Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Úspech pre vinárstvo Antinori
Rodina Antinori patrí k najvplyvnejším vinárskym rodinám v Taliansku a je desiatou najstaršou rodinnou spoločnosťou na svete. Históriu výroby vína odštartoval v roku 1385 Giovanni di Piero Antinori. Odvtedy sa vystriedalo 26 generácii Antinoriovcov na čele vinárstva. V súčasnosti vinárstvo vedie Piero Antinori so svojimi troma dcérami.
James Suckling kultovému vínu Tignanello 2016 udelil 97 bodov.
Dominantou potfólia Antinori je Toskánsko. Aktívne podporili vytvorenie najvyššej kategórie v oblasti Chianti Classico – Gran Selezione. Práve v Toskánsku vlastní rodina až osem usadlostí – Marchese Antinori, Castello della Sala, Tenuta Guado al Tasso, Pian delle Vigne, Antinori Chianti Classico, Péppoli, Badia a Passignano a Tenuta Tignanello.
Vína Antinori nájdete v našom eshope.
Prestížne Tignanello
V Bargine vybudovala moderný vinársky a múzejný komplex Antinori nel Chianti Classico. Fascinujúca moderná stavba spojená s reštauráciou a pivnicami, určite sa oplatí navštíviť. Okrem toho Antinori vlastní ďalších sedem usadlostí v Taliansku a sedem vo svete.
Každý rok popredný hodnotiteľ James Suckling hodnotí vína Antinori. Inak tomu nie je ani tento rok. Čo sa týka toskánskych vín Santa Cristina Toscana Rosso 2017 získala 90 bodov, Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2016 92 bodov, Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2016 93 bodov, Badia a Passignano 2016 krásnych 96 bodov, Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2016 úžasných 98 bodov a biele víno z Toskánska Cervaro della Sala 2017 z usadlosti Castello della Sala získalo neuveriteľných 99 bodov.
Rodina Antinori vlastní prestížne vinárstvo Tignanello, ktoré vyrába vína Tignanello a Solaia a právom patria k najlepším vínam nielen Apeninského polostrova. James Suckling kultovému vínu Tignanello 2016 udelil 97 bodov a Solaia 2016 sa stala 100 bodovou.
Vysoko boli hodnotené i vína z vinárstiev La Bracesca Bramasole Syrah 2016 a Le Mortelle Poggio alle Nane 2016 získali zhodne bodov.
Vysoké hodnotenie
Rodina Antinori vlastní v Piemonte vinárstvo Prunotto. Hovorí sa, že jedným z dôvodov kúpy tohto vinárstva bol vinohrad Busia v Barole. Vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér. Vína Prunotto sú klasické a tradičné. Spomínané Barolo Bussia 2015 dostalo od Sucklinga 93 bodov, Occhietti Nebbiolo 2016 získalo 90 bodov, Barbaresco 2016 93 bodov a 94 Barolo 2015 92 bodov.
Všetky spomínané vína si môžete kúpiť u nás v predajni Corner na Starej Vajnorskej alebo objednať na eshope. V ponuke máme staršie ročníky vín.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.