offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Kačacia pečeň s cibuľovým chutney - RECEPT a tip na víno

Kačacia pečeň s cibuľovým chutney - RECEPT a tip na víno

Do našej kuchyne prišla jeseň. Ľahké letné šaláty pomaly nahrádzame bohatšími teplými jedlami. Práve pre toto obdobie sú typické kačacie a husacie hody. Klasickej pomaly pečenej kačke alebo husi s lokšami a kapustou len málokto odolá.

My si dnes však pripravíme s Lenkou kačaciu pečeň s cibuľovým chutney a k nej som pre vás vybrala zaujímavé víno z Alsaska od Oliviera Humbrechta.


 

RECEPT

Kačacia pečeň s cibuľovým chutney

 

Čas prípravy: 1 hodina

Počet porcií: 4 ks 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1x kačacia pečeň vykŕmená 
korenie čierne
soľ
 
Cibuľové chutney
2 PL masti alebo rastlinného oleja
500 g očistenej červenej cibule
130 g trstinového cukru
1 celá chilli paprička
4 konáriky tymiánu 
1 dl aceto balsamico

 

POSTUP

1. Pečeň očistíme a nakrájame na cca 100 g kúsky. Na rozpálenú panvicu dáme papier na pečenie a každý kúsok pečene zľahka opečieme z jednej aj druhej strany do zlatista.

2.  Stiahneme zo sporáka a prikryjeme alobalom, aby „došla“. Dochutíme soľou a korením. 

3.  Na hlbokej panvici si rozpálime masť. Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Dáme na panvicu a restujeme cca 10 minút, kým cibuľka nestmavne. Pozor, aby sa nám nespálila. Občas premiešame.

4.  Pridáme cukor, nakrájanú chilli papričku, tymián a balsamico. Cibuľu dusíme na slabom ohni približne 45 minút až 1 hodinu, kým sa nám balsamico nezredukuje a cibuľa nám pekne skaramelizuje.

5.  Konáriky tymiánu vyberieme. Chutney skladujeme v uzatvárateľnom pohári v chladničke.

6.  Chutney podávame s kačacou pečeňou a s opekaným chlebíkom, ozdobíme tymiánom.

 

Kačacia a husacia pečeň je neoddeliteľnou súčasťou typickej francúzskej kuchyne. Vo francúzštine Foie gras znamená „tučná pečeň“. Objavili ju starovekí Egypťania, ktorí zistili, že kačice a husi, ktoré sa chovali na úrodných brehoch Nílu, majú najchutnejšiu pečeň. Foie gras triedy „A“ ponúka najjemnejšiu textúru s najkonzistentnejšími a najjemnejšími chuťami. Trieda „B“ je tiež vynikajúca, ale používa sa pre paté a teriny. Má vysoký obsah tuku a kalórií, ale tiež množstvo živín, ako je vitamín B12, vitamín A a železo. 

 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Skvelým partnerom na teplo pripravenej pečeni môže byť šumivé víno v kategórii brut alebo extra brut, ktoré dokáže veľmi dobre redukovať  tuk. Taktiež  i biele víno odrody Rizling rýnsky alebo Gewűrztraminer, pozor,  nie však v sladkej verzii. Neodporúčam k pečeni ani destiláty, ktoré je lepšie servírovať až po večeri.

Ku kačacej pečeni s cibuľovým chutney som vybrala alsaský polosuchý Gewűrztraminer ročníka 2019 z vinárstva Zind Humbrecht. Komplexný Tramín korenistý skvele doplní jemne sladšiu chuť pečene a cibuľového chutney. Zároveň jeho kyselinka zredukuje plnosť jedla. Víno v kategórii polosuché vás na začiatku menu nezaťaží tak, ako veľakrát odporúčané sladké víno. Naopak, prijemne naladí chuťové bunky k ďalším pokrmom. 

Odporúčanie someliérky:

Gewurztraminer Turckheim, BIO 2019 - biele víno, Francúzsko

Hrozno pochádza z pôdy s prevahou štrku. Priemerný vek vinohradov je 50 rokov. Vôňa je intenzívna a koncentrovaná s tónmi orientálneho korenia, zázvoru a sušeného ovocia. Komplexná, plná a štruktúrovaná chuť s jemnou kyselinkou a bylinkovým záverom. Pozrieť víno na eshope.

 

Domaine Zind Humbrecht  

Olivier Humbrecht bol prvým Francúzom s titulom Master of Wine. Je nielen citlivým vinárom, ale aj „vyslancom“ oblasti, propagátorom ekologického prístupu, ale aj prezidentom konzorcia alsaských vinárov. Vína pochádzajú z najlepších polôh oblasti s mimoriadne nízkych výnosov.

Ikonou je vinohrad Clos Saint Urbain v Rangen de Thann, z ktorého sa vyrába jeden z najlepších rizlingov sveta alebo Gewűrztraminer z Wintzenheim, ktorý bol vysadený v roku 1947.

Vína od Domaine Zind Humbrecht sú bohaté, štruktúrované, harmonické a dlhoveké. Právom patria k šperkom v portfóliu každej spoločnosti.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.