Ďalšou skutočnosťou, pre ktorú sa oplatí kúpa ročníka 2021, je jeho individualita, či lepšie povedané, jedinečnosť. Spojenie milénia a ročníka 2000 ovplyvnilo dopyt a kvalitu možno rovnako ako hodnotenie Parkera ročníka 1982. To, čo nasledovalo v 90-tych a po - miléniových rokoch, poznáme všetci. Fetiš Merlotu a konzultanta Michela Rollanda s dosahom na vysoké hodnotenie, bez ktorého akoby vinohrad ani neexistoval. Séria horúcich ročníkov s alkoholom na úrovni Amarone a napokon letka špekulantov z celého sveta, ktorí sú schopní na aukciách predať aj klince z debničiek. To, čo však robí tento región výnimočným, sú vinice s unikátnym geologickým pôdnym profilom, klimatické podmienky a či sa to niekomu páči alebo nie, konzistentná kvalita opierajúca sa o investície a moderný enologický prístup. Zdá sa, že klasike odzvonilo...?
Apropo klasika. Tak to je vec, ktorá platí pri ročníku 2021 dokonale. Klasický ročník z Bordeaux je pre mladého someliéra z miléniovej generácie predstava ako pre mňa „verneovka“ pred štyridsiatimi rokmi. V 2021 vymrzol Merlot (nie všade), vinice atakovala múčnatka, hrozno dozrievalo nerovnomerne, koncom septembra a začiatkom októbra výdatne pršalo, resp. lialo. Zber bol relatívne v neskoršom termíne, vo viacerých prípadoch sa muselo chaptalizovať, vína kvasili pomaly a niektoré sudy sa budú prehodnocovať z pohľadu vývoja a konzistencie. Ak považujeme za klasiku podobné komplikácie, tak jednoznačne áno. Avšak moderný prístup pri monitorovaní viníc, ošetrovaní a selekcii hrozna, vinifikácii jednotlivých parciel v nereze, betóne, hline, dreve až po reguláciu vlhkosti v pivnici má od klasiky ďaleko. To, čo však ovplyvnilo vynikajúci výsledok, sú tri faktory: ekologické pestovanie viniča, zdravý Cabernet a selekcia hrozna s nízkymi výnosmi.