UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. Nakúpte nad 50 € a vyhrajte Prosecco v hodnote 200 €. PROSECCO súťaž.

Chakana - úcta k zemi

Chakana - úcta k zemi

Chakana Wine Estate sa nachádza v Agrelo, Lujan de Cuyo v regióne Mendoza v Argentíne v nadmorskej výške 960 metrov nad morom na úpätí Ánd. Rodinné vinárstvo Pelizzatti bolo založené v roku 2002. Chakana získala certifikáciu organic podľa medzinárodných štandardov a od roku 2016 certifikáciu biodynamic Demeter pre svoju vinicu Agrelo.


Vo väčšine argentínskych budov, ktoré sa tiahnu od Quita po Mendozu, môžete nájsť jedinečný symbol – kríž v tvare štvorca. Tento kríž je v miestnom dialekte známy ako Chakana.

Projekt Chakana 

Projekt Chakana je založený na hľadaní autentickej a originálnej identity vína. Používanie ekologických a biodynamických poľnohospodárskych metód a ich certifikácia je najlepšou zárukou, ktorú môžu spotrebiteľom ponúknuť. 

Lujan de Cuyo a údolie Uco ponúkajú celoročne suché podmienky s extrémnou tepelnou amplitúdou. Vinice Chakana sú orientované 45 stupňov severozápadne. Smer výsadby bol zvolený tak, aby sa zabránilo spáleniu hrozna počas hodín s najvyššou teplotou. V posledných rokoch vysadili pozemky rôznymi plodinami ako lucerna, vika, raž, pšenica atď. čiastočne na krmivo pre zvieratá a kompostové živiny; na druhej strane medzi radmi viniča je záhrada aromatických a homeopatických rastlín, ktoré sa používajú na biodynamické prípravky.

Kvapková závlaha sa používa vo všetkých viniciach ako spôsob kontroly pestovateľského cyklu a racionálneho využívania vody. Vinárske odpadové vody sú neutralizované a opätovne využívané pri zavlažovaní vinohradov bez dopadu na životné prostredie.

Minimálny zásah je mantra dodržiavaná vo vinárstvach Chakana. Fermentácia prebieha pomocou prírodných kvasiniek a použitie oxidu siričitého a iných prísad je obmedzené na minimum. Na zrenie sa používajú pórovité materiály ako cementové kade. Vinárstvo v Agrelo má kapacitu 2 milióny litrov. Malé nádrže sa používajú na zachovanie identity každej vinice. Najlepšie vinohrady v Agrelo, Mayor Drummond a Altamira majú tieto podmienky, ktoré ponúkajú fantastickú štruktúru a plnú zrelosť. 

3 kategórie vín

1. Finca Nuna: vína s certifikáciou organic a biodynamic z usadlosti Nuna v Agrelo, Lujan de Cuyo, sú zamerané na prirodzený ovocný výraz a šťavnatosť. Finca Nuna v Agrelo sa rozprestiera na 80 hektárov v nadmorskej výške 960 metrov nad morom. Malbec je hlavná odroda, ktorá sa tu pestuje. Okrem toho tu nájdete ďalšie odrody Bonarda, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Tannat, Viognier, Sauvignon Blanc a Chardonnay. Víno: Chakana Nuna Bio Malbec 2021

Finca Los Cedros sa nachádza Paraje Altamira na juh od rieky Tunuyán, asi 1100 metrov nad morom v La Consulta, San Carlos. Vyznačuje sa chladným, slnečným podnebím a výraznou tepelnou amplitúdou, pretože sa nachádza na úpätí hory. Vinica má rozlohu 15 hektárov. Prvý vinohrad bol vysadený v roku 2011 na piesočnato hlinitých pôdach s vápenatým štrkom, kde sa v minulosti pestovali ovocné stromy. Od ročníka 2012 sú vinohrady Finca los Cedros obhospodarované ekologicky a pestuje sa tu Malbec, Cabernet Franc a v menšej miere aj Garnacha. Víno: Chakana Finca Los Cedros Malbec Bio 2019

2. Finca Ayni: Na juh od Paraje Altamira, neďaleko Finca Los Cedros nájdete Finca Ayni v údolí Uco. Nachádza sa v jednej z najvyšších oblastí 1 100 metrov nad morom. V zime 2007 tu boli vysedené prvé vinohrady na pôvodnej, panenskej pôde s hlinitopiesočnatými vlastnosťami, vápenatým štrkom a množstvo veľkých hornín pokrytých uhličitanom vápenatým. Vinárstvo s rozlohou 36 hektárov pestuje odrody Chardonnay, Pinot Noir, Malbec, Garnacha, Cabernet Franc a Monastrell. Na území sa nachádza rezervoár roztopenej vody. Finca Ayni má certifikáciu organic. Víno: Chakana Ayni Malbec 2019

3. Estate Selcetion - vína zrodené na úpätí pohoria Ánd s komplexným charakterom vďaka zreniu vo foudre. Klasické vyjadrenie rôznych plytkých, vápenatých pôd, vybraných od malých agro ekologických producentov z Paraje Altamira, Chacayes a Guatlallary v údolí Uco. Víno: Chakana Estate Selection Malbec 2019Chakana Estate Selection Cabernet Franc 2020Chakana Atorrante Malbec 2021

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.