offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Bordeaux En Primeur 2021 - ako chutí?

Bordeaux En Primeur 2021 - ako chutí?

Za normálnych okolností by nebolo veľa príčin na akékoľvek filozofické debaty, či dokonca paniku okolo vín z ročníka 2021 v Bordeaux. Takmer všetko zostáva pri starom. Ale slovo takmer môže vyznieť povrchne. Pozor, existuje však zopár dôvodov, prečo by všetci milovníci týchto vín nemali vôbec zostať k ročníku 2021 apatickí!

Rastislav Šuták, somelier WinePlanet


Prvým faktom je, že vína sa predávajú za tie isté ceny ako v predchádzajúcom ročníku. Dokonca, niektoré ešte o krôčik lacnejšie! To vyznieva v porovnaní s vínami z Burgundska, ktorých ceny rastú astronomicky, ako výmysel. Áno, ceny niektorých vín z ročníka 2021 sú dokonca nižšie ako 2018! Čo v horizonte piatich ročníkov En Primeur a kontextu cien nemá obdobu. Existuje viacero odpovedí,  prečo tomu tak je. Dôležitý je fakt, že to nie je z dôvodov kvality vín! Cena vín by nemala byť nikdy faktorom odôvodňujúcim kúpu akéhokoľvek vína, zvlášť z Bordeaux. To znalci dobre vedia, ale mať v pivnici debničku 100 ročného Cabernetu Franc  za polovičnú cenu Grand Cru z Nuits znie vzrušujúco. Na viac,  ak dokáže vyzrievať podobne...

Ďalšou skutočnosťou, pre ktorú sa oplatí kúpa ročníka 2021, je jeho individualita, či lepšie povedané, jedinečnosť. Spojenie milénia a ročníka 2000 ovplyvnilo dopyt a kvalitu možno rovnako ako hodnotenie Parkera  ročníka 1982. To, čo nasledovalo v 90-tych a po - miléniových rokoch, poznáme všetci. Fetiš Merlotu a konzultanta Michela Rollanda s dosahom na vysoké hodnotenie, bez ktorého akoby vinohrad ani neexistoval. Séria horúcich ročníkov s alkoholom na úrovni Amarone a napokon letka špekulantov z celého sveta, ktorí sú schopní na aukciách predať aj klince z debničiek. To, čo však robí tento región výnimočným, sú vinice s unikátnym geologickým pôdnym profilom, klimatické podmienky a či sa to niekomu páči alebo nie, konzistentná kvalita opierajúca sa o investície a moderný enologický prístup. Zdá sa, že klasike odzvonilo...?

Apropo klasika. Tak to je vec, ktorá platí pri ročníku 2021 dokonale. Klasický ročník z Bordeaux je pre mladého someliéra z miléniovej generácie predstava ako pre mňa „verneovka“ pred štyridsiatimi rokmi. V 2021 vymrzol Merlot (nie všade), vinice atakovala múčnatka, hrozno dozrievalo nerovnomerne, koncom septembra a začiatkom októbra výdatne pršalo, resp. lialo. Zber bol relatívne v neskoršom termíne, vo viacerých prípadoch sa muselo chaptalizovať, vína kvasili pomaly a niektoré sudy sa budú prehodnocovať z pohľadu vývoja a konzistencie. Ak považujeme za klasiku podobné komplikácie, tak jednoznačne áno. Avšak moderný prístup  pri monitorovaní viníc, ošetrovaní a selekcii hrozna, vinifikácii jednotlivých parciel v nereze, betóne, hline, dreve až po reguláciu vlhkosti v pivnici má od klasiky ďaleko. To, čo však ovplyvnilo vynikajúci výsledok, sú tri faktory: ekologické pestovanie viniča, zdravý Cabernet a selekcia hrozna s nízkymi výnosmi. 

Ako teda chutí, resp. bude 2021? V súčasnosti ťažko povedať. Z toho čo vieme,  bude treba na ich vývoj počkať. V každom prípade budú mať zväčša vysoký obsah Cabernetu v zmesi, možno najvyšší v histórii (Siran , Batailley), konzistentnosť kvality Cabernetu a jeho dlhodobo dobrý zdravotný stav v Saint-Estèphe ( Beau-Site, Phélan-Ségur ). Dôsledne uplatňovaný ekologického prístup zhodnocujúci pôvod, dokonca aj Merlotu  (Canon La Gaffelière, Canon Pécresse). Biodynamika v kombinácii s „mikro-vinifikáciou“ v amforách ( Ferrière ). Znalcov poteší aj vysoký obsah veľmi starých výsadieb Cabernetov, ktoré skončia kvôli vysokej kvalite v konečnej zmesi (Trottevieille ) a to aj za skutočne dobrú cenu( Potensac ). Ale aj Merlot to nevzdal, pokiaľ funguje koncept terroiru a tradičnej vinifikácie ( Sociando – Mallet, Haut - Marbuzet). 

Na rozdiel od ročníkov ako 2010, 2015, 2016 či 2018 budú mať vína priaznivo nižší objem alkoholu. Ich senzorický prejav bude uprednostňovať jemnosť, eleganciu, finesu a zároveň vitalitu. Svojimi vlastnosťami sa budú približovať vnímaniu tradičného Bordeaux ako vína do gastronómie. Vďaka vysokej kvalite Cabernetov budú chutiť tak ako sme ich dlho nepoznali. Aplikáciou Biodynamiky aj s prirodzenosťou a jedinečnosťou. Hoci predbežné hodnotenia vín naznačujú skvelý pomer ceny a kvality, nami ponúkaná kolekcia vín z Bordeaux En Primeur 2021 bude profitovať z archivácie, v priebehu 6 až 20 rokov, v závislosti od konkrétneho vína. 

V desať ročnom priemere bude o 20% menej vína, čo v spojení s panikou okolo cien takmer určite ovplyvní jeho dostupnosť. Na základe toho sa obávam, že 2021 bude možno posledným ročníkom s takto kamarátskymi cenami. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.