Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Jeseň na tanieri – párovanie vína a jesenných jedál
Jeseň je plná farieb. Žltá, oranžová, červená, hnedá, tieto farby dominujú v jesennom menu na tanieri. Jeseň je gastronomickým sviatkom, dôležitú úlohu zohráva sezónnosť. Pečená hus, kačka, zverina, tekvica, huby a gaštany sú spojené s jeseňou. Tlmené hnedé odtiene lesných húb dopĺňa žiarivá oranžová farba tekvice. Čo sa týka vín, z ľahkých bielych a ružových dovolenkových vín pomaly prechádzame k plnším štýlom bielych a hlavne k červeným vínam.
Inšpirujte sa: Vína na husacie a kačacie hody
Párovanie vína a jedál - Ryba, hus, kačka, zverina
Ryby sú súčasťou menu po celý rok, mení sa len druh a úprava. K jeseni patrí marinovaný pstruh s kapustou, jablkami a kôprovým krémom, pomaly pečený losos s cviklou a tekvicou, pečený jeseter s mrkvou a paštrnákom a k nim sa výborne hodia mladé suché biele a ružové vína z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský a modrých Frankovka modrá alebo Svätovavrinecké v ružovej verzii.
Hus, husacia pečeň, kačka, lokše, zverinové ragú, pečená pernatá zverina toto všetko dominuje v jesennom sezónnom lístku. Rovnako široká je aj ponuka vín. Ideálnym partnerom ku grilovanej husacej pečeni môže byť biele šumivé víno z burgundských odrôd v kategórii Brut a Extra Dry. Výborným spoločníkom je aj Tramín červený /Gewürztraminer, nie však v kategórii sladkých vín. Ku kačaciemu rilletes s domácim chlebom vyskúšajte ružové šumivé víno. Jeseň je príležitosťou príjemne nabrať kilá pri tradičnej husacine s lokšami a kapustou. K nej môžete servírovať vyzretý Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Pinot Blanc samozrejme suchý s kyselinkou, ktorá redukuje tuk. Z červených vín je lepšie vybrať ľahšie tipy s kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou z odrôd ako Frankovka modrá, Modrý Portugal, Svätovavrinecké a Pinot Noir.
Hovädzie s červeným
Najmä v Taliansku je jeseň spojená s hubami. Hľuzovka je diamant medzi hubami, ktorej kilogram môže stáť aj niekoľko tisíc eur.
Ravioli s hoblinkami hľuzovky alebo krémové rizoto s hľuzovkou a divokým zajacom k tomu vyzreté Barolo je kombinácia ako opera Carmen priamo v La Scale.
Zverina s ovocnou omáčkou zo sliviek, šípok alebo červeného vína si žiada plnšie červené víno, ktoré má bohatšiu tanínovú štruktúru. Hlavnú úlohu pri výbere vín zohráva omáčka. K ovocnej omáčke ako šípková a slivková je výborný Shiraz z Nového sveta.
Hovädzie mäso alebo diviak na zelenine si najlepšie rozumie s červenými vínami zo Španielska, Portugalska alebo južnej Rhóny. Dobrým spoločníkom môžu byť i vyzreté vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, alebo ich cuvée. Hovädzie líčka dusené na červenom víne s koreňovou zeleninou skvele doplní ovocný Malbec z Argentíny alebo Carmenére z Čile.
Víno a tekvica, gaštany, jablká
Sladký tekvicový koláč s s kvapkou tohtoročného medu a Tokajským 5 putňovým výberom je výbornou kombináciou. K jablkovému závinu je dobrou voľbou prírodne sladké a slamové víno. Ku gaštanovému krému s kvalitnou čokoládou vyberáme fortifikované vína – portské alebo sherry.
Husacia pečeň
Šumivé víno z Francúzska s označením Crémant de Bourgogne, vyrobené z odrody Chardonnay. Delikátny, svieži Crémant s pikantnou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husacej pečene a príjemne naladí chuťové bunky na ďalší chod.
Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs AOC - Kúpiť víno.
Pečená hus, lokše, kapusta
Vyzretý Rizling spod Vihorlatu, ktorý sa neustále vyvíja. Plná a šťavnatá chuť s výbornou harmóniou. Prítomná, stále živá kyselinka, redukuje tuk z husi a príjemne dopĺňa chuť sladkokyslej dusenej bielej kapusty.
Fundus Regius Rizling rýnsky 2013 - Kúpiť víno.
Prirodzená ovocná chuť Svätovavrineckého s jemným dotykom dreva a elegantnou tanínovou štruktúrou a živou kyselinkou, ktorá redukuje tuk z husi. Nielen farebne, ale i chuťovo ladí s dusenou červenou kapustou na víne.
Stift Klosterneuburg St. Laurent Reserve Tattendorf 2017 - Kúpiť víno.
Zverina/jeleň, diviak s omáčkou/
Čistá ovocná textúra, vynikajúca štruktúra a energia. Jemná acidita a zrelé taníny. Skvelá harmónia pečeným jelením chrbtom s bylinkou krustou, ale i k dusenému diviakovi na červenom víne a koreňovej zelenine.
Arnoux & Fils Vieux Clocher, Gigondas AOC 2018 - Kúpiť víno.
Sladký tekvicový koláč
Víno s klasickým tokajským prejavom. Výrazné tóny sušeného ovocia a medu sa snúbia so sladkým tekvicovým koláčom s vlašskými orechmi a kandizovaným alebo sušeným ovocím.
J&J Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový 2003 - Kúpiť víno.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc