offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom - RECEPT a tip na víno

Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom - RECEPT a tip na víno

Pripraviť naozaj lahodné krémové rizoto si vyžaduje zručnosť kuchára. Pre veľa ľudí znamená rizoto len uvarenú ryžu, zeleninu a poprípade zvyšky mäsa, ktoré ostali z nedeľného obeda. Rizoto pochádza zo severnej časti Talianska a patrí zvyčajne k prvým chodom podávaným pred hlavným.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Rizoto sa pripravuje zo špeciálneho druhu ryže a z vývaru. Vývar môže byť získaný z mäsa, rýb alebo zeleniny. Rizoto obsahuje tiež maslo, šalotku, biele víno, parmezán a musí mať krémovú konzistenciu. Je to jeden z najbežnejších spôsobov prípravy ryže v Taliansku. 

Cuketovo hráškové rizoto so zubáčom

 

Čas prípravy: cca 30 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
250 g Arborio ryža 
1 ks šalotky
10 g masla
olivový olej
150 ml suchého bieleho vína
1 l zeleninového nesoleného vývaru
morská soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok (na špičku malej lyžičky)
2 ks cukety
150 g hrášok (môže byť aj mrazený )
50 g syra Grana Padano
500 g čerstvý zubáč 
1 ks citrón 
čerstvé bylinky na ozdobu 

Postup

1.   V hlbšej panvici rozohrejte olej s maslom, pridajte nadrobno pokrájanú šalotku, ktorú jemne opečte do sklovita. Po 5 minútach pridajte ryžu a 2-3 min nechajte na panvici orestovať.

2.   V strede ryže vytvorte malú priehlbinu, nalejte do nej víno a nechajte ho odpariť. Keď sa z vína odparí alkohol, pridajte po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata.

3.   Ryža je uvarená po cca 25 minútach. Nesmie byť úplne mäkká. Pred koncom varenia asi 10 min pridajte jednu na kocky nakrájanú cuketu a 50 g hrášku, spolu povariť.

4.   Zvlášť do hrnca dajte 1 dcl vývaru, 1 ks cukety nakrájanej na kocky a 100 g hrášku, spolu rozmixujte a celú zmes pridajte do rizota. Pridajte muškátový oriešok a nechajte 1 min spolu povariť.

5.   Odstavte z ohňa pridajte 50 g nastrúhaného syra Grana Panado. Znovu premiešajte, kým nevznikne dokonalé krémové rizoto.

6.   Umytý a osušený filet zubáča nakrájajte na menšie kúsky, ochuťte soľou a korením, ale iba na strane s kožou. Opečte ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom najskôr na strane s kožou.  

7.   Keď je koža chrumkavá, zubáča otočte a pridajte k nemu citrónovú šťavu a stiahnite z ohňa. Nechajte ešte chvíľu dôjsť na panvici.

Rizoto servírujte v hlbokom tanieri, na vrch rizota položte filet zubáča, ozdobte mikro bylinkami  napríklad z hrášku a posypte hoblinkami syra Grana Padano.

Someliérka odporúča vhodné víno

Kombinácia rizota s cuketou a hráškom je veľmi jemná a lahodná. Zubáč je sladkovodná európska ryba, ktorá má veľmi chutné a ľahko stráviteľné mäso podobné šťuke. K cuketovo hráškovému rizotu so zubáčom som vybrala víno z rady Reya Organica Sauvignon BIO 2018.

Atraktívny, ľahký a svieži Sauvignon s ovocno herbálnym prejavom a šťavnatou grepovou kyselinkou výborne doplní jemnú úpravu rizota so zubáčom. 

Odporúčanie someliérky:

Reya Organica BIO Sauvignon

Biele víno - suché - Slovensko - Sauvignon Blanc

Atraktívna vôňa bielych egrešov, bazy, špargle a zeleného hrášku. Chuť korešponduje s vôňou, svieža s príjemnou grepovou kyselinkou v závere. Pozrieť víno na eshope.

Reya Organica

Reya Organica je privátna značka spoločnosti Corner & Co, ktorá vznikla v spolupráci s vinárstvom Víno Natural Domin & Kušický. Hrozno pochádza z ekologických vinohradov zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vinohrady sú obrábané v súlade s prírodou. Vinič je striekaný len povolenými bio prípravkami.

Pri výrobe vín neboli použité žiadne chemické pridané látky. Vína Reya Organica sú takmer nízkohistamínové a tiež majú veľmi nízky obsah oxidu  siričitého. Bio vína Reya Organica sú určené do gastronómie aj  do retailu, predstavujú dokonalý pomer medzi kvalitou a cenou.

Ľahkú manipuláciu pri otváraní vín vám umožní šróbovací uzáver. Sú to ideálne vína na popíjanie s priateľmi a výborne sa snúbia k pokrmom.

Rizoto

Ryža sa pestovala v južnom Taliansku od 14. storočia a postupne sa rozšírila až do Milána. Prvý recept rizota pochádza z roku 1809. Zahŕňa ryžu restovanú na masle, párky, kostnú dreň, cibuľu s horúcim vývarom a so šafranom. Recept na jedlo pomenované ako rizoto existuje v knihe Trattato di cucina z roku 1854, ktorú pripravil Giovanni Vialardi, asistent šéfkuchára kráľov. 
Na výrobu rizota sa zvyčajne používa okrúhla, stredne alebo krátko zrnná biela ryža s vysokým obsahom škrobu (amylopektín). Hlavné odrody ryže používané v Taliansku sú Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma a Vialone Nano.

Najznámejšie druhy rizota 

Risotto alla milanese – Miláno, pripravené z hovädzieho vývaru, hovädzej kostnej drene, masti (namiesto masla) a syra, ochutené šafranom. 
Risotto al Barolo - Piemont, pripravené z červeného vína, ktoré môže obsahovať klobásové mäso alebo fazuľu Borlotti.
Risotto al nero di seppia – Veneto, pripravené zo sépií varených s neporušenými atramentovými vreckami, ktoré zafarbia rizoto na čierno.
Risi e bisi – Veneto, správne podáva s lyžičkou, pripravené zo zeleného hrášku s použitím vývaru z čerstvých mladých strukov, ochutené pancettou.
Risotto alla zucca – pripravené  z tekvice, muškátového orieška a strúhaného syra.
Risotto alla pilota – Mantua, pripravené  z klobásy, bravčového mäsa a parmezánu.
Risotto ai funghi – pripravené s hubami.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.