Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Zápisky z MasterClass Noviny - Karpatská Perla
Pred - prázdninový MasterClass patril jednej odrode a jednému vinohradu. Veltlínske zelené je našou najviac pestovanou bielou odrodou. Najvyššie zastúpenie má v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Modranskom rajóne. Vinohrad Noviny leží medzi Modrou a Šenkvicami. A práve Veltlínske zelené z vinohradu Noviny z rodinného vinárstva Karpatská Perla sa stalo hlavnou témou júnového MasterClassu, ktorý sa uskutočnil 16. 6. 2022 v spoločnosti Corner/Wineplanet.
Karpatská Perla
História rodinného vinárstva Karpatská Perla sa začala písať v roku 1997 kúpou veľkého 4500l sudu. Manželia Šebovci, ktorí obaja pochádzajú z vinohradníckych rodín, zdedili v okolí Šenkvíc pár hektárov vinohradov. Ich cieľom bolo vždy vyrábať vína z vlastného hrozna. Po revolúcii sa im postupne podarilo kúpiť vinohrady v okolí Modry. Dnes vlastnia 50 hektárov rodiacich vinohradov, 5ha 2ročných a 5ha majú ešte v pláne vysadiť budúci rok. Už štvrtý rok sú v konverzii na BIO. Používajú len bio prípravky na ochranu vinohradov, víno nechávajú od roku 2017 spontánne fermentovať a používajú len minimum síry, len ak si to víno vyžaduje. Ich najdôležitejším vinohradom je Suchý Vrch.
Vinohrad Noviny
Vinohrad Noviny nemá presne definovanú rozlohu, stále totiž neexistuje mapa Modranských vinohradov, čo je veľká škoda. Okrem Karpatskej Perly tu pestuje hrozno približne tucet slovenských vinohradníkov. Podložie tvorí hlavne zvetraná žula, ktorá prechádza po okrajoch do spraše. Spodnú vrstvu tvorí íl a príležitostne vápenec. Laco Šebo na Novinách zdedil 28árov vinohradov po mame a 1,25ha po tete spolu so storočnou čerešňou. Tá sa stala dominantou a symbolom tohto vinohradu. Postupne tu Karpatská Perla dokúpila vinice a dnes na Novinách vlastní 4ha. Nosnou odrodou je Veltlínske zelené, ktoré by sa časom mohlo stať vínom s chráneným označením pôvodu.
Degustácia
MasterClass tento krát začal odzadu. Somelier Rasťo Šuták sa rozhodol zoradiť v rámci degustácie Veltlíny z Karpatskej Perly z Novín od najstaršieho ročníka 2011 po aktuálny 2021. Spolu s Lacom Šebom viedli zaujímavý rozhovor ako sa postupne menil nielen štýl, ale aj spôsob pestovania a následne i výroby Veltlínu.
Prvým vínom bolo Veltlínske zelené z ročníka 2011. „V tomto roku bola veľmi pekná, suchá jeseň a hrozno dobre dozrelo,“ zaspomínal Laco Šebo. Veltlín zaujal najmä svojou vôňou, ktorá chvíľami dokonca pripomínala vyzretý Rizling, pri vyššej teplote dokonca Pinot blanc. Muškátový oriešok, chlebová kôrka, ľahký dotyk medu. V chuti stále svieže s dobrou štruktúrou a minerálnym prejavom. Pekný príklad, že Veltlín dokáže vyzrievať minimálne dekádu.
Pokračovali sme s ročníkom 2013, ktorý pôsobil teplejšie oproti 2011. V chuti rýchlejší nástup, marhuľa, žltá zrelá hruška a mandľa doplnená tónmi bieleho korenia. Momentálne v najlepšej kondícii.
Ročník 2014 bol pre vinohradníkov dosť komplikovaný z hľadiska počasia. „Podľa našich údajov, v tomto roku padlo najviac zrážok. Dokonca pred zberom za tri dni napršalo 160mm zrážok. Toľko nenapadne niekedy ani za dva-tri mesiace“, skonštatoval Laco Šebo. Napriek tenšiemu telu si Veltlín zachoval svoj charakter. Zelené jabĺčko, vinohradnícka broskyňa a žltý melón, neskôr biele kvety doplnené sviežou, šťavnatou kyselinkou.
Ročník 2015 môžeme pokladať za klasický pre Veltlín. Vôňa zeleného grapefruitu, limetky, hrušky, horkej mandle a korenia. V chuti odrodový, prirodzený a vyvážený s pokojným priebehom, ktorému sekunduje pekná kyselinka a minerálna stopa. Potenciál na vyzrievanie.
Prechod k bio
Od roku 2017 postupne došlo k zmene režimu vo vinohrade i vo výrobe. Karpatská Perla sa rozhodla konvertovať postupne na Bio. Veltlín 2017 už fermentoval spontánne vo veľkých dubových sudoch. Vo vôni sa okrem typickej mandle objavujú i herbálne tóny ako kamilky a medovka. V chuti je harmonické s jemnou krémovou štruktúrou a živou kyselinkou. Toto víno má tie najlepšie predpoklady na dlhé vyzrievanie.
Rok 2018 bol naozaj teplotne nadpriemerný, čo dokazujú aj údaje z meteo stanice. Bola zaznamená najvyššia priemerná mesačná teplota. Veltlín 2018 pôsobí zrelo s teplejším prejavom v chuti, avšak stále si zachováva šťavnatú aciditu a ovocno korenistý charakter.
Ročník 2019 prial bielym i modrým odrodám. V tomto roku bol Veltlín školený 6 mesiacov vo veľkom agátovom sude, čo cítiť i vo vôni. Jemné kvetinové tóny agátu, zelené jablko, mandľa a kamilky. V chuti klasický odrodový prejav so živou, pikantnou kyselinkou a elegantnou, krémovou štruktúrou. Oplatí sa rýchlo si zadovážiť pár fliaš do archívu.
Záver MasterClassu patril aktuálnemu ročníku 2021 v dvoch verziách. Klasický Veltlín a druhý s označením Sur-lie. Zatiaľ obidva mladé, potrebujú čas. Ovocná vôňa i chuť s tónmi žltej hrušky, kvitnúcej bazy a autolýzy. Dobrá šťavnatá kyslinka a krémová textúra.
Záver
Ochutnať Veltlín z jedného vinohradu z ôsmych rôznych ročníkov je raritou na Slovensku. Väčšina zákazníkov chce piť iba mladé ročníky. Veltlín sa dokáže vo fľaši nielen zlepšovať, ale aj vyzrievať, samozrejme v závislosti od ročníkov. MasterClass demonštroval aj vplyv šetrnej starostlivosti o vinohrad na senzorickú kvalitu vína, tak aby si uchoval svoj charakter pôvodu. Ako povedal Laco Šebo – „pôvod vinohradu treba vypichnúť v kalichu vína.“
MasterClass si dáva dvojmesačné prázdniny. Opäť sa stretneme koncom septembra, presnejšie 29.9.2022. Zamierime do Francúzska, ale viac info až v septembri. Pekné leto aj s vínnymi zážitkami.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025