offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Aké poháre na biele víno

Aké poháre na biele víno

Poháre na biele víno sú najviac používanými  v gastronómii. Patria k univerzálnemu tipu kalicha pri stolovaní a povinnej výbave pri servise vín každej reštaurácie.

Čítajte ďalej - Ako si vybrať správne poháre na vínoSprávne poháre na šampanské a šumivé víno


Iba číre sklo

Podľa spoločnosti Riedel, ktorá vyrába kalichy vysokej kvality a svoju výrobu špecializuje podľa konkrétnych vlastností vín a odrôd, je ideálne disponovať minimálne dvoma až tromi druhmi kalichov na biele víno.

Všetko sa odvíja od odrôd viniča, ich spracovania a charakteru. Víno servírované v zlom pohári vám môže pokaziť nielen pôžitok z vína, ale aj ovplyvniť váš názor na víno a vinára.

Poháre musia byť vyrobené z číreho skla so stopkou. Samozrejme vždy čisté. Firma Riedel má dokonca v ponuke špeciálnu utierku na poháre. Pri bielych vínach je dôležitý tvar a objem kalicha, ktoré ovplyvňujú hlavne arómu, ale aj chuť vína.

Všetky poháre a dekantery Riedel nájdete v našom eshope.

Tvar pohára na biele víno

Na biele vína používame kalichy v tvare tulipána. Ľahšie a mladšie vína do menších a bohatšie do objemnejších s prístupom vzduchu. Tulipánový tvar môže byť aj v tomto prípade s jemnou hranou v tele, ktorá pomáha po zakrúžení k uvoľňovaniu aróm.

Vína s hlbším aromatickým prejavom z vyzrievania v dubových sudoch (taktiež vína fermentované so šupkami tzv. Orange) do širšieho kalicha v tvare zrezaného balóna.

Tieto poháre pracujú s dostatočným objemom vzdušného kyslíka na nadýchnutie. Staršie a vyzreté vína nepotrebujú príliš veľa vzduchu vo veľkom kalichu skôr vhodný tvar, ktorý zohľadňuje vek a množstvo jemných odtieňov v aróme.

Poháre podľa odrody

Pohár na biele víno si vyberáme podľa odrody a štýlu vína. Existujú tri základné tipy kalichov na Riesling, Sauvignon blanc a Chardonnay.

Kalich na Riesling môže mať aj tvar zrezaného tulipánu s menším objemom vzhľadom na prípadný zvyškový cukor. 

Kalich na Sauvignon blanc je vhodný na vína, ktoré majú výraznejší ovocný alebo herbálny charakter. Má užší tvar, aby sa aróma vína uvoľňovala pomalšie. Pri pití vína kalich vaše ústa podmienene otvára  v tvare písmena U a tým víno ide priamo na podnebie.  Zo širšieho kalichu by aróma unikala rýchlejšie preč  a vôňa vína by pôsobila prázdno.

Kalich na Chardonnay a na vína, ktoré vyzrievali v dubových sudoch, je širší. Má väčší objem práve preto, lebo tieto vína sa potrebujú nadýchnuť.  Kalich je navrhnutý tak, aby sa aróma vína otvorila postupne aj so sekundárnym prejavom. Víno sa môže prevaľovať po stenách z jednej strany na druhú a postupne sa otvorí. Väčší otvor zohráva rovnakú úlohu i v ústach. Víno sa dostane do šírky, čiže i na steny. Tento tip kalicha môžete použiť aj pri vínach tvz. Orange, ktoré fermentujú na šupkách a ktoré majú špecifický prejav. Tiež potrebujú dlhší čas, aby sa otvorili.

 

Riedel - svetový výrobca pohárov

Filozofiou spoločnosti Riedel je zachovať charakter vín s unikátnou schopnosťou prenášať jemné detaily, ktoré prispievajú k dokonalej degustácii. Firma spolupracuje s najlepšími vinárstvami a someliérmi sveta pri vývoji nových tvarov a rozmerov.

A nie len to, stávajú sa vkusným artefaktom či dekoráciou v interiéri.  Jeden známy vinár sa raz vyjadril, že potrebuje kalichy Riedel, aby vedel či robí všetko tak, ako má.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.