Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana
Panenka je najchudšie bravčové mäso, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v reštauráciách v jedálnom lístku. Lenka k panenke pripravila omáčku z pečených červených paprík a výborné oškvarkové krokety. K tomuto pokrmu odporúčam červené víno z vinárstva Emiliana Salvaje BIO 2022.
Bravčová panenka s omáčkou z pečených paprík, oškvarkové krokety
Čas prípravy: 1 hodina, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si vytiahneme z chladničky panenku. Umyjeme a osušíme, očistíme od blán.
2. Ochutíme soľou a mletým farebným korením. Necháme ju aspoň 30 minút odpočívať na kuchynskej doske.
3. Zatiaľ si spravíme omáčku z červených paprík - Červené papriky rozkrojíme na polovice, očistíme od semiačok a poukladáme ich do zapekacej misy kožou hore.
4. K nim vložíme strúčiky cesnaku v šupke, nakrájanú cibuľu na kolieska, tymián. Osolíme a okoreníme.
5. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Medzi tým si dáme variť zemiaky v šupke na krokety.
6. Z upečených paprík odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do väčšej misky spolu s upečenou cibuľou a cesnakom.
7. Pomaly prilievame vývar a s ponorným mixérom mixujeme. Vznikne nám jemná papriková omáčka.
8. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na tenkom strúhadle a vložíme do misky.
9. Pridáme k nim mleté škvarky a 2 lyžice hladkej múky, soľ podľa chuti. Zo zemiakovej zmesi vytvoríme väčšie guľky.
10. Obalíme ich vo vajíčku a v panko strúhanke. Na rozohriatom oleji vysmažíme do zlatista.
11. Na druhej rozohriatej panvici si opečieme panenku so všetkých strán asi 5 minút a vložíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať a môžeme podávať.
Servírovanie - Na plytký tanier vložíme krokety, omáčku a panenku. Posypeme mikro bylinkami.
Kápia je odroda papriky, ktorá disponuje množstvom cenných látok, Vyznačuje sa o trochu tenšou šupkou, podlhovastejším tvarom a tiež výrazne sladšou chuťou. Svoj pôvod má v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr konzumovali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie. Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. S paprikou môžete bojovať proti kôrnateniu ciev. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine.
Someliérka odporúča vhodné víno
Vo všeobecnosti sa surová paprika najlepšie hodí k bielemu alebo ružovému vínu. Grilovaná alebo pečená červená paprika sa lepšie kombinuje s červeným vínom, ale to nie je prísne pravidlo. Červená paprika má výraznejšiu chuť, pričom počas pečenia získava sladkosť. Smažené oškvarkové krokety sú bohatšie na tuky. K nim odporúčam víno s vyššou aciditou, ktoré redukuje bohatosť pokrmu. Všetky tieto aspekty spĺňa červené víno Salvaje z čilského organického vinárstva Emiliana. S bravčovou panenkou s omáčkou z pečených paprík a oškvarkovými kroketami tvorí skvelú kombináciu chutí. Zaujímavé spojenie modrej odrody Syrah si dobre rozumie s bohatšou úpravou panenky s omáčkou a biela odroda Roussanne (5%) svojou sviežou kyselinkou redukuje tuk krokiet.
Odporúčanie someliérky:
Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2022
Hrozno pochádza zo štyroch vybraných parciel vinohradu Quebrada v Casablance, severne od Santiaga. Vinohrad pozitívne ovplyvňovaný prúdením chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu so štrkovou pôdou a piesčitým reliéfom umožňujú rast hlbokému koreňovému systému. Klimatické podmienky priaznivo prispievajú k ekologickému pestovaniu viniča. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Unikátne víno s hlbokou, intenzívnou farbou. Vôňa je zložená s tónov bobuľového ovocia, čiernych olív a byliniek. Chuť pôsobí šarmantným dojmom s množstvom vitality a prirodzeným prejavom. Dlhý, minerálny záver. Víno na eshope.
Vinárstvo Emiliana
Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, sú ovplyvnené pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína vo viacerých kategóriách. Základná rada Adobe, Novas, nasledovaná prestížnymi vínami Gê a Coyam. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.