Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - pravý breh
Bordeaux je vinohradnícka oblasť vo Francúzsku s bohatou eno-gastronomickou kultúrou. Považuje sa za meku vín. Ľavý a pravý breh sú dve oblasti Bordeaux oddelené ústím rieky Gironde, Dordogne a Garonne. Pravý breh je oblasť na sever od rieky Dordogne a ľavý breh je oblasť priamo južne od Garonne. Apelácia medzi nimi je známa ako Entre-deux-Mers. Prvá časť Masterclassu, ktorá sa konala 23.2.2023 vo vinotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave, bola venovaná pravému brehu.
Ľavý breh zahŕňa vinohradnícku oblasť Médoc severne od mesta Bordeaux. Jeho štyri najznámejšie apelácie sú St-Estèphe, Pauillac, St-Julien a Margaux. Južne od centra mesta Bordeaux zahŕňa Pessac-Léognan a Graves, Sauternes a Barsac. Najznámejšie apelácie pravého brehu sú St-Emilion a Pomerol.
St-Emilion má svoju vlastnú klasifikáciu, ktorá bola zavedená v roku 1955 a na rozdiel od klasifikácie z roku 1855 sa reviduje každých 10 rokov. Zoznam z roku 2012 obsahoval 82 zámkov. Na vrchole sa nachádzalo 18 grand cru classé rozdelené do skupín „A a B“. Po aktuálnej klasifikácii v 2022 však Cheval Blanc, Ausone a Angélus odstúpili z klasifikácie ako celku.
Asi málokto by tipoval, že prvým vínom v rámci Masterclass bude 100% Malbec Folie Rouge 2020. Odroda Malbec sa postupne vracia kvôli klimatickým zmenám opäť do Bordeaux. Hrozno pochádza z 50-ročnej parcely z ílovito-vápencovou pôdou. Víno vyzrievalo v betónových nádržiach desať mesiacov. Chuť je energická, svieža a ovocná s vibrujúcou aciditou a dostatočnou štruktúrou. Ambiciózne triesloviny s bylinkovo korenistým záverom pridávajú na živosti a vitalite.
Château L´Escart síce leží na ľavom brehu Dordogne, ale víno má charakter vín z pravého. Víno Château L´Escart Eden 2018 je zmesou odrôd 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon a 10% Malbec, ktoré pochádzajú z 50 ročného vinohradu pestovanom v biodynamickom režime. Víno zrelo 15. mesiacov v sudoch, z toho iba 20% bolo nových. Prirodzené, elegantné a zároveň atraktívne s harmonickými tanínmi. Skvelý pomer kvalita, cena.
Tretím vínom sa presúvame do Fronsacu, ktorý je často označovaný ako francúzske Toskánsko. Vinohrady Château La Dauphine ležia na ílovito-vápenatej pôde s prímesou slieňa. Víno vyzrievalo rok v sudoch, z toho 30% nových. Ročník 2011 môžeme považovať za klasický. Stále živé, komplexné s elegantnou, jemne vysušujúcou tanínovou štruktúrou. Momentálne na vrchole, avšak ešte ten rok vydrží.
Oblasť Francs je najvýchodnejšou, kopcovitou časťou Bordeaux, kde Merlot dozrieva neskôr. Le Puy je zjav sám o sebe. Rodina Amoreau sa už niekoľko rokov snaží o samostatnú apeláciu, ktorá by reflektovala ich prístup. Rozvíjajú biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19.storočí a selektívne kvasinky prestali používať v prvej polovici 20.storočia. Ročník 2014 je považovaný za klasický. Toto víno sa stále vyvíja. Časom sa zjemňuje, otvára sa v ovocno kvetinových tónoch. Ušľachtilé, prirodzené a elegantné ako z iného sveta. Určite pred servírovaním dekantovať, najlepšie až jeden deň dopredu.
Pokračujeme do oblasti Lalande de Pomerol. Château Siaurac je novinkou v našom portfóliu. Šestnástka z tohto zámku je vynikajúce víno, ktoré pochádza z vinohradov s prvotriednou starostlivosťou. V súčasnosti v konverzii na biodynamiku. Dramaticky sa zlepšujúca kvalita tohto vína v posledných rokoch profituje aj z citlivého používania dubových sudov. Precízny blend 74% Merlot, 20% Cabernet Franc a 6% Malbec pôsobí zatiaľ mlado s ďalším priestorom pre vyzrievanie.
Château Rouget je piatym najväčším pestovateľom v Pomerole. Hrozno pochádza z dvoch parciel, ktoré ležia na vápenatej plošine. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v sudoch, z toho 30% nových. Ročník 2015 tvorí 85% Merlotu a 15% Cabernet Francu. Hodnotné víno s viacerými vrstvami a stále veľmi mladou textúrou trieslovín. Jemne mäsité, ovocno kávové s ďalším potenciálom vyzrievania.
Ďalšie víno pochádza už neexistujúcého vinárstva. Château L´Arrosée od roku 2013 patrí pod Clarence Dillon Wines (Haut - Brion). V súčasnosti sa hrozno používa pre Quintus. Podceňovaný ročník 2008 sa postupne stáva vyhľadávaným, najmä na pravom brehu. Víno vyzrievalo rok v nových sudoch. V polovičnej fľaši pôsobí zamatovo a príjemne harmonicky, takmer s burgundskou textúrou. Klasické a zároveň energické. Jemne zemité s tónmi čierneho čaju. Prirodzené.
Ukončiť Masterclass venovaný pravému brehu ružovým vínom je odvaha. Avšak ak ide o Rose-Marie z vinárstva Le Puy, je všetko v poriadku. Víno sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje sa 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš. Vôňa zrelých sliviek, čerešní, čiernej ríbezle, jahôd s tónmi lúčnych kvetov. Šťavnatá, hravá ovocná chuť s jemne korenistými tónmi škorice a sladkého drievka. Veľmi jemné taníny a svieža kyselinka. Naturálne ružové alebo ľahké červené víno, ktoré sa približuje termínu claret.
Budúci mesiac budeme pokračovať s vínami z ľavého brehu.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.