offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Crémant – bublinky pre znalých

Crémant – bublinky pre znalých

Existuje skupina šumivých vín, ktoré uspokoja vašu túžbu po vysokej kvalite bubliniek, crémanty. Možno nie je tak drahé ako Champagne, ani tak všeobecne známe ako Prosecco, ale pomerom kvality a ceny sa nedá poraziť. A to z neho robí neuveriteľne všestranné šumivé víno. Každý rok sa vyrobí viac ako 100 miliónov fliaš z ôsmich rôznych vinohradníckych regiónov Francúzska: Alsasko, Bordeaux, Burgundsko, Die (Rhone), Jura, Limoux, Loire a Savoie. Každý región má svoj vlastný odlišný štýl.

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. 


Crémant označuje francúzsky výraz pre krémový a sa vzťahuje na skupinu šumivých vín z Francúzska mimo Champagne.

Čo je Crémant

Crémant je skupina šumivých vín vyrobených rovnakou metódou ako Champagne, ale nepochádzajú z oblasti Champagne. Zákony pre Crémant sú len o niečo menej prísne ako tie v Champagne. Kvalita týchto vín pochádza čiastočne z prísnych francúzskych vinohradníckych zákonov. Hoci sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky vína s označením Crémant musia spĺňať špecifické požiadavky. Ručný zber hrozna, lisovanie celých strapcov s obmedzenou extrakciou muštu (100 litrov šťavy zo 150 kg hrozna) a minimálne deväťmesačné vyzrievanie vo fľaši. Na rozdiel od Prosecca sa Crémant vyrába tradičnou metódou a zahŕňa dve fermentácie, pričom druhá prebieha vo fľaši.

Rozdiely medzi Champagne a Crémant

Región: Champagne sa vyrába výlučne v Champagne, zatiaľ čo Crémant v 8 ďalších AOC vo Francúzsku, v Luxembursku, v Belgicku a v Maroku.
Odrody: Crémant umožňuje oveľa širšiu odrodovú rôznorodosť ako klasická zmes Champagne z Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Každé AOC má svoje vlastné pravidlá týkajúce sa odrôd.
Tlak: Champagne má zvyčajne 5 až 6 barov atmosférického tlaku, zatiaľ čo crémant je „krémovejší“ s približne 4 barmi atmosférického tlaku.
Cena: dobrá fľaša crémantu je určite lacnejšia ako dobrá fľaša Champagne.

Ako servírovať?

•    Chladiť pred podávaním v chladničke asi 4 hodiny, vedro s ľadom 20 minút
•    Podávajte pri teplote: 8 – 10 °C 
•    Typ kalicha: tulipán, flauta

Crémant d’Alsace

Malebný región Alsasko sa nachádza na úpätí pohoria Vogézy na severovýchode Francúzska. Jednoznačne najväčší producent crémantu s približne 45 % – 50 % všetkých vín crémant. Zreje asi 9 mesiacov na kaloch a môže byť vyrobený zo všetkých odrôd Alsaska, to znamená Rizling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muškát a Tramín červený, ale aj Pinot Noir. Najbežnejšia je zmes Rizlingu, Pinot Gris a Pinot Blanc. Rosé je vyrobený z odrody Pinot Noir. Crémant d'Asace je najsuchší zo všetkých crémantov. Crémant de Alsace môže byť aj vyrobený z jednej odrody. Víno: René Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte Odile

Crémant de Bourgogne

Burgundsko je južne od Champagne. Svojou polohou, podobným využitím odrôd a samozrejme podobným terroirom a obsahom vápenca je najbližšie k Champagne zo všetkých crémantov. Výroba Crémant de Bourgogne sa vyskytuje najmä v severnej oblasti Auxerre (Chablis) alebo južnejšie v Rully (Côte Chalonnaise). Najviac sa používajú odrody Chardonnay a Pinot Noir, minimálne 30 %, spolu s Gamay a Aligoté. Zvyčajne dozrieva vo fľaši asi 12 mesiacov. Víno: Albert Bichot Crémant de Bourgogne, PURE Blanc de Blancs

Ak hľadáte skvelú kvalitu, tu sú dva pojmy, ktoré treba hľadať na fľaši Crémant de Bourgogne: Eminent - minimálne 24 mesiacov na kaloch a Grand Eminent - minimálne 36 mesiacov na kaloch, povolené sú len Pinot Noir a Chardonnay (s maximom 20 % Gamay pre rosé). 

Crémant de Bordeaux

To, že Bordeaux nevyrába len červené, ale aj elegantné biele vína, už nie je žiadnou novinkou. Vzácnejšie je však šumivé víno pochádzajúce z tohto regiónu, Crémant de Bordeaux. Aj keď sa crémant môže vyrábať v celom Bordeaux, produkcia je už veľmi dlho nízka. Šumivé víno sa tu vyrába už od roku 1800, no až v roku 1990 toto pomenovanie začalo platiť. Rosé sa vyrába z odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon spolu s podporou Cabernet Franc, Carmenère, Petit Verdot a Malbec. Biely crémant je samozrejme vyrobený z odrôd Sauvignon Blanc, Muscadelle a Semillon. V Bordeaux musí crémant zrieť minimálne 12 mesiacov a hrozno sa musí zbierať ručne

Crémant de Limoux

V regióne Languedoc-Roussillon nájdeme podoblasť Limoux, ktorá obklopuje podobne pomenované mesto Limoux, južne od Carcassonne. Crémant sa tu vyrába z odrôd Chardonnay a Chenin Blanc, niekedy Pinot Noir a maximálne 20 % Mauzac. Mauzac sa používa hlavne na výrobu ďalšieho šumivého vína v regióne, Blanquette de Limoux. Prechádza dokončovaním prvej fermentácie v samotnej fľaši, bez degorgementu. Vyzrieva minimálne 12 mesiacov. Aj keď spôsob výroby šumivých vín tu vynašli mnísi v roku 1531, až v roku 1990 bol AOP uznaný. Víno: Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux

Crémant de Loire

Údolie Loiry je okrem Champagne najväčším producentom šumivého vína vo Francúzsku. Crémant sa vyrába v bielej a ružovej verzii z odrôd Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc a Pinot Noir. Môže sa vyrábať iba v subregiónoch Anjou, Saumur a Touraine. Tento crémant vyzrieva minimálne 12 mesiacov vo fľaši na kaloch, kým sa uvoľní. Apelácia sa udeľuje od roku 1975. Víno: Domaine Langlois-Chateau Crémant de Loire Brut Reserve 2017
 

Kto ako prvý vyrobil šumivé víno?

S veľkou historickou prísnosťou sa diskutovalo o tom, že Limoux, nie Champagne, bol prvým regiónom vo Francúzsku, ktorý vyrábal šumivé víno. 

Crémant de Die

Tento crémant z obce Die, možno považovať za šumivé víno z údolia Rhôny, hoci používa iné odrody ako pre tiché vína. Vyrobené je z odrody Clairette s nádychom Aligoté, Muscat Blanc a Petit Grain. Zreje 9 mesiacov. Má ovocný štýl. Crémant sa nesmie zamieňať s iným šumivým vínom s vlastným AOP, Clairette de Die. 

Crémant de Savoie

Šumivé vína z horskej oblasti Savoie. Vyrobené v bielej a ružovej verzii z odrôd Chardonnay, Altesse, Chasselas a Jacquère pre bielu, Gamay a Pinot Noir pre ružovú. Väčšina crémantov v tejto oblasti zreje až 24 mesiacov.

Crémant de Jura

Z jedného horského regiónu do druhého, Jura produkuje aj biele a ružové crémanty. Vzhľadom na horský región je mineralita prítomná v oboch štýloch. V prípade bieleho hrozna sa použije Chardonnay a Savagnin, v prípade ružového sa pozornosť sústredí na miestny Poulsard a Trousseau spolu s Pinot Noir.

Crémant mimo Francúzska

Crémant de Luxembourg

Crémant de Luxembourg je šumivé víno z luxemburskej oblasti Moselle vyrobené tradičnou metódou. Od roku 1991 sa pri splnení zákonných podmienok môže pre luxemburské šumivé vína používať názov Crémant. Obdĺžnikový štítok na zadnej strane každej fľaše svedčí o pravosti a kvalite vína. Základom crémantu je miestne aromatická odroda Elbling spolu s Pinot Blanc, Riesling, Auxerrois, Chardonnay, Rivaner pre bielu verziu. Ružová sa vyrába z odrody Pinot Noir. Crémant musí vyzrievať minimálne deväť mesiacov na jemných kaloch. 

Crémant de Wallonie

Crémant de Wallonie je šumivé víno z Valónskeho regiónu v Belgicku. 5. marca 2008 boli uznané akostné šumivé vína z Valónska - Crémants de Wallonie s kontrolovaným označením pôvodu VMQPRD (Quality Sparkling Wine Produced in a Defined Region). Na výrobu crémantu sú povolené len odrody Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Meunier.

Crémant z Maroka

V roku 2009 bolo po Les Coteaux de l'Atlas udelené druhé AOC šumivým vínam vyrobené pomocou tradičnej metódy, AOC Crémant de l’Atlas. Tieto dve sú v regióne Meknes. Najnovší Côtes de Rommani leží v regióne Zaêrs asi na polceste medzi Rabatom a Fezom. Toto je jedno z najsľubnejších terroir v Maroku, s priemernou teplotou o 5 °C menej ako v Meknes.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.