Slovenské vinobranie -30%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte 10 kávovarov a kávu na celý rok! Zapojte sa nákupom 1 kg kávy Lavazza a prihláste sa na sutazlavazza.sk

Zápisky z MasterClass Bruale

Zápisky z MasterClass Bruale

Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."


Gruzínsko a Bruale

Gruzínsko ako vinohradnícka oblasť ponúka rozmanitosť. Každý región s vlastnými špecifickými klimatickými a pôdnymi podmienkami a odrodami prispievajú k bohatej gruzínskej vinárskej kultúre. Kakheti je epicentrom gruzínskeho vinohradníctva a vinárstva. Je preslávený svojimi autochtónnymi odrodami, najmä Saperavi, Rkatsiteli alebo Mtsvane. 

Názov vinárstva Bruale vznikol spojením dvoch mien majiteľov Bruna Giroud a Alexa Motserelia. Hlavnou činnosťou je pestovanie lieskových orechov a pistácii. Pre výrobu vín sa rozhodli neskôr, pretože na pozemkoch sa nachádzali staré pôvodné vinohrady. Tie sa rozhodli obnoviť. Postavili nové priestory pre výrobu vín a kúpili amfory.

Na 7 hektárov vinohradov udržiavaných v ekologickom režime pestujú odrody Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 450 m nad morom. Pôdy sú prevažne aluviálne. Podnebie je ovplyvnené blízkosťou rieky Alazani. Typické sú mierne zimy a dlhé teplé letá. Vinárstvo má svojho winemakera Zaza Mamulashvili, ktorý predtým pracoval vo viacerých gruzínskych vinárstvach.

Qvevri

„Pri výrobe vín v qvevri je veľmi dôležitá zrelosť hrozna a strapiny,“ hovorí Juraj Kukučka, majiteľ spoločnosti, ktorá distribuuje vína Bruale na Slovensku. Somelier Rasťo Šuták ho dopĺňa: „Hrozno spolu so strapinou sa rozdrví a po 6. mesiacov sa víno prečerpá buď do fliaš, do druhej amfory alebo do dubových sudov.“

Qvevri sú ílovito hlinité nádoby s objemom 800 až 3500l, menšie sa používajú k fermentácii a väčšie k vyzrievaniu. Sú zakopané v zemi a uzatvorené počas fermentácie. Po šiestich mesiacoch sa amfora otvorí za prítomnosti 3 ľudí podľa tradície, majiteľ vinárstva, jeho syn a rodinný príslušník. Pred fľašovaním sa víno číri.

Kisi a Libertes 

Kisi, pôvodná gruzínska biela odroda, ktorá sa pestuje prevažne v regióne Kakheti. Fermentácia hrozna spolu so strapinou prebehla v amfore. Následne časť vína zrela v dubových sudoch a časť v druhej amfore ďalších šesť mesiacov. Ročník 2023 ponúka ľahší a svieži štýl vína, typickejší pre Imereti s prirodzeným hroznovým charakterom. Skvele doplní pokrmy z rýb, hydiny alebo teľaciny. 

Vína v rade Libertes vznikajú spojením tradičnej výroby vína v qvevri s dôrazom na svoj pôvod, bez dodatočného vyzrievania v dubových sudoch. Ročník 2023 je cuvée odrôd Mtsvane a Rkatsiteli a ročník 2022 je 100% Rkatsiteli. Mladšia je jemná s vôňou letných zrelých jabĺk, ktorú dopĺňajú biele kvety. V chuti prirodzené, svieže s príjemnou kyselinkou. Na rozdiel od 2022, ktorá je komplexná, pôsobí plnšie s kvetinovo medovým charakterom. Tento ročník je bližšie ku klasickému štýlu gruzínskych vín. Víno: Bruale Rkatsiteli classic, Libertes 2022

Rkatsiteli

Rkatsiteli, jedna z najstarších odrôd na svete, zohráva kľúčovú úlohu v gruzínskom vinárskom priemysle a prispieva k širokej škále vín vrátane brandy. V rámci degustácie sme mali možnosť porovnať si dva ročníky 2022 a 2017 vína Rkatsiteli Qvevri. Víno vyrobené klasickou metódou 6. mesiacov víno fermentovalo v amfore a následne 6. mesiacov v dubových sudoch. Víno zaujme výraznou jantárovou farbou. Ročník 2022 je veľmi mladý s výraznou štruktúrou trieslovín. Ročník 2017 pôsobí dospelo s elegantnou štruktúrou. Pomaly sa otvára v tónoch pomarančovej kôry, čierneho čaju s náznakom údeného dymu. Neskôr sa objavia bylinky ako tymián a medovka i pražené mandle. Víno má niekoľko vrstiev, stále potenciál. Víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2022Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017

Tavankara alebo „čistá hlava“ je najkvalitnejšia časť vína, ktorá sa nachádza v hornej 1/3 amfory. Ochutnať tento štýl gruzínskeho vína je zážitkom, pretože je ho veľmi málo. Unikátna textúra vína Rkatsiteli so zamatovými trieslovinami. Kompaktné, stredne plné s prirodzeným hroznovým prejavom. Dlhé a harmonické.

Tri ročníky Saperavi

Saperavi, modrá odroda, ktorá má významné miesto nielen v Gruzínsku. Pochádza z východného regiónu Kakheti. Všestrannosť tejto odrody je evidentná v kompatibilite so širokou škálou pokrmov, od rýb až po grilované mäso a divinu. 

Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 2 mesiace v amforách. Pred fľašovaním sa stočí na tri mesiace do dubových sudov na jemné odkalenie. Fľašuje sa bez filtrácie. Degustácia začína najstarším ročníkom 2017. Pôsobí osviežujúco a prirodzene. Dotyk čerešňového kompótu, byliniek a klinčekov. Stredne plná, kôstkovo ovocná chuť disponuje sviežou kyselinkou a živosťou trieslovín. Ročník 2020 už teraz pôsobí veľmi elegantne až sofistikovane. Okrem kôstkového ovocia sa vo vôni objavuje čierna ríbezľa a jemná zemitosť.  Chuť je koncentrovaná, odrodovo čistá s dobrou zrelosťou. Charakter vína podčiarkne svieža, hroznová kyselinka a herbálny záver. Ročník 2023 zľahka nadväzuje na predchádzajúci ročník avšak s jemne termickým prejavom. Bohatá ovocná vôňa zrelých višní, čiernych ríbezlí a sliviek s dotykom byliniek a  korenia. V chuti stredne plné s dobrou koncentráciou a príjemnou živou kyselinkou. Elegantná štruktúra trieslovín. Stále na začiatku svojej cesty.

V októbri bude MasterClass venovaný dvom odrodám Cabernet Franc a Malbec z vinárstva Rutini. 
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.