Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Bordeaux En Primeur 2021 - ako chutí?
Za normálnych okolností by nebolo veľa príčin na akékoľvek filozofické debaty, či dokonca paniku okolo vín z ročníka 2021 v Bordeaux. Takmer všetko zostáva pri starom. Ale slovo takmer môže vyznieť povrchne. Pozor, existuje však zopár dôvodov, prečo by všetci milovníci týchto vín nemali vôbec zostať k ročníku 2021 apatickí!
Rastislav Šuták, somelier WinePlanet
Prvým faktom je, že vína sa predávajú za tie isté ceny ako v predchádzajúcom ročníku. Dokonca, niektoré ešte o krôčik lacnejšie! To vyznieva v porovnaní s vínami z Burgundska, ktorých ceny rastú astronomicky, ako výmysel. Áno, ceny niektorých vín z ročníka 2021 sú dokonca nižšie ako 2018! Čo v horizonte piatich ročníkov En Primeur a kontextu cien nemá obdobu. Existuje viacero odpovedí, prečo tomu tak je. Dôležitý je fakt, že to nie je z dôvodov kvality vín! Cena vín by nemala byť nikdy faktorom odôvodňujúcim kúpu akéhokoľvek vína, zvlášť z Bordeaux. To znalci dobre vedia, ale mať v pivnici debničku 100 ročného Cabernetu Franc za polovičnú cenu Grand Cru z Nuits znie vzrušujúco. Na viac, ak dokáže vyzrievať podobne...
Ďalšou skutočnosťou, pre ktorú sa oplatí kúpa ročníka 2021, je jeho individualita, či lepšie povedané, jedinečnosť. Spojenie milénia a ročníka 2000 ovplyvnilo dopyt a kvalitu možno rovnako ako hodnotenie Parkera ročníka 1982. To, čo nasledovalo v 90-tych a po - miléniových rokoch, poznáme všetci. Fetiš Merlotu a konzultanta Michela Rollanda s dosahom na vysoké hodnotenie, bez ktorého akoby vinohrad ani neexistoval. Séria horúcich ročníkov s alkoholom na úrovni Amarone a napokon letka špekulantov z celého sveta, ktorí sú schopní na aukciách predať aj klince z debničiek. To, čo však robí tento región výnimočným, sú vinice s unikátnym geologickým pôdnym profilom, klimatické podmienky a či sa to niekomu páči alebo nie, konzistentná kvalita opierajúca sa o investície a moderný enologický prístup. Zdá sa, že klasike odzvonilo...?
Apropo klasika. Tak to je vec, ktorá platí pri ročníku 2021 dokonale. Klasický ročník z Bordeaux je pre mladého someliéra z miléniovej generácie predstava ako pre mňa „verneovka“ pred štyridsiatimi rokmi. V 2021 vymrzol Merlot (nie všade), vinice atakovala múčnatka, hrozno dozrievalo nerovnomerne, koncom septembra a začiatkom októbra výdatne pršalo, resp. lialo. Zber bol relatívne v neskoršom termíne, vo viacerých prípadoch sa muselo chaptalizovať, vína kvasili pomaly a niektoré sudy sa budú prehodnocovať z pohľadu vývoja a konzistencie. Ak považujeme za klasiku podobné komplikácie, tak jednoznačne áno. Avšak moderný prístup pri monitorovaní viníc, ošetrovaní a selekcii hrozna, vinifikácii jednotlivých parciel v nereze, betóne, hline, dreve až po reguláciu vlhkosti v pivnici má od klasiky ďaleko. To, čo však ovplyvnilo vynikajúci výsledok, sú tri faktory: ekologické pestovanie viniča, zdravý Cabernet a selekcia hrozna s nízkymi výnosmi.
Ako teda chutí, resp. bude 2021? V súčasnosti ťažko povedať. Z toho čo vieme, bude treba na ich vývoj počkať. V každom prípade budú mať zväčša vysoký obsah Cabernetu v zmesi, možno najvyšší v histórii (Siran , Batailley), konzistentnosť kvality Cabernetu a jeho dlhodobo dobrý zdravotný stav v Saint-Estèphe ( Beau-Site, Phélan-Ségur ). Dôsledne uplatňovaný ekologického prístup zhodnocujúci pôvod, dokonca aj Merlotu (Canon La Gaffelière, Canon Pécresse). Biodynamika v kombinácii s „mikro-vinifikáciou“ v amforách ( Ferrière ). Znalcov poteší aj vysoký obsah veľmi starých výsadieb Cabernetov, ktoré skončia kvôli vysokej kvalite v konečnej zmesi (Trottevieille ) a to aj za skutočne dobrú cenu( Potensac ). Ale aj Merlot to nevzdal, pokiaľ funguje koncept terroiru a tradičnej vinifikácie ( Sociando – Mallet, Haut - Marbuzet).
Na rozdiel od ročníkov ako 2010, 2015, 2016 či 2018 budú mať vína priaznivo nižší objem alkoholu. Ich senzorický prejav bude uprednostňovať jemnosť, eleganciu, finesu a zároveň vitalitu. Svojimi vlastnosťami sa budú približovať vnímaniu tradičného Bordeaux ako vína do gastronómie. Vďaka vysokej kvalite Cabernetov budú chutiť tak ako sme ich dlho nepoznali. Aplikáciou Biodynamiky aj s prirodzenosťou a jedinečnosťou. Hoci predbežné hodnotenia vín naznačujú skvelý pomer ceny a kvality, nami ponúkaná kolekcia vín z Bordeaux En Primeur 2021 bude profitovať z archivácie, v priebehu 6 až 20 rokov, v závislosti od konkrétneho vína.
V desať ročnom priemere bude o 20% menej vína, čo v spojení s panikou okolo cien takmer určite ovplyvní jeho dostupnosť. Na základe toho sa obávam, že 2021 bude možno posledným ročníkom s takto kamarátskymi cenami.
Ďalšie články
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov