offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ktoré sú najobľúbenejšie slovenské vína? Slovenskí vinári vám prezradia.

Ktoré sú najobľúbenejšie slovenské vína? Slovenskí vinári vám prezradia.

Pýtali sme sa slovenských vinárov, ktoré ich víno je najpredávanajšie u slovenských spotrebiteľov.

Pozrite sa, ktoré vína patria medzi najobľúbenejšie z vinárstiev Chateau Grand Bari, Karpatská Perla, Pavelka, Ostrožovič, Nichta, Zámocké vinárstvo a Papillon.

Inšpirujte sa: Jesenné inšpirácie na slovenské vína - Priamo od našich vinárov


Pavol Krištín z vinárstva Chateau Grand Bari: „Najobľúbenejšie je víno MÚZA, familiárne ho označujeme aj ako víno, čo chutí všetkým. MÚZA je výnimočná svojím netypickým zložením. Je vyrobená tzv. kupážou (teda sceľovaním) Muškátu žltého a Zéty. Práve zriedkavá tokajská odroda Zéta dodáva vínu jeho  tropický charakter. Toto biele, akostné značkové víno s chráneným označením pôvodu je rozpoznateľné svojou sviežosťou a šťavnatosťou. Je to ideálny mix aromatických odrôd a správneho množstva zbytkového cukru, ktorý robí polosladkú MÚZU zaujímavou pre rozmanitú skupinu konzumentov – od fanúšikov šumivého vína, cez zarytého vyznávača suchých odrodových vín, až po milovníka tokajských putňákov.“

Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla: „Nosnou odrodou vinárstva je Veltlínske zelené, ktoré máme vysadené vo viacerých vinohradoch v Modre, v honoch Noviny, Ingle a v mladej vinici Šajby. Zaujímavosťou je, že každá z viníc má rozličný terroir. Nové Veltlínske zelené 2021 sur lie z vinice Noviny bolo robené spontánne bez prídavku kvasiniek a prvýkrát bolo sírené po 6 mesiacoch. Batonážovali sme ho v agátovom 2000 litrovom sude na vlastných kvasinkách. Sme radi, že na Slovensku milovníci vín prichádzajú na chuť tradičným lokálnym odrodám a Veltlínske zelené sa preto teší čoraz väčšej obľube.“

Jakub Nichta z vinárstva Nichta: „Medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie odrody z nášho vinárstva patrí Pesecká leánka. Máme ju vysadenú na hone Močiarno v Čajkove. Vyrábame ju vo viacerých prevedeniach. Prvým je veľmi aromatická polosuchá Pesecká leánka z výsadby z roku 2013, kde sme sa rozhodli vysadiť originálny rumunský klon Peseckej leánky - Feteascy regaly. Druhým je suchá Pesecká leánka Močiarno, ktorá pochádza z hrozna z našich najstarších vinohradov vysadených v roku 1997. Z Peseckej leánky dokonca vyrábame aj pestovateľský sekt, ktorý vyzrieva na kaloch po dobu 9 mesiacov." 

Jaroslav Ostrožovič z vinárstva Ostrožovič: "Najpopulárnejšia tokajská odroda je Muškát žltý, ktorý vyrábame v rôznych kategóriách a kolekciách: Abbrevio, Solaris a Special Collection. Špeciálnou technológiou vyrábame Muškát žltý slamový, ktorý určite stojí za ochutnanie. Samozrejme odroda Muškát žltý je i súčasťou každého tokajského výberu." 

Rado Polák - Zámocké vinárstvo: „Každoročne najpredávanejším víno je Rizling rýnsky – najmä suchý a z červených vín je mimoriadne úspešná Frankovka modrá – taktiež z našich viníc v Dubníku. Momentálne sa však ukazuje ako mimoriadne úspešné a perspektívne Veltlínske zelené, Rizling vlašský, či každoročne úspešný Pinot gris." 

Darina Géciová a David Papillon z vinárstva Pappilon – Víno od Francúza: "Pinot Noir je jednou z našich najobľúbenejších odrôd. Máme ho v 2 verziách, Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá Pinot Noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach). V predaji sú momentálne ročníky 2019."
 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.