offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jahodový cheesecake a ONA - RECEPT a tip na víno

Jahodový cheesecake a ONA - RECEPT a tip na víno

Sezóna jahôd práve vrcholí a to je ten správy čas pripraviť si jahodovo syrový koláč, čiže po slovensky cheesecake. Dnes patrí k najpopulárnejším dezertom na Slovensku.

Existuje niekoľko verzií cheesecaku, Lenka pre vás pripravila jahodový. Spojenie sýto červenej farby zrelých jahôd s bielym krémom vytvorí lahodný a svieži cheesecake, ku ktorému nielen farebne, ale i chuťovo ladí ONA – ružové víno určené pre dámy, ktoré sa občas neboja zhrešiť.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Kde sa vzal, tu sa vzal cheesecake

Koláč z maslových sušienok a tvarohového syra za svoju popularitu vďačí 18. storočiu a Američanom. No jeho kariéra sa začala ešte o niečo skôr v Grécku. Predchodca cheesecake bol jednoduchý koláč z 2 surovín – tvarohu a medu, ktorý dodával energiu bojovníkom. Prelomovým storočím v živote cheesecake bolo 18. storočie. Práve vtedy sa v Amerike zrodil cheesecake, aký dnes obľubuje celý svet. Recept do Ameriky priniesli európski prisťahovalci. Syrový koláč si rýchlo podmanil srdcia Američanov a už začiatkom 20. storočia nechýbal takmer v žiadnom jedálnom lístku. Newyorský cheesecake je považovaný za najznámejší cheesecake na svete a práve aj vďaka nemu považujú mnohí cheesecake za koláč, ktorý vznikol v Amerike. Kedysi sa pripravoval pečený cheesecake, no dnes existuje i lenivejšia nepečená forma.

Jahodový cheesecake

 

Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 8 ks 

Korpus
180 g sušienky
70 g maslo
Krém
500 g Mascarpone 
300 g kyslá smotana
800 g jahody
100 g biela čokoláda
50 ml smotana na šľahanie
5 x polievková lyžica - kukuričný škrob
4 vajcia
cukor podľa chuti 
Poleva
200 g jahody

Postup

1.  Sušienky rozdrvíte na prach mažiarom, valčekom alebo v mixéri. V miske potom zmiešate sušienky s rozpusteným maslom.

2.  Sušienkový základ rovnomerne natlačíte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Sušienkový korpus dáte zapiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Predpečený korpus necháte vychladnúť.

3.  Medzitým šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach vymiešate dohladka Mascarpone s kyslou smotanou, pridávate po 1 kuse vajíčka a kukuričný škrob. Bielu čokoládu si rozpustíte v smotane na šľahanie a vychladenú pridáte do zmesi.

4.  Jahody rozmixujete v mixéri na pyré s cukrom podľa chuti a pridáte tiež do zmesi. Dobre premiešajte, aby vám nikde nezostalo biele cesto.

5.  Cesto vylejete na korpus a dáte do rúry. Pečiete na 140 stupňov 60 minút, dokiaľ je stred stále trochu trasľavý.

6.  Spolu s koláčom vložíte na spodok rúry plech s vodou, aby cheesecake nepopraskal.

7.  Upečený cheesecake necháte vychladnúť v trúbe asi 30 min a dáte do chladničky najlepšie cez noc, ráno si dokončíte polevu. 

Poleva: Rozmixujete si jahody, pridáte cukor podľa chuti, kukuričný škrob a prevaríte. Po vychladnutí vylejete na cheesecake a dozdobíte čerstvými jahodami podľa vlastnej fantázie a dáte ešte asi na 30 min do chladu a môžete servírovať. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Jahodový cheesecake je ľahký a svieži letný dezert. K nemu som vybrala ružové polosuché víno z edície ONA z vinárstva Pavelka a Syn. Víno ľahko podchladené podčiarkne sviežu chuť čerstvým jahôd a jeho krémová štruktúra vyváži chuť Mascarpone.

Odporúčanie someliérky:

Pavelka - ONA rosé cuvée

Ružové víno - polosuché - Malokarpatská oblasť - Slovensko - Cabernet Sauvignon, Merlot, Dornfelder

ONA polosuché ružové víno s intenzívnou ovocnou vôňou lesných jahôd, zrelých višní a malín. Svieže, atraktívne ružové víno so šťavnatou kyselinkou a s vyváženým zvyškovým cukrom v závere. Skvelá k ovocným dezertom. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Pavelka a Syn

Rodinné vinárstvo Pavelka a Syn vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinohradník a vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom, dcérou Katarínou a  manželkou Alenou. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov vlastných vinohradov. Z nich pochádza hrozno, ktoré tvorí základ pre tradičné vína s charakterom malokarpatskej oblasti. V roku 2000 uviedlo vinárstvo na slovenský trh unikátne červené cuvée Paves a o rok neskôr aj jeho bielu verziu.

 „Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno“ znie motto rodiny, ktoré najlepšie vystihuje ich vína.
 

Príbeh vína ONA

Začiatkom roka 2020 vytvorilo vinárstvo Pavelka a Syn novú dizajnovú edíciu vína ONA, ktorá je šitá na mieru pre ženy. ONA je žena svojím telom, úzkym hrdlom a oblými bokmi, zaodetá do slávnostného odevu, len pre ženy. Chce sa páčiť, chce byť silná a sexy, ale zároveň krehká a nežná. ONA vznikla spojením troch modrých odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Dornfelder, ktoré pochádzajú z panenskej úrody hrozna z vinohradov obklopujúcich malebný vinársky domček Celestín. 

Ona je sila v krehkom tele,
Ona je láska a všetko vrelé,
Ona je krása a čistota,
Ona je elixír života.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.