Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom - RECEPT a tip na víno
Pripraviť naozaj lahodné krémové rizoto si vyžaduje zručnosť kuchára. Pre veľa ľudí znamená rizoto len uvarenú ryžu, zeleninu a poprípade zvyšky mäsa, ktoré ostali z nedeľného obeda. Rizoto pochádza zo severnej časti Talianska a patrí zvyčajne k prvým chodom podávaným pred hlavným.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Rizoto sa pripravuje zo špeciálneho druhu ryže a z vývaru. Vývar môže byť získaný z mäsa, rýb alebo zeleniny. Rizoto obsahuje tiež maslo, šalotku, biele víno, parmezán a musí mať krémovú konzistenciu. Je to jeden z najbežnejších spôsobov prípravy ryže v Taliansku.
Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom
Čas prípravy: cca 30 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. V hlbšej panvici rozohrejte olej s maslom, pridajte nadrobno pokrájanú šalotku, ktorú jemne opečte do sklovita. Po 5 minútach pridajte ryžu a 2-3 min nechajte na panvici orestovať.
2. V strede ryže vytvorte malú priehlbinu, nalejte do nej víno a nechajte ho odpariť. Keď sa z vína odparí alkohol, pridajte po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata.
3. Ryža je uvarená po cca 25 minútach. Nesmie byť úplne mäkká. Pred koncom varenia asi 10 min pridajte jednu na kocky nakrájanú cuketu a 50 g hrášku, spolu povariť.
4. Zvlášť do hrnca dajte 1 dcl vývaru, 1 ks cukety nakrájanej na kocky a 100 g hrášku, spolu rozmixujte a celú zmes pridajte do rizota. Pridajte muškátový oriešok a nechajte 1 min spolu povariť.
5. Odstavte z ohňa pridajte 50 g nastrúhaného syra Grana Panado. Znovu premiešajte, kým nevznikne dokonalé krémové rizoto.
6. Umytý a osušený filet zubáča nakrájajte na menšie kúsky, ochuťte soľou a korením, ale iba na strane s kožou. Opečte ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom najskôr na strane s kožou.
7. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočte a pridajte k nemu citrónovú šťavu a stiahnite z ohňa. Nechajte ešte chvíľu dôjsť na panvici.
Rizoto servírujte v hlbokom tanieri, na vrch rizota položte filet zubáča, ozdobte mikro bylinkami napríklad z hrášku a posypte hoblinkami syra Grana Padano.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kombinácia rizota s cuketou a hráškom je veľmi jemná a lahodná. Zubáč je sladkovodná európska ryba, ktorá má veľmi chutné a ľahko stráviteľné mäso podobné šťuke. K cuketovo hráškovému rizotu so zubáčom som vybrala víno z rady Reya Organica Sauvignon BIO 2018.
Atraktívny, ľahký a svieži Sauvignon s ovocno herbálnym prejavom a šťavnatou grepovou kyselinkou výborne doplní jemnú úpravu rizota so zubáčom.
Odporúčanie someliérky:
Reya Organica BIO Sauvignon
Biele víno - suché - Slovensko - Sauvignon Blanc
Atraktívna vôňa bielych egrešov, bazy, špargle a zeleného hrášku. Chuť korešponduje s vôňou, svieža s príjemnou grepovou kyselinkou v závere. Pozrieť víno na eshope.
Reya Organica
Reya Organica je privátna značka spoločnosti Corner & Co, ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický. Hrozno pochádza z ekologických vinohradov zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vinohrady sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami.
Pri výrobe vín neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer nízkohistamínové a tiež majú veľmi nízky obsah oxidu siričitého. Bio vína Reya Organica sú určené do gastronómie aj do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.
Ľahkú manipuláciu pri otváraní vín vám umožní šróbovací uzáver. Sú to ideálne vína na popíjanie s priateľmi a výborne sa snúbia k pokrmom.

Rizoto
Ryža sa pestovala v južnom Taliansku od 14. storočia a postupne sa rozšírila až do Milána. Prvý recept rizota pochádza z roku 1809. Zahŕňa ryžu restovanú na masle, párky, kostnú dreň, cibuľu s horúcim vývarom a so šafranom. Recept na jedlo pomenované ako rizoto existuje v knihe Trattato di cucina z roku 1854, ktorú pripravil Giovanni Vialardi, asistent šéfkuchára kráľov.
Na výrobu rizota sa zvyčajne používa okrúhla, stredne alebo krátko zrnná biela ryža s vysokým obsahom škrobu (amylopektín). Hlavné odrody ryže používané v Taliansku sú Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma a Vialone Nano.
Najznámejšie druhy rizota
Risotto alla milanese – Miláno, pripravené z hovädzieho vývaru, hovädzej kostnej drene, masti (namiesto masla) a syra, ochutené šafranom.
Risotto al Barolo - Piemont, pripravené z červeného vína, ktoré môže obsahovať klobásové mäso alebo fazuľu Borlotti.
Risotto al nero di seppia – Veneto, pripravené zo sépií varených s neporušenými atramentovými vreckami, ktoré zafarbia rizoto na čierno.
Risi e bisi – Veneto, správne podáva s lyžičkou, pripravené zo zeleného hrášku s použitím vývaru z čerstvých mladých strukov, ochutené pancettou.
Risotto alla zucca – pripravené z tekvice, muškátového orieška a strúhaného syra.
Risotto alla pilota – Mantua, pripravené z klobásy, bravčového mäsa a parmezánu.
Risotto ai funghi – pripravené s hubami.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.