offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Grilovaný losos so šošovicovým šalátom - RECEPT a tip na víno

Grilovaný losos so šošovicovým šalátom - RECEPT a tip na víno

Lenka si tento krát pre Vás pripravila rýchly a ľahký recept. Grilovaný losos so šošovicovým šalátom je skvelou zdravou náhradou za štedrovečerného vysmážaného kapra so šalátom.

K nemu si môžete bez výčitiek dopriať ružové Champagne Ayala a krásny vianočný večer môže začať.


 

 

Grilovaný losos so šošovicovým šalátom

Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 4 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
800 g lososa 
2 polievkové lyžice olivového oleja  
1 citrón 
400 g šošovice  
1 červená cibuľa
2 ks jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
2 mrkvy
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička čerstvého tymiánu  
soľ 
korenie 

 

Losos je bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a správnu funkciu srdca. Taktiež je cenným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a zdravie kostí, ale aj pre optimálnu funkciu imunitného systému a funkciu mozgu.

Šošovica je najžiadanejšou strukovinou, ktorá pochádza z Indie. Pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, predchádza ateroskleróze, pomáha pri chudnutí a dodáva telu železo. Šošovica, najmä naklíčená, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.

POSTUP

1.   Šošovicu prepláchneme v sitku pod tečúcou vodou a necháme namočiť na 30 minút vo väčšej miske. Potom ju scedíme, zalejeme 1,8 litra vody.

2.  Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme cca 30 minút. Po 15 minútach pridáme k šošovici nakrájanú na kocky mrkvu  a spolu varíme.

3.  Podľa potreby pridáme vodu. Uvarenú šošovicu zlejeme a necháme s mrkvou odkvapkať na sitku.

4.  Šošovicu s mrkvou nasypeme do väčšej misy, pridáme olej, soľ, korenie, pretlačený cesnak, tymián, jemne nakrájanú jarnú aj červenú cibuľu.

5.  Zalejeme citrónovou šťavou, dobre premiešame a necháme chvíľu  odležať. Zatiaľ si môžeme pripraviť lososa na panvici. 

6.  Z umytého a osušeného lososa odstránime kožu. Ochutíme soľou a korením a opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany 3-4 minúty dozlatista.

7.  Stiahneme z ohňa a pridáme šťavu z citróna. Necháme chvíľu odpočívať.

 

Servírovanie -  Na tanier naservírujeme porciu šalátu a filet z lososa. Môžeme naaranžovať s čerstvým tymiánom a citrónom. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Grilovaný losos sa ideálne páruje so šumivými vínami, s ľahkými, suchými a sviežimi bielymi i ružovými vínami. Teplý šošovicový šalát s mrkvou má jemne zemitú chuť, ktorá sa dokonale hodí k šumivým vínam. K vianočnému grilovanému lososovi so šošovicovým šalátom odporúčam, nielen ako aperitív ale i celovečerného spoločníka, Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, ktorý navodí sviatočnú atmosféru večera.  

Odporúčanie someliérky:

Champagne Ayala Brut Rosé Majeur  

Cuvée 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir /z toho 6% červené víno z Grand Cru Äy/ a 10% Pinot Meunier. Vyzrievalo 3 roky na jemných kaloch. Dossage 7g/l. Originálne a rafinované Champagne lososovo ružovej farby s pravidelným perlením. Vo vôni dominujú ovocné tóny zrelej broskyne, lesných jahôd a červených ríbezlí. Chuť je elegantná,  štruktúrovaná a delikátna s jemným ovocným prejavom a sviežou kyselinkou.  Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Champagne Ayala

Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bollinger neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam.

Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Champagne je potvrdené na odrode Chardonnay.

Identita značky je premyslená s dizajnom nových etikiet inšpirovaných históriou domu. Estetický štýl, ktorý je súčasný. Skvelé Champagne do gastronómie. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.