Štúdia zameraná na ženy, ktoré kupujú a pijú víno, zistila, že podľa vedcov si ženy častejšie kupovali fľaše zobrazujúce „ženské“ rodové znaky. Ženy, ktoré sa zúčastnili na štúdii, mali väčší zámer kúpiť si víno, keď malo na etikete „ženské“ znaky, konštatoval výskum. Tento účinok bol posilnený tým, že sa ženy viac identifikovali s inými ženami, niečo známe ako „identifikácia v rámci skupiny“, uviedli výskumníci z Washington State University (WSU), píšuci v International Journal of Hospitality Management. Autori štúdie uviedli, že práca reagovala na výzvy na ďalší výskum o spotrebiteľkách.
Zápisky z degustačnej večere s Domaine Clarence Dillon
Dňa 22.2.2024 sa uskutočnila 5-chodová degustačná večera s vínami Domaine Clarence Dillon v Restaurant Parlament v Bratislave. Večerom sprevádzala zástupkyňa vinárstva pre Európu Satenik Samvelyan spolu so someliérom spoločnosti Corner & Co. Rasťom Šutákom.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.
Degustačná večera
Večer s jedinečným výhľadom na Dunaj sa začal predstavením histórie a portfólia Domaine Clarence Dillon. Pani Satenik Samvelyan pútavo rozprávala o vinárstvach, ktoré rodina Dillon v Bordeaux vlastní a postupne predstavila vína, ktoré boli servírované k jednotlivým chodom degustačnej večere.
K prvému chodu ceviche z údeného pstruha servírovaného na toaste s variáciou zeleniny bolo podávané víno Clarendelle Bordeaux Blanc 2022. Ľahké, svieže víno s intenzívnou citrusovou vôňou a ovocným prejavom. Šťavnatá acidita a ľahká mineralita vína dobre pracovala s chuťou údeného pstruha. Príjemná kombinácia, dobrý začiatok večera.
Druhý, dá sa povedať slovenský, chod syrová kroketa, oravská slanina, bryndza, cvikla bol skvelým partnerom k vínu Clarendelle Bordeaux Rosé 2022. Kombinácia bryndze so syrovou, vysmážano kroketou a cviklou s ružovým vínom, v ktorom dominuje odroda Merlot doplnená Cabernetmi, bola delikátna. Sviežosť a ovocnosť vína výborne sekundovala slanej chuti oravskej slaniny a bryndze.
K tretiemu chodu boli servírované dve červené vína. Clarendelle Bordeaux Rouge 2016 z magnum fľaše a Clarendelle Saint-Émilion 2020, ktoré bolo dekantované v karafe Riedel. Pošírovaná treska so zemiakom konfitovanom v domácom masle s jablkovou repou a šalotkovým jusom si lepšie rozumela s druhým vínom z apelácie Saint-Émilion. Víno harmonicky hralo s lahodnou chuťou pošírovanej tresky. Clarendelle Bordeaux Rouge vyniklo samostatne ako víno s dobrého ročníka.
Vrcholom večera bol nový ročník vína Le Dragon de Quintus 2020. Ide o druhé víno Château Quintus. V roku 2011 kúpil Domaine Clarence Dillon v Saint-Émilion Château Quintus. V roku 2021 sa vinárstvo stalo jedným z najväčších Saint-Emilion, ktoré sa rozprestiera na 45 hektároch. Ročník 2020 tvorí 84,7% Merlotu a 15,3% Cabernet Franc. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia sa prelína s korenistou stopou Cabernet Francu. V chuti pôsobí koncentrovane a zároveň elegantne s príjemnou, hodvábnou tanínovou štruktúrou a jemnou aciditou.
Avšak hlavným vrcholom večera bolo víno Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan z ročníka 2007, ktoré je považované za jedno z najlepších. Ročník 2007 bol lepší pre Cabernety, ktoré sú v prevahe nad Merlotom. Je to víno, ktoré vzbudzuje rešpekt pre svoju jemnosť a zároveň komplexnosť. Vo vôni tóny kože, grafitu, čierneho čaju a créme de cassis. V chuti neuveriteľne živé s výbornou fľašovou zrelosťou. Elegantné, rafinované s vyváženou aciditou a hĺbkou. Klasické.
Obidvom vínam, ktoré boli dekantované, bol podávaný filet Mignon s kačacou foie gras, krémovým zemiakovým pyré a omáčkou demi glace. Vína s pokrmom vytvorili delikátnu, klasickú kombináciu. Le Dragon de Quintus aj Château La Mission Haut-Brion mali dostatok trieslovín, ktoré si poradili s mäsom a omáčka podčiarkla celkový chuťový dojem.
Zakončenie večere bolo sladké. K vanilkovému mousse s perníkovo karamelovou posýpkou a malinami bolo servírované sladké víno Clarendelle Amberwine 2021. 80% Sémillon a 20% Muscadelle z apelácie Monbazillac. Intenzívna vôňa zrelej marhule, tropického ovocia doplnená tónmi pražených lieskovcov a agátového medu. Chuť koncentrovaná, vyvážená s ovocno medovým charakterom.
Výborná harmónia medzi sviežou kyselinou a zvyškovým cukrom, v závere jemne minerálne. Víno spolu s vanilkovým mousse a karamelovou posýpkou vytvorilo lahodnú kombináciu, víno zjemnilo a osviežilo sladkosť posýpky a zvýraznil sa vanilkový vnem. Nádherný záver večera.
Ďalšie články
Väčšina milovníkov vína dnes pozná Sassicaiu. Hoci víno bolo súčasťou talianskej kultúry už od staroveku, Bolgheri, malá dedinka medzi Stredozemným morom a zvlnenými kopcami, bola len oblasťou veľmi obyčajných vín. Vášeň a intuícia jedného muža zmenili osud tohto regiónu v priebehu niekoľkých krátkych desaťročí - markíz Mario Incisa della Rocchetta, manžel grófky Clarice della Gherardesca.
Nadčasové víno, ktoré stelesňuje austrálsky vinársky odkaz. Od svojich skromných začiatkov až po vzostup ako ikona, bol Penfolds Grange vo svete vín symbolom vášne, oddanosti a inovácie.
Vyskúšajte recept na halloweenske čokoládové sušienky, ktorý je strašidelne chutný a jednoduchý na prípravu doma, takže máte dostatok času na prípravu party. Tieto čokoládové sušienky sú jemné zvnútra a chrumkavé zvonka a zdobené strašidelnými pavučinami nakreslenými na vrchu polevou z bielej čokolády. Urobte dojem na svojich hostí počas Halloweenu.