Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno
Ázijská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Je založená na rovnováhe. Základom je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás. Typickým prvkom ázijskej kuchyne je jej pikantnosť. Tá sa dosiahne buď rôznymi druhmi korenia, ale takisto ochutenými omáčkami. Lenka si pre vás pripravila rýchly recept na kuracie teriyaki s brokolicou a ryžou. K tomuto pokrmu odporúčam víno Reya Organica Tramín červený BIO 2020.
Kuracie teriyaki s brokolicou
Čas prípravy: 10 min, doba varenia 20 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najprv si pripravíme marinádu na mäso. Zmiešame teriyaki omáčku, med a sušený zázvor. Poriadne premiešame.
2. Mäso si nakrájame na kocky a zmiešame s marinádou. Na panvici si rozhorúčime olivový olej a opečieme na ňom mäso z každej strany do mäkka a jemne poprášime kukuričným škrobom.
3. Medzi tým si rozoberieme čerstvú brokolicu na malé ružičky. Prikryjeme a v pare ju necháme dôjsť 4 minúty.
4. Uvaríme si ryžu podľa návodu. Môžeme servírovať na tanier ryžu, brokolicu a kuracie teriyaki, posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.
Slovo teriyaki sa doslovne prekladá ako „lesklé a vyprážané“, čo odráža proces varenia, v dôsledku čoho cukor v kompozícii s pokrmom skaramelizuje a dodáva jedlu charakteristický lesk. V japonskej kuchyni sa teriyaki omáčka pridáva počas vyprážania rýb (predovšetkým makrela, tuniak a losos) a používa sa aj na prípravu sushi. V západnej kuchyni sa omáčka používa na rôzne druhy mäsa a zeleninu. Základné prísady na omáčku teriyaki sú sójová omáčka, saké a mirin (sladké ryžové víno) a trstinový cukor.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Vďaka množstvu komplexných chutí máme tendenciu myslieť si, že ázijskú kuchyňu je ťažké spárovať s vínom. Vo všeobecnosti k ázijským jedlám sú najlepšou voľbou ľahké až stredne plné biele vína, suché až polosuché. Napríklad Riesling, Pinot Gris alebo Gewűrztraminer z Alsaska. Skvelou voľbou môže byť i Champagne, ale aj ľahké, ovocné červené vína ako Beaujolais alebo Cote du Rhone, najmä k hovädziemu mäsu. Ku kuraciemu teriyaki s brokolicou a jazmínovou ryžou som vybrala ovocno korenistý Tramín červený Reya Organica. Jemne sladšia, korenistá chuť vína je pekným kontrastom k slanej chuti v jedle.
Odporúčanie someliérky:
Reya Organica Tramín červený BIO 2020
Sýta zelenkavo zlatistá farba a ovocno-korenistý buket sú typickými znakmi tohto Tramínu. Chuť vína je plná citrusových plodov, manga a žltého melóna doplnená jemnými tónmi bieleho korenia. Svieža kyselinka podčiarkuje celkový charakter Tramínu. Ukázať víno na eshope.
Reya Organica
Reya Organica je nová privátna značka spoločnosti Corner & Co., ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický.
Hrozno, ktoré bolo použité k výrobe vín Reya Organica, pochádza z ekologických vinohradov, ktoré sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami. Pri výrobe vína neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer bez histamínu a majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Sú určené do gastronómie aj do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc