Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno](/www/thumbnails/blog-xs/teriyaki-1440x550_500xf1qmt1658238353.jpg)
Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno
Ázijská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Je založená na rovnováhe. Základom je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás. Typickým prvkom ázijskej kuchyne je jej pikantnosť. Tá sa dosiahne buď rôznymi druhmi korenia, ale takisto ochutenými omáčkami. Lenka si pre vás pripravila rýchly recept na kuracie teriyaki s brokolicou a ryžou. K tomuto pokrmu odporúčam víno Reya Organica Tramín červený BIO 2020.
Kuracie teriyaki s brokolicou
Čas prípravy: 10 min, doba varenia 20 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najprv si pripravíme marinádu na mäso. Zmiešame teriyaki omáčku, med a sušený zázvor. Poriadne premiešame.
2. Mäso si nakrájame na kocky a zmiešame s marinádou. Na panvici si rozhorúčime olivový olej a opečieme na ňom mäso z každej strany do mäkka a jemne poprášime kukuričným škrobom.
3. Medzi tým si rozoberieme čerstvú brokolicu na malé ružičky. Prikryjeme a v pare ju necháme dôjsť 4 minúty.
4. Uvaríme si ryžu podľa návodu. Môžeme servírovať na tanier ryžu, brokolicu a kuracie teriyaki, posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.
Slovo teriyaki sa doslovne prekladá ako „lesklé a vyprážané“, čo odráža proces varenia, v dôsledku čoho cukor v kompozícii s pokrmom skaramelizuje a dodáva jedlu charakteristický lesk. V japonskej kuchyni sa teriyaki omáčka pridáva počas vyprážania rýb (predovšetkým makrela, tuniak a losos) a používa sa aj na prípravu sushi. V západnej kuchyni sa omáčka používa na rôzne druhy mäsa a zeleninu. Základné prísady na omáčku teriyaki sú sójová omáčka, saké a mirin (sladké ryžové víno) a trstinový cukor.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Vďaka množstvu komplexných chutí máme tendenciu myslieť si, že ázijskú kuchyňu je ťažké spárovať s vínom. Vo všeobecnosti k ázijským jedlám sú najlepšou voľbou ľahké až stredne plné biele vína, suché až polosuché. Napríklad Riesling, Pinot Gris alebo Gewűrztraminer z Alsaska. Skvelou voľbou môže byť i Champagne, ale aj ľahké, ovocné červené vína ako Beaujolais alebo Cote du Rhone, najmä k hovädziemu mäsu. Ku kuraciemu teriyaki s brokolicou a jazmínovou ryžou som vybrala ovocno korenistý Tramín červený Reya Organica. Jemne sladšia, korenistá chuť vína je pekným kontrastom k slanej chuti v jedle.
Odporúčanie someliérky:
Reya Organica Tramín červený BIO 2020
Sýta zelenkavo zlatistá farba a ovocno-korenistý buket sú typickými znakmi tohto Tramínu. Chuť vína je plná citrusových plodov, manga a žltého melóna doplnená jemnými tónmi bieleho korenia. Svieža kyselinka podčiarkuje celkový charakter Tramínu. Ukázať víno na eshope.
Reya Organica
Reya Organica je nová privátna značka spoločnosti Corner & Co., ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický.
Hrozno, ktoré bolo použité k výrobe vín Reya Organica, pochádza z ekologických vinohradov, ktoré sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami. Pri výrobe vína neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer bez histamínu a majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Sú určené do gastronómie aj do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses