Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Chute Sauvignon Blanc
Populárne a nezameniteľné biele víno, ktoré je milované pre svoje „zelené“ herbálne chute a pikantnú kyselinku. Odroda Sauvignon Blanc sa pestuje takmer na každom kontinente a preto ponúka rôzne štýly od ľahkých sviežich vín až po komplexné s potenciálom vyzrievať niekoľko desaťročí. Sauvignon Blanc momentálne patrí k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna.
Primárny profil vône:
ovocné: egreše, žltý melón, grapefruit, vinohradnícka broskyňa, passionfruit.
Základné info:
Pôvod: Francúzsko
Štýly: Šumivé, biele i prírodne sladké víno
6 zaujímavých faktov o Sauvignon Blanc
- Odroda Sauvignon Blanc má svoj medzinárodný deň /tento rok 7. máj 2021/
- Názov Sauvignon Blanc je pravdepodobne odvodený od francúzskeho slova „Sauvage“, čo znamená divoký,
pretože pripomínajú divoký vinič
- Sauvignon Blanc sa pravdepodobne považuje za jedného z rodiča odrody Cabernetu Sauvignon
- „Zelené“ herbálne aromatické látky Sauvignon Blanc pochádzajú zo zlúčenín nazývaných metoxypyrazíny
- Pre niektoré vína odrody Sauvignon Blanc je typická vôňa s označením „cat pee“ Spôsobená je chemickou zlúčeninou „4MMP“, neexistuje veľa ďalších vôní, ako je táto
- Až do 80. rokov bola vo vinohradoch v Čile pestovaná ako Sauvignon Blanc vzácnejšia odroda Sauvignon Vert (alias Sauvignonasse), ktorá bola omylom prenesená z Bordeaux
Kde všade sa pestuje Sauvignon Blanc
Francúzsko – oblasť údolia rieky Loire, kde sa po prvýkrát spomína v roku 1534 spisovateľom Françoisom Rabelaisom (nazývalo sa to „Fiers“). Najznámejšie apelácie sú Sancerre, Pouilly-Fumé a Touraine.
V údolí Loiry sa nachádza neuveriteľný sortiment pôd s vysokým obsahom vápnika a minerálov, vrátane „Silexu“ a „Kimmeridgian“ vápenca, ktorý je prítomný aj Champagne a Chablis. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.
V poslednej dobe vinárstva v tejto oblasti prechádzajú smerom k organickým a biodynamickým postupom pestovania viniča.
Oblasť Bordeaux je známa najmä pre červené vína, ale v oblastiach Pessac-Léognan a Graves vyrába niekoľko vinárstiev nádherné suché biele vína z odrody Sauvignon Blanc, ktoré sa kupážujú so Sémillonom a Muscadelle. Apelácie Barsac a Sauternes sú vzácne sladkými vínami z týchto troch odrôd.

Spoločník gastronómie
Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.

Vyhlásená krajina Sauvignonu
Nový Zéland - prvý vinič odrody Sauvignon Blanc bol vysadený v oblasti Marlborough v roku 1975 vinárom Frankom Yukich. Výsadba vinohradov sa za posledné štyri desaťročia neustále zvyšovala. Preto je dnes Nový Zéland skutočným inovátorom odrody Sauvignon Blanc.
V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.
V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.
Poklady nielen z Ameriky
Austrália - Adelaide Hills a Margaret River sú chladné oblasti, ktoré majú optimálne podmienky pre austrálsky Sauvignon Blanc. Dostatok slnka a chladný vietor od oceánu dáva Sauvignonu sviežosť a štruktúru.
Čile – najlepšie polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc sú v Aconcague, vrátane Casablanca Valley, San Antonia a údolí Leyda. Samozrejme i z údolia Colchagua a Elqui, kde vinice lemujú malé strmé údolia chránené pred slnkom.
Južná Afrika - na juh od Kapského mesta sa nachádzajú bohaté pôdy a klimatické podmienky ovplyvnené prítomnosťou oceánu udržujú chladné podnebie, ktoré vyhovuje odrode Sauvignon Blanc.
USA - Kalifornia a Washington sa považujú za najpozoruhodnejšími oblasťami pre pestovanie a výrobu vín odrody Sauvignon Blanc.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


