Dňa 22. mája sa uskutočnil odborno – vzdelávací seminár v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej Republiky a spoločnosti Corner na tému Vína z Moravy a Čiech. Seminár viedol Rastislav Šuták, somelier Corner & Co. a Denisa Šutáková, viceprezidentka ASSR. Štvorhodinový seminár sa skladal z dvoch častí, teória a senzorická časť. Semináru sa zúčastnili aj dve finalistky WinePlanet Trophée Junior 2025 Ivana Andelová a Bianka Paulíková, na základe umiestnenia v súťaži.

Bravčová panenka s omáčkou a TIP na víno Emiliana
Panenka je najchudšie bravčové mäso, ktoré sa čoraz častejšie objavuje v reštauráciách v jedálnom lístku. Lenka k panenke pripravila omáčku z pečených červených paprík a výborné oškvarkové krokety. K tomuto pokrmu odporúčam červené víno z vinárstva Emiliana Salvaje BIO 2022.
Bravčová panenka s omáčkou z pečených paprík, oškvarkové krokety
Čas prípravy: 1 hodina, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si vytiahneme z chladničky panenku. Umyjeme a osušíme, očistíme od blán.
2. Ochutíme soľou a mletým farebným korením. Necháme ju aspoň 30 minút odpočívať na kuchynskej doske.
3. Zatiaľ si spravíme omáčku z červených paprík - Červené papriky rozkrojíme na polovice, očistíme od semiačok a poukladáme ich do zapekacej misy kožou hore.
4. K nim vložíme strúčiky cesnaku v šupke, nakrájanú cibuľu na kolieska, tymián. Osolíme a okoreníme.
5. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Medzi tým si dáme variť zemiaky v šupke na krokety.
6. Z upečených paprík odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do väčšej misky spolu s upečenou cibuľou a cesnakom.
7. Pomaly prilievame vývar a s ponorným mixérom mixujeme. Vznikne nám jemná papriková omáčka.
8. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na tenkom strúhadle a vložíme do misky.
9. Pridáme k nim mleté škvarky a 2 lyžice hladkej múky, soľ podľa chuti. Zo zemiakovej zmesi vytvoríme väčšie guľky.
10. Obalíme ich vo vajíčku a v panko strúhanke. Na rozohriatom oleji vysmažíme do zlatista.
11. Na druhej rozohriatej panvici si opečieme panenku so všetkých strán asi 5 minút a vložíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať a môžeme podávať.
Servírovanie - Na plytký tanier vložíme krokety, omáčku a panenku. Posypeme mikro bylinkami.
Kápia je odroda papriky, ktorá disponuje množstvom cenných látok, Vyznačuje sa o trochu tenšou šupkou, podlhovastejším tvarom a tiež výrazne sladšou chuťou. Svoj pôvod má v Strednej Amerike, na európsky kontinent ju spoločne s paradajkami a zemiakmi doviezol Krištof Kolumbus. Zaujímavosťou je, že Európania si najskôr konzumovali čerstvé plody, až neskôr začali sušenú a rozomletú papriku používať ako korenie. Je dokázané, že 150 g červenej papriky dodá organizmu dennú odporúčanú dávku betakaroténu. S paprikou môžete bojovať proti kôrnateniu ciev. Látky v paprike pôsobia na zlepšenie pružnosti kože a spomaľujú vznik vrások, všeobecne pôsobia preventívne proti rakovine.
Someliérka odporúča vhodné víno
Vo všeobecnosti sa surová paprika najlepšie hodí k bielemu alebo ružovému vínu. Grilovaná alebo pečená červená paprika sa lepšie kombinuje s červeným vínom, ale to nie je prísne pravidlo. Červená paprika má výraznejšiu chuť, pričom počas pečenia získava sladkosť. Smažené oškvarkové krokety sú bohatšie na tuky. K nim odporúčam víno s vyššou aciditou, ktoré redukuje bohatosť pokrmu. Všetky tieto aspekty spĺňa červené víno Salvaje z čilského organického vinárstva Emiliana. S bravčovou panenkou s omáčkou z pečených paprík a oškvarkovými kroketami tvorí skvelú kombináciu chutí. Zaujímavé spojenie modrej odrody Syrah si dobre rozumie s bohatšou úpravou panenky s omáčkou a biela odroda Roussanne (5%) svojou sviežou kyselinkou redukuje tuk krokiet.
Odporúčanie someliérky:
Emiliana Salvaje Syrah Roussanne BIO 2022
Hrozno pochádza zo štyroch vybraných parciel vinohradu Quebrada v Casablance, severne od Santiaga. Vinohrad pozitívne ovplyvňovaný prúdením chladného vzduchu z Tichého oceánu. Spolu so štrkovou pôdou a piesčitým reliéfom umožňujú rast hlbokému koreňovému systému. Klimatické podmienky priaznivo prispievajú k ekologickému pestovaniu viniča. Hrozno sa po viacnásobnej selekcii šetrne spracuje a následne prirodzene fermentuje v nerezových nádržiach, spoločne bez pridania oxidu siričitého. Po fermentácií vyzrieva 5 mesiacov v betónových, kónických nádobách. Unikátne víno s hlbokou, intenzívnou farbou. Vôňa je zložená s tónov bobuľového ovocia, čiernych olív a byliniek. Chuť pôsobí šarmantným dojmom s množstvom vitality a prirodzeným prejavom. Dlhý, minerálny záver. Víno na eshope.
Vinárstvo Emiliana
Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limary, sú ovplyvnené pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína vo viacerých kategóriách. Základná rada Adobe, Novas, nasledovaná prestížnymi vínami Gê a Coyam. Gê z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii biodynamic.
Ďalšie články

Vyhrajte pobyt pre 2 osoby vo vinárstve Karpatská Perla s degustáciou. Môžete sa zrelaxovať pri peknom víne a užiť si komfort degustácie s ubytovaním. Výhercu privíta malebné rodinné vinárstvo Ladislava Šeba a jeho manželky Margity, ktoré je situované v obci Šenkvice. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Karpatská Perla vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1.6. do 30.6.2025, víťaza žrebujeme 1.7.2025.

Kombinácia syra a vína môže byť skľučujúce. Aké víno vybrať k akému syru? Ponúkame vám najlepšie kombinácie, ktoré rozžiaria vaše chuťové poháriky.
Hlavným cieľom pri kombinácii syra a vína je nájsť príjemnú súhru alebo naopak kontrast. Môžete skombinovať syr s vínom alebo víno so syrom, no výsledok by mal byť rovnaký, pričom ani jeden nemôže dominovať nad druhým.

Chystáte svadbu a premýšľate, koľko fliaš vína kúpiť a aké druhy budú hosťom najviac chutiť? My vám s týmto predsvadobným problémom radi poradíme. Víno je jedným zo zážitkov každej svadby. Vhodne vybrané víno ako aperitív a na ďaľšie popíjanie umocní slávnostnú atmosféru, prispeje k dobrej nálade všetkých hostí. Pri plánovaní svadby však narazíte na otázku, koľko vína je vlastne nutné kúpiť, aby ho nebolo zbytočne veľa a naopak, aby sa nevypilo moc skoro.
Inšpirujte sa: Víno a svadba – koľko a aké vybrať