HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana

Panenka je najchudšie bravčové mäso, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v reštauráciách v jedálnom lístku. Lenka k panenke pripravila omáčku z pečených červených paprík a výborné oškvarkové krokety. K tomuto pokrmu odporúčam červené víno z vinárstva Emiliana Salvaje BIO 2022.


 

Bravčová panenka s omáčkou z pečených paprík, oškvarkové krokety 

Čas prípravy: 1 hodina, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
800 g bravčovej panenky
farebné korenie v mlynčeku
morská soľ v mlynčeku 
olivový olej
Na omáčku 
3 červené väčšie kápie 
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku (nelúpané)
2-3 vetvičky čerstvého tymiánu 
soľ
mleté čierne korenie
100 ml hovädzieho vývaru
Škvarkové krokety 
300 g zemiakov 
50 g mletých oškvarkov
soľ 
1 vajce
hladká múka 
panko strúhanka 
mikro bylinky

Postup 

1.  Ako prvé si vytiahneme z chladničky panenku. Umyjeme a osušíme, očistíme od blán.

2.  Ochutíme soľou a mletým farebným korením. Necháme ju aspoň 30 minút odpočívať na kuchynskej doske.

3.  Zatiaľ si spravíme omáčku z červených paprík - Červené papriky rozkrojíme na polovice, očistíme od semiačok a poukladáme ich do zapekacej misy kožou hore.

4.  K nim vložíme strúčiky cesnaku v šupke, nakrájanú cibuľu na kolieska, tymián. Osolíme a okoreníme.

5.  Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Medzi tým si dáme variť zemiaky v šupke na krokety.  

6.  Z upečených paprík odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do väčšej misky spolu s upečenou cibuľou a cesnakom.

7.  Pomaly prilievame vývar a  s ponorným mixérom mixujeme. Vznikne nám jemná papriková omáčka. 

8.  Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na tenkom strúhadle a vložíme do misky.

9.  Pridáme k nim mleté škvarky a 2 lyžice hladkej múky, soľ podľa chuti. Zo zemiakovej zmesi vytvoríme väčšie guľky.

10.  Obalíme ich vo vajíčku a v panko strúhanke. Na rozohriatom oleji vysmažíme do zlatista. 

11. Na druhej rozohriatej panvici si opečieme panenku so všetkých strán asi 5 minút a vložíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať a môžeme podávať. 

Servírovanie - Na plytký tanier vložíme krokety, omáčku a panenku. Posypeme mikro bylinkami. 

Kápia je odroda papriky, ktorá disponuje množstvom cenných látok, Vyznačuje sa o trochu tenšou šupkou, podlhovastejším tvarom a tiež výrazne sladšou chuťou. Svoj pôvod má v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr konzumovali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie. Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. S paprikou môžete bojovať proti kôrnateniu ciev. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Vo všeobecnosti sa surová paprika najlepšie hodí k bielemu alebo ružovému vínu. Grilovaná alebo pečená červená paprika sa lepšie kombinuje s červeným vínom, ale to nie je prísne pravidlo. Červená paprika má výraznejšiu chuť, pričom počas pečenia získava sladkosť. Smažené oškvarkové krokety sú bohatšie na tuky. K nim odporúčam víno s vyššou aciditou, ktoré redukuje bohatosť pokrmu. Všetky tieto aspekty spĺňa červené víno Salvaje z čilského organického vinárstva Emiliana. S bravčovou panenkou s omáčkou z pečených paprík a oškvarkovými kroketami tvorí skvelú kombináciu chutí. Zaujímavé spojenie modrej odrody Syrah si dobre rozumie s bohatšou úpravou panenky s omáčkou a biela odroda Roussanne (5%) svojou sviežou kyselinkou redukuje tuk krokiet. 

Odporúčanie someliérky:

Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2022

Hrozno pochádza zo štyroch vybraných parciel vinohradu Quebrada v Casablance, severne od Santiaga. Vinohrad pozitívne ovplyvňovaný prúdením chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu so štrkovou pôdou a piesčitým reliéfom umožňujú rast hlbokému koreňovému systému. Klimatické podmienky priaznivo prispievajú k ekologickému pestovaniu viniča. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Unikátne víno s hlbokou, intenzívnou farbou. Vôňa je zložená s tónov bobuľového ovocia, čiernych olív a byliniek. Chuť pôsobí šarmantným dojmom s množstvom vitality a prirodzeným prejavom. Dlhý, minerálny záver. Víno na eshope.

 

Vinárstvo Emiliana

Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, sú ovplyvnené pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína vo viacerých kategóriách. Základná rada Adobe, Novas, nasledovaná prestížnymi vínami Gê a Coyam. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.