offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac

Black Week zahraničné vína -50%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno

Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno

Nastal čas zberu úrody. Naše ovocné sady nám prinášajú v tomto čase rôzne druhy ovocia ako slivky, hrozno, ale i hrušky a skoršie odrody jabĺk. Hrušky sú veľmi zdravé a chutné ovocie typické pre Slovensko. Z hrušiek sa dajú pripraviť rôzne pokrmy či už sladké alebo slané.

Lenka sa rozhodla pre vás upiecť hruškový tart s mandľovým krémom a k nemu som vybrala skvelé, prírodne sladké víno z odrody Pálava zo Žitavských viníc.


 

Čas prípravy: 1,5 hodiny

Počet porcií: 12ks (pri forme s priemerom 26cm)

 

Ingrediencie
 
Cesto:
120 g  masla pokrájané na kocky
50 g krupicového cukru
40 g rozšľahaných vajec 
štipka soli 
marhuľový džem 
 
Sladké hrušky:
4 hrušky
2-3 lyžičky vanilkový  bourbon 
cukor podľa chuti
300 ml vody
 
Mandľový krém:
100 g zmäknutého masla 
120 g mletých mandlí
3 vajcia 
70 g krupicového  cukru, alebo podľa svojej chuti
1 lyžička zemiakového škrobu
2 polievkové lyžice rumu 

POSTUP

1.  Ako prvé si pripravíme cesto pre náš hruškovo – mandľový tart. Do misky vložíme múku, cukor, vajcia, štipku soli a na malé kocky nakrájané studené maslo. Hnetením vypracujeme cesto.

2.  Preložíme na dosku a miesime, pokiaľ cesto nie je kompaktné a prestane sa drobiť.

3.  Cesto rozvaľkáme medzi 2 potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm.

4.  Premiestnime do tartovej formy s priemerom  26 cm. Vložíme do chladničky na cca 30 minút. 

5.  Do kastrólika si dáme vodu  cukor, bourbon  a necháme zohriať, pokiaľ sa nám cukor nerozpustí. Hrušky si nakrájame na štvrtiny a odstránime jadrovník. Môžeme aj šupku, ale nemusíme. Hrušky varíme 10 minút, potom ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

6.  Mandľový krém - Do vyššej misky vložíme úplne zmäknuté maslo, cukor a vymiešame s mixérom do peny. K maslovej zmesi po jednom primiešame vajíčka izbovej teploty. Nakoniec ručne vmiešame mandľovú múku, škrob a rum. 

7. Cesto na tart vytiahneme z chladničky a popicháme vidličkou. Mandľovú zmes si vylejeme do tartového korpusu. Každú štvrtinu hrušky ešte rozrežeme na  menšie časti a uložíme na mandľovú zmes do kruhu. Krém medzi hruškami posypeme plátkami mandlí. Koláč pečieme pri teplote 170 °C približne 40 minút. Po upečení koláč ešte, keď je horúci, potrieme marhuľovým džemom.
 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

Someliérka odporúča vhodné víno 

K Lenkinmu hruškovému tartu s mandľovým krémom som vybrala prírodne sladké víno odrody Pálava z vinárstva Žitavské vinice. Sladkú chuť tartu skvele podčiarkne ešte sladšia, extraktívna chuť vína. 

Odporúčanie someliérky:

Pálava 45 2016 - biele sladké víno, Slovensko

Nádherne koncentrované prírodne sladké biele víno s vysokým zvyškovým cukrom. Chuť aj vôňa je mohutne korenistá, nasledovaná tónmi citrusov, pomaranča a medu.

Svieža kyselinka a nekonečná hrozienková dochuť. Číslo 45 označuje cukornatosť pri zbere. 310g/l zvyškový cukor a 7g/l kyselín vytvára výbornú harmóniu. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Žitavské Vinice 

Žitavské Vinice, butikové vinárstvo, veľké vína. Vinárstvo sídli v malej dedinke Úľany nad Žitavou v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Ich vinohrady sa nachádzajú v susednej obci Černík s rozlohou 5 ha.

Srdcovou záležitosťou Tomáša Strelingera a Jozefa Teplana sú prírodne sladké vína, s ktorými začínali. Od roku 2010 vyrábajú i suché vína. Biele vyzrievajú 6 mesiacov na kvasinkách a červené vína zrejú v slovenských alebo maďarských barikových sudoch. Na etiketách nahrádzajú prívlastky čísla s obsahom cukornatosti pri zbere.

Vína zo Žitavských Viníc sú kombináciou úprimnosti, priateľskej povahy a nadšenia ich autorov.

 

Pálava je moravská biela muštová odroda viniča pomenovaná podľa Chránenej krajinnej oblasti Pálava. Vznikla krížením odrôd Tramín červený a Müller Thurgau. Odroda bola vyšľachtená Ing. Josefom Veverkom. Do štátnej odrodovej knihy bola zapísaná v roku 1977. V severozápadnom výbežku Panónskej nížiny, v najteplejšej a takmer najsuchšej oblasti Moravy, sa nachádzajú Pavlovské vrchy a Pálave sa tu veľmi darí. Pestuje sa aj v niektorých vinohradníckych oblastiach Slovenska. Víno z tejto odrody má podobný charakter ako Tramín červený. Je mierne korenisté a má intenzívnu vôňu ruží, marhúľ a citrusov. Chuť je bohatá, ovocno-muškátová. Pálava sa hodí k ázijskej kuchyni alebo dezertom (prírodne sladká Pálava).

Hruška obyčajná je jedným z najvýznamnejších ovocných stromov mierneho pásma. Obsahuje 84% vody, 15% sacharidov a obsahuje zanedbateľný proteín a tuk. Disponuje mimoriadne veľkým zdrojom vlákniny a vitamínov. Hrušky obsahujú antioxidanty a vitamín C a tým podporujú imunitný systém, ktorý pomáha eliminovať stavy, ako je bežné prechladnutie a chrípka, ktoré nás na jeseň väčšinou potrápia.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.