offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jeseň na tanieri – párovanie vína a jesenných jedál

Jeseň na tanieri – párovanie vína a jesenných jedál

Jeseň je plná farieb. Žltá, oranžová, červená, hnedá, tieto farby dominujú v jesennom menu na tanieri. Jeseň je gastronomickým sviatkom, dôležitú úlohu zohráva sezónnosť. Pečená hus, kačka, zverina, tekvica, huby a gaštany sú spojené s jeseňou. Tlmené hnedé odtiene lesných húb dopĺňa žiarivá oranžová  farba tekvice. Čo sa týka vín, z ľahkých bielych a ružových dovolenkových vín pomaly prechádzame k plnším štýlom bielych a hlavne k červeným vínam.

Inšpirujte sa: Vína na husacie a kačacie hody


Párovanie vína a jedál - Ryba, hus, kačka, zverina

Ryby sú súčasťou menu po celý rok, mení sa len druh a úprava. K jeseni patrí marinovaný pstruh s kapustou, jablkami a kôprovým krémom, pomaly pečený losos s cviklou a tekvicou, pečený jeseter s mrkvou a paštrnákom a k nim sa výborne hodia mladé suché biele a ružové vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský a modrých Frankovka modrá alebo Svätovavrinecké v ružovej verzii.

Hus, husacia pečeň, kačka, lokše, zverinové ragú, pečená pernatá zverina toto všetko dominuje v jesennom sezónnom lístku. Rovnako široká je aj ponuka vín. Ideálnym partnerom ku grilovanej husacej pečeni môže byť biele šumivé víno z burgundských odrôd v kategórii Brut a Extra Dry. Výborným spoločníkom je aj Tramín červený /Gewürztraminer, nie však v kategórii sladkých vín. Ku kačaciemu rilletes s domácim chlebom vyskúšajte ružové šumivé víno. Jeseň je príležitosťou príjemne nabrať kilá pri tradičnej husacine s lokšami a kapustou. K nej môžete servírovať vyzretý Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Pinot Blanc samozrejme suchý s kyselinkou, ktorá redukuje tuk. Z červených vín je lepšie vybrať ľahšie tipy s kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou z odrôd ako Frankovka modrá, Modrý Portugal, SvätovavrineckéPinot Noir.

 

Hovädzie s červeným

Najmä v Taliansku je jeseň spojená s hubami. Hľuzovka je diamant medzi hubami, ktorej kilogram môže stáť aj niekoľko tisíc eur.

Ravioli s hoblinkami hľuzovky alebo krémové rizoto s hľuzovkou a divokým zajacom k tomu vyzreté Barolo je kombinácia ako opera Carmen priamo v La Scale.

Zverina s ovocnou omáčkou zo sliviek, šípok alebo červeného vína si žiada plnšie červené víno, ktoré má bohatšiu tanínovú štruktúru. Hlavnú úlohu pri výbere vín zohráva omáčka. K ovocnej omáčke ako šípková a slivková je výborný Shiraz z Nového sveta.

Hovädzie mäso alebo diviak na zelenine si najlepšie rozumie s červenými vínami zo Španielska, Portugalska alebo južnej Rhóny. Dobrým spoločníkom môžu byť i vyzreté vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, alebo ich cuvée. Hovädzie líčka dusené na červenom víne s koreňovou zeleninou  skvele doplní ovocný Malbec z Argentíny alebo Carmenére z Čile.

 

Víno a tekvica, gaštany, jablká

Sladký tekvicový koláč s s kvapkou tohtoročného medu a Tokajským 5 putňovým výberom je výbornou kombináciou. K jablkovému závinu je dobrou voľbou prírodne sladké a slamové víno. Ku gaštanovému krému s kvalitnou čokoládou vyberáme fortifikované vína – portské alebo sherry.

 

Husacia pečeň

Šumivé víno z Francúzska s označením Crémant de Bourgogne, vyrobené z odrody Chardonnay. Delikátny, svieži Crémant s pikantnou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husacej pečene a príjemne naladí chuťové bunky na ďalší chod.

Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs AOC - Kúpiť víno.

Pečená hus, lokše, kapusta

Vyzretý Rizling spod Vihorlatu, ktorý sa neustále vyvíja. Plná a šťavnatá chuť s výbornou  harmóniou. Prítomná, stále živá kyselinka, redukuje tuk z husi a príjemne dopĺňa chuť sladkokyslej dusenej bielej kapusty.

Fundus Regius Rizling rýnsky 2013 - Kúpiť víno.

 

Prirodzená ovocná chuť Svätovavrineckého s jemným dotykom dreva a elegantnou tanínovou štruktúrou a živou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husi. Nielen farebne, ale i chuťovo ladí s dusenou červenou kapustou na víne.

Stift Klosterneuburg St. Laurent Reserve Tattendorf 2017 - Kúpiť víno.

Zverina/jeleň, diviak s omáčkou/

 

Čistá ovocná textúra, vynikajúca štruktúra a energia. Jemná acidita a zrelé taníny. Skvelá harmónia pečeným jelením chrbtom s bylinkou krustou, ale i k dusenému diviakovi na červenom víne a koreňovej zelenine.

Arnoux & Fils Vieux Clocher, Gigondas AOC 2018 Kúpiť víno.

 

Sladký tekvicový koláč

 

Víno s klasickým tokajským prejavom. Výrazné tóny sušeného ovocia a medu sa snúbia so sladkým tekvicovým koláčom s vlašskými orechmi a kandizovaným alebo sušeným ovocím.

J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2003 Kúpiť víno.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.