. Má intenzívnu citrónovú chuť. Výborne sa kombinuje s jemne sladším Proseccom ako je Serena 1881 Prosecco Treviso Extra Dry, ktoré ponúka sviežu, kvetinovo ovocnú vôňu a harmonickú chuť s jemným perlením.
2. Rosato Royale – ružová elegancia
Koktail, ktorý zaujme farbou aj výraznou chuťou. Čo budete potrebovať:
• 30 ml Pink 47 Royal Dry Gin
• 30 ml grepovej šťavy
• 80 ml Prosecco V8
• Pár kvapiek grapefruitového bitteru
• Grep, ľad
Ako na to:
Gin, grep a bitter pretrepte s ľadom, prelejte do pohára a dolejete Proseccom. Podávajte s plátkom grepu.
Gin Pink 47 je vyrobený z borievok z Toskánska, muškátového orieška z Afriky, mandlí zo Španielska, doplnený letným ovocím, ako sú maliny, čučoriedky a brusnice. Skvele sa kombinuje s grepom a Proseccom V8, ktoré vyniká svojou ľahkosťou a sviežosťou.
3. Spicy Peach Sparkler – exotika s pikantným zvukom
Kombinácia sladkého ovocia a korenia, ktorá vás dostane. Čo budete potrebovať:
• 40 ml Malteco Spiced Rum
• 30 ml broskyňového pyré
• 10 ml limetkovej šťavy
• 90 ml Santa Margherita Prosecco Superiore DOCG Brut
• Ľad, čerstvá mäta a broskyňa na ozdobu
Ako na to:
Rum, broskyňové pyré a limetkovú šťavu pretrepte s ľadom, prelejte do pohára a dolejete Proseccom. Ozdobte čerstvou broskyňou alebo mätou.
Malteco Especiado je korenistý panamský rum. V kombinácii s broskyňou a Proseccom z vinárstva Santa Margherita vytvára koktail plný tropickej atmosféry.
4. Port Spritz – leto s portským vínom a Proseccom
Elegantný koktail, ktorý spája sladkú chuť bieleho portského vína s jemnými bublinkami Prosecca. Osviežujúci a dokonale vyvážený koktail. Čo budete potrebovať:
• 50 ml Graham’s Blend No.5 White Port
• 90 ml Prosecco La Marca Extra Dry
• 2 plátky hrušky
• Kvapka limetkovej šťavy (voliteľné)
• Ľad, lístok mäty na ozdobu
Ako na to:
Do pohára na víno vložte ľad a plátky hrušky. Prilejte 50 ml vychladeného bieleho portského vína. Jemne dolejete Proseccom a podľa chuti pridajte kvapku limetkovej šťavy. Ozdobte mätou a servírujte.
Graham’s Blend No.5 sa vyznačuje tónmi bielej broskyne, citrusov a kvetov, ktoré ladia s ovocným charakterom Prosecca La Marca. Výsledok je jemne sladký a maximálne osviežujúci koktail ideálny na popoludnie na terase alebo ako welcome drink na letnú párty.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.






