Postup
1. Ako prvé si pripravíme polentu. Kukuričnú krupicu dáme do hrnca a nasucho opekáme až kým nezačne sladko voňať.
2. Potom za stáleho miešania metličkou pridáme vriacu vodu z kanvice a privedieme do varu.
3. Poriadne osolíme a zakryjeme. Každé 2 min premiešame, varíme približne 10 minút. Keď sa polenta odlepuje pri miešaní z okraja hrnca, je hotová.
4. Polentu dáme do zapekacej menšej nádoby (20x20 cm), ktorú sme nahrubo vymastili maslom.
5. Uhladíme a necháme odstáť asi 5 minúty, potom potrieme rozpusteným maslom, do ktorého sme dali cesnak a nasekané bylinky.
6. Polentu môžeme dať na 8 minút zapiecť do trúby na 180 C. Po zapečení ju môžeme krájať na kocky, alebo trojuholníky.
7. Medzi tým ako sa nám pečie polenta, si pripravíme bazalkovú omáčku a morčacie steaky. Na masle opečieme nadrobno nakrájanú šalotku.
8. Pridáme vývar a chvíľku povaríme. Následne pridáme smotanu, parmezán a dve hrste pokrájanej bazalky. Varíme približne 8 až 10 minút.
9. Tyčovým mixérom všetko spolu rozmixujeme na omáčku. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Ak je omáčka riedka, pridáme ešte lyžicu parmezánu.
10. Mäso umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na hrubšie steaky. Osolíme, okoreníme a dáme na grilovaciu panvicu s rozohriatym olivovým olejom.
11. Keď sú steaky z obidvoch strán dozlatista opečené, približne 7 minút z každej strany, vypneme oheň a pridáme lyžicu masla a necháme dôjsť na panvici.
Servírovanie: Najprv na tanier dáme bazalkovú omáčku, na ňu položíme na krájaný morčaci steak, vedľa položíme kocku bylinkovej polenty a na záver steak pokvapkáme opäť omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou.