Cognac Week -15%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte zlatý oscarový balíček Clarendelle. Viac info.

Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno

Kuracie teriyaki s brokolicou a TIP na víno

Ázijská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne sveta. Je založená na rovnováhe. Základom je najmä veľa zeleniny, ryby, sója, tofu, huby, ryža a rezance. Mäso sa konzumuje v menšej miere ako u nás. Typickým prvkom ázijskej kuchyne je jej pikantnosť. Tá sa dosiahne buď rôznymi druhmi korenia, ale takisto ochutenými omáčkami. Lenka si pre vás pripravila rýchly recept na kuracie teriyaki s brokolicou a ryžou. K tomuto pokrmu odporúčam víno Reya Organica Tramín červený BIO 2020.


 

Kuracie teriyaki s brokolicou

 

Čas prípravy: 10 min, doba varenia 20 min 

Počet porcií: 2  

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
400 g kuracích pŕs
1 ks brokolice 
jarná cibuľka
teriyaki omáčka 
1 lyžica medu
1 lyžička sušeného zázvoru
1 lyžica kukuričného škrobu 
soľ
olej
sezam 
jazmínová ryža

Postup 

1. Najprv si pripravíme marinádu na mäso. Zmiešame teriyaki omáčku, med a sušený zázvor. Poriadne premiešame.

2.  Mäso si nakrájame na kocky a zmiešame s marinádou. Na panvici si rozhorúčime  olivový olej a opečieme na ňom mäso z každej strany do mäkka a jemne poprášime kukuričným škrobom.  

3.  Medzi tým si rozoberieme čerstvú brokolicu na malé ružičky. Prikryjeme a v pare ju necháme dôjsť 4 minúty.

4.  Uvaríme si ryžu podľa návodu. Môžeme servírovať na tanier ryžu, brokolicu a kuracie teriyaki, posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.  

Slovo teriyaki sa doslovne prekladá ako „lesklé a vyprážané“, čo odráža proces varenia, v dôsledku čoho cukor v kompozícii s pokrmom skaramelizuje a dodáva jedlu charakteristický lesk. V japonskej kuchyni sa teriyaki omáčka pridáva počas vyprážania rýb (predovšetkým makrela, tuniak a losos) a používa sa aj na prípravu sushi. V západnej kuchyni sa omáčka používa na rôzne druhy mäsa a zeleninu. Základné prísady na omáčku teriyaki sú sójová omáčka, saké a mirin (sladké ryžové víno) a trstinový cukor.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Vďaka množstvu komplexných chutí máme tendenciu myslieť si, že ázijskú kuchyňu je ťažké spárovať s vínom. Vo všeobecnosti k ázijským jedlám sú najlepšou voľbou ľahké až stredne plné biele vína, suché až polosuché. Napríklad Riesling, Pinot Gris alebo Gewűrztraminer z Alsaska.  Skvelou voľbou môže byť  i Champagne, ale aj ľahké, ovocné červené vína ako Beaujolais alebo Cote du Rhone, najmä k hovädziemu mäsu. Ku kuraciemu teriyaki s brokolicou a jazmínovou ryžou som vybrala ovocno korenistý Tramín červený Reya Organica.  Jemne sladšia, korenistá chuť vína je pekným kontrastom k slanej chuti v jedle. 

Odporúčanie someliérky:

Reya Organica Tramín červený BIO 2020 

Sýta zelenkavo zlatistá farba a ovocno-korenistý buket sú typickými znakmi tohto Tramínu. Chuť vína je plná citrusových plodov, manga a žltého melóna doplnená jemnými tónmi  bieleho korenia. Svieža kyselinka podčiarkuje celkový charakter Tramínu. Ukázať víno na eshope.

 

Reya Organica

Reya Organica je nová privátna značka spoločnosti Corner & Co., ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický.

Hrozno, ktoré bolo použité k výrobe vín Reya Organica, pochádza z ekologických vinohradov, ktoré sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami. Pri výrobe vína neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer bez histamínu a majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Sú určené do gastronómie aj  do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.