offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Ľad do vína, víno do ľadu...

Ľad do vína, víno do ľadu...

Posledné letá bývajú naozaj veľmi horúce, teplomer atakuje 40tku. Človek automaticky siaha po ľade, aby sa schladil. Nielen v nealko nápojoch si dopraje pár kociek ľadu.

Patrí však ľad do vína alebo skôr víno do ľadu? Je to faux pas? Prečítajte si názor našej someliérky Denisy Šutákovej.


Čím je víno sladšie, tým by teplota mala byť nižšia.

 

Teplota vína pri podávaní by mala byť približne rovnaká v lete i v zime, len človek inak vníma víno v decembri a inak v auguste. Určite neodporúčam dávať do vína ľad. Víno sa zriedi s vodou a zmení sa jeho chuť. Taktiež som sa stretla aj s tým, že v reštaurácii pri servírovaní vína kalichy na víno frapovali s kockami ľadu.

Nielenže sa tým ničia kalichy, ale víno sa opäť riedi s vodou. Navyše môže vplyvom kvality vody pôsobiť ako korkové! Ak niekto toto považuje za show, tak ho musím sklamať. Neplaťte zbytočne za zriedené a znehodnotené víno!

Ľad do kalicha s vínom?

Na zníženie teploty vína sa používa tvz. ice bucket, čiže nádoby s ľadom a vodou. Ak potrebujete veľmi rýchlo znížiť teplotu, môžete do ľadu s vodou pridať soľ. Existujú aj chladiace tuby, ktoré sa dávajú priamo na fľašu. Tie sú skôr určené pre domáce použitie. V reštaurácii z praktických aj vizuálnych dôvodov lepšie vynikne fľaša vína v nádobe s ľadom ako fľaša v tube, kde nevidieť etiketu. Má to i psychologický aspekt, niekedy zákazníci pri vedľajšom stole vidia víno v nádobe a automaticky si víno objednajú aj oni.

Ak si zákazník v reštaurácii pýta ľad do kalicha s vínom, prineste mu ho v malej nádobe s lyžičkou alebo kliešťami na ľad. Vy mu vyhoviete, nie ste za barbara a aj zákazník je spokojný. Sám si dá toľko ľadu do vína, koľko chce.

Existuje však i výnimka, kedy si do vína môžete dať ľad. Pri príprave miešaného nápoja na báze vína. Väčšinou sa podáva šumivé víno s talianskym pomarančovým aperitívom alebo šumivé víno s rozmixovaným ovocím, či fortifikované víno so sódou alebo tonikom.

 

Bublinky pri teplote 7-10 °C

Väčšina v letnom období uprednostňuje len vína šumivé alebo biele poprípade ružové. Červeným vínam sa vyhýbajú. Samozrejme, ak je červené víno servírované pri tzv. izbovej teplote, naozaj vás môže unaviť. Žiadne víno sa nepodáva pri teplote 25 °C...

Správna teplota pri podávaní vína závisí od typu vína a tiež štýlu. Všeobecne platí, že šumivé vína typu Sekt, Cava, Crémant, Prosecco alebo neročníkové Champagne sa servíruje pri teplote 7-10 °C. Treba rátať s tým, že pri servise sa zvyšuje teplota vína minimálne o jeden stupeň. Pri ročníkových Champagne môže byť teplota servírovania vyššia. Ak nemáte skúsenosti, nechajte si poradiť someliérom. Na stránke Wineplanet.sk nájdete aj odporúčanú teplotu podávania.

Pri bielychružových vínach je to komplikovanejšie. Mladé a ľahké biele vína sa servírujú pri teplote 9-11 °C. Vína so stredne plným telom, ktoré vyzrievali v dubových sudoch alebo boli dlhšie v kontakte s kalmi /Sur lie/ podávame pri teplote 11-13 °C. Vína kategórie Orange sa môžu podávať aj pri teplote do 14 °C. Podobne to platí i pri ružových vínach. Ľahké suché ružové vína sa servírujú pri teplote 9-10 °C. Rosé, ktoré môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, sú komplexnejšie a podávajú sa pri vyššej teplote.

 

Správna teplota kalichov

Dôležitý z hľadiska teploty servírovania je obsah zvyškového cukru /pri šumivých vínach dozáž/. Čím je víno sladšie, tým by teplota mala byť nižšia. Toto pravidlo sa uplatňuje aj pri prírodne sladkých a fortifikovaných vínach. Cukor môže zohrieva organizmus a človek sa cíti unavený. Dôležitú úlohu zohráva objem alkoholu, ten má z tohto pohľadu vyššiu kalorickú hodnotu.

Názor, že červené vína sú počas leta ťažké treba vysvetliť.  V lete sa jedlá pripravujú aj vonku na grile. Strava býva ľahšia, avšak ryby a mäso na grile nechýbajú. Počas tohto ročného obdobia sú ideálne červené vína s ľahším telom, príjemnou kyselinkou  a harmonickými trieslovinami podávané pri teplote 14-16 °C. Sú výborným partnerom ku grilovanému  lososovi, tuniakovi alebo jahňacej kotlete. Ak ste milovníkom grilovanej krkovičky či hovädzích steakov, určite oceníte stredne plné víno s pevnejšou tanínovou štruktúrou pri  teplote 16-18 °C. Rozdiel medzi vonkajšou teplotou a takto vychladenými červenými vínami zdôrazní ich osviežujúci prejav.

V našich reštauráciách by mal personál dbať na správnu teplotu servírovaných vín a kalichov. Nikdy neservírujte víno do kalichov, ktoré ste práve vytiahli z umývačky alebo ich máte uložené vedľa kávovarov. Ak nalejete víno do teplých kalichov, odrazí sa to na kvalite a chuťovom prejave. Nesprávna teplota vín, ktorá je spojená s ich neznalosťou môže  tak v konečnom dôsledku zohrávať dôležitú úlohu ekonomického hospodárenia prevádzky.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.