Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Exkluzívne jesenné drinky
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Jesenné počasie je charakteristické únavo,u a všade na vás číhajú choroby zo zmien počasia a aj z nedostatku slnečných lúčov. Vitamíny a energia sa však dajú doplniť aj kreatívne a chutne.
Možno je to zmenou teplôt, možno striedajúcimi sa farbami ročného obdobia, ale máme chuť na klasické sezónne chute, ako je jablkový mušt, tekvica a korenie na pečenie. Nehovoriac o návrate k niektorým z hnedých destilátov, ktoré sme možno v slnečnom období zanedbávali. Či už ide o horúci drink, ktorý udrží vaše ruky v teple, alebo drink s jesennou tematikou, prinášame jedny z najlepších jesenných drinkov, ktoré si môžete pripraviť aj doma.
Autumn Fizz
Autumn Fizz je dokonalý spôsob, ako osláviť zmenu ročných období. Lahodný jesenný drink je dokonalou zmesou byliniek a jesennej chuti.
Ingrediencie:
• 60 ml ginu GINJOY 45%
• 10 ml citrónovej šťavy
• agávový nektár (podľa chuti)
• cider ALPL Golden Times
• tymián a jablko na ozdobu
Postup
Nalejte gin do šejkra, pridajte citrónovú šťavu a agávový nektár. Pretrepte a potom nalejte do vysokého pohára. Dolejte cidrom. Ozdobte čerstvým tymianom a plátkom jablka.
Sloe gin fizz
Výborný koktail na báze trnkového ginu, ktorý si najlepšie vychutnáte počas „babieho leta“.
Ingrediencie:
• 50 ml sloe ginu Monkey 47 Sloe gin 29%
• 25 ml citrónovej šťavy
• 2 ČL cukrového sirupu
• ľad
• Prosecco Reya Prosecco
• plátok citróna
• čerstvé alebo mrazené černice
Postup
Nalejte gin, citrónovú šťavu a cukrový sirup do šejkra a naplňte kockami ľadu. Dobre pretrepte a potom sceďte do vysokého pohára. Dolejte Proseccom a jemne premiešajte. Ozdobte plátkom citróna a ostružinou.
Whiskey Sour
Jeden z najpopulárnejších jesenných koktailov. Whisky Sour sa tradične vyrába z whisky, citrónovej šťavy, cukru a vaječného bielka. Whisky zahreje vaše telo i dušu.
Ingrediencie:
• 60 ml bourbonu Koval Bourbon Whiskey Organic 47%
• 25 ml citrónovej šťavy, čerstvo vylisovanej
• 15 ml jednoduchého sirupu
• vaječný bielok (voliteľné)
Postup
Pridajte bourbon, citrónovú šťavu, jednoduchý sirup a vaječný bielokdo šejkra a pretrepte nasucho 30 sekúnd bez ľadu. Pridajte ľad a znova pretrepávajte 15–20 sekúnd. Preceďte do pohára.
Orange Hot Chocolate
Nie je nič lepšie ako popíjať luxusnú horúcu čokoládu pri krbe. Kombinácia kvalitnej tmavej čokolády a rumu pôsobí proti stresu a jesennej melanchólií.
Ingrediencie:
• 50 ml rumu Blue Stamp 42%
• 300 ml plnotučného mlieka
• 100 g tmavej čokolády
• 75 ml smotany na šľahanie
• 1 strúhaný pomaranč
Postup
Mlieko a pomarančovú kôru jemne zohrejte na panvici, kým nezačne vrieť. Odstavte z ohňa a nechajte 5 minút lúhovať. Potom scedíte kôru. Pridajte tmavú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Vmiešajte smotanu a vráťte na sporák. Pridajte rum a podávajte.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.