offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno

Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno

Ázijská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Je založená na rovnováhe. Základom je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás. Typickým prvkom ázijskej kuchyne je jej pikantnosť. Tá sa dosiahne buď rôznymi druhmi korenia, ale takisto ochutenými omáčkami. Lenka si pre vás pripravila rýchly recept na kuracie teriyaki s brokolicou a ryžou. K tomuto pokrmu odporúčam víno Reya Organica Tramín červený BIO 2020.


 

Kuracie teriyaki s brokolicou

 

Čas prípravy: 10 min, doba varenia 20 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
400 g kuracích pŕs
1 ks brokolice 
jarná cibuľka
teriyaki omáčka 
1 lyžica medu
1 lyžička sušeného zázvoru
1 lyžica kukuričného škrobu 
soľ
olej
sezam 
jazmínová ryža

Postup 

1. Najprv si pripravíme marinádu na mäso. Zmiešame teriyaki omáčku, med a sušený zázvor. Poriadne premiešame.

2.  Mäso si nakrájame na kocky a zmiešame s marinádou. Na panvici si rozhorúčime  olivový olej a opečieme na ňom mäso z každej strany do mäkka a jemne poprášime kukuričným škrobom.  

3.  Medzi tým si rozoberieme čerstvú brokolicu na malé ružičky. Prikryjeme a v pare ju necháme dôjsť 4 minúty.

4.  Uvaríme si ryžu podľa návodu. Môžeme servírovať na tanier ryžu, brokolicu a kuracie teriyaki, posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.  

Slovo teriyaki sa doslovne prekladá ako „lesklé a vyprážané“, čo odráža proces varenia, v dôsledku čoho cukor v kompozícii s pokrmom skaramelizuje a dodáva jedlu charakteristický lesk. V japonskej kuchyni sa teriyaki omáčka pridáva počas vyprážania rýb (predovšetkým makrela, tuniak a losos) a používa sa aj na prípravu sushi. V západnej kuchyni sa omáčka používa na rôzne druhy mäsa a zeleninu. Základné prísady na omáčku teriyaki sú sójová omáčka, saké a mirin (sladké ryžové víno) a trstinový cukor.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Vďaka množstvu komplexných chutí máme tendenciu myslieť si, že ázijskú kuchyňu je ťažké spárovať s vínom. Vo všeobecnosti k ázijským jedlám sú najlepšou voľbou ľahké až stredne plné biele vína, suché až polosuché. Napríklad Riesling, Pinot Gris alebo Gewűrztraminer z Alsaska.  Skvelou voľbou môže byť  i Champagne, ale aj ľahké, ovocné červené vína ako Beaujolais alebo Cote du Rhone, najmä k hovädziemu mäsu. Ku kuraciemu teriyaki s brokolicou a jazmínovou ryžou som vybrala ovocno korenistý Tramín červený Reya Organica.  Jemne sladšia, korenistá chuť vína je pekným kontrastom k slanej chuti v jedle. 

Odporúčanie someliérky:

Reya Organica Tramín červený BIO 2020 

Sýta zelenkavo zlatistá farba a ovocno-korenistý buket sú typickými znakmi tohto Tramínu. Chuť vína je plná citrusových plodov, manga a žltého melóna doplnená jemnými tónmi  bieleho korenia. Svieža kyselinka podčiarkuje celkový charakter Tramínu. Ukázať víno na eshope.

 

Reya Organica

Reya Organica je nová privátna značka spoločnosti Corner & Co., ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický.

Hrozno, ktoré bolo použité k výrobe vín Reya Organica, pochádza z ekologických vinohradov, ktoré sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami. Pri výrobe vína neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer bez histamínu a majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Sú určené do gastronómie aj  do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.