Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.
Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe
Talianske vína a kuchyňa je na Slovensku veľmi populárna. I keď tohtoročné leto bolo poznačené koronou a väčšina dovolenkárov ostalo doma, ešte pred rokom bola top destináciou pre Slovákov práve Taliansko. Slováci milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a vína. Rôzne úpravy cestovín, pizzu a rizoto sa pripravujú takmer v každej slovenskej domácnosti a reštaurácii, avšak kvalita nie vždy zodpovedá tomu, čo je na tanieri. Kvalitná pasta je základom. A vybrať k nej správne víno je úlohou someliéra.
Kvalitná pasta je základ
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Polia sa nachádzajú v blízkosti mlyna, to zaručuje čerstvosť a znižuje vplyv dopravy na životné prostredie. Pôvod všetkých odrôd pšenice je certifikovaný od roku 2003, aby bola zaručená absolútna istota pôvodu. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Sgambaro založilo jednu z prvých výrobných liniek pre spracovanie talianskej tvrdej pšenice Emmer a Kamut a tým definovalo svoj vlastný jedinečný štýl výroby cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili.
Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti.
Pozrite všetky cestoviny Sgambaro v našom eshope.
BIO cestoviny
Minicuccioli - Sgambaro spolu s produkčnou spoločnosťou Alcuni Group vytvorila sériu cestovín inšpirovaných animovanými seriálmi MiniCuccioli, úspešne vysielaných na talianskych televíznych kanáloch. Psie dobrodružstvá sú zamerané na pozitívne hodnoty pre deti, ako sú priateľstvo a solidarita, vždy prejavujú mimoriadnu citlivosť a pozornosť voči životnému prostrediu tak ako firma Sgambaro.
Bigoli Nobili - talianska gastro akadémia uznala vynikajúcu chuť Solixi Bigoli Nobili a ocenila bratov Dino a Enzo Sgambaro za to, že vyvinuli „produkt dokonalosti v talianskej kuchyni“.
BIO Label - cestoviny sú vyrobené iba z BIO pestovaných zŕn pšenice, ktoré boli špeciálne mleté a spracované. Pšenice Emmer, Eincorn, Kamut, celozrnná pšenica a quinoa sú pestované podľa prísnych organických noriem. Rada Kamut je vyrobená z najkvalitnejšej pšenice. Rada Farro je vhodná aj pre športovcov, má nízky glykemický index, obsahuje veľa antioxidantov, karoteinoidov, vitamínov a minerálov.
Snúbenie cestovín s vínom
K talianskym cestovinám sa hodia talianske vína. Výber vína závisí od úpravy cestovín a omáčok. Na sgamboro.it nájdete niekoľko receptov na prípravu cestovín podľa kuchárov Bruna Barbieriho a Antonia Rossi. K niektorým receptom Vám prinášame tipy na vína, ktoré doladia chuť cestovín k dokonalosti.
Gnocchi na sardínsky spôsob, čiže s morskými plodmi, tuniakom a homárom sa snúbia s ružovou Franciacortou z vinárstva Ca´del Bosco Cuvée Prestige Rosé, ktorá podčiarkne chuť vareného homára, tuniaka a morských plodov s gnocchi. Jedinečná kombinácia. Videorecept
Skvelou voľbou pre Penne s horúcou cesnakovou omáčkou a 24mesiacov vyzrievaným syrom Parmigiano Reggiano je víno z oblasti Friulli Isonzo z vinárstva Vie di Romans Dut´Un. Cuvée odrôd Chardonnay a Sauvignon blanc s ovocno krémovou textúrou a pikantnou kyselinkou. Víno podporí krémovú omáčku. Videorecept
Klasické Spaghetti Bolognese pozná asi každý. Mäsovo rajčinová zmes s bylinkami sa výborne snúbi s ľahším červeným vínom zo Sicílie z vinárstva Planeta odroda Frappato, ktorá je príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ľahké telo a nádherná ovocná textúra vína s hladkými tanínmi vytvorí dokonalú kombináciu.
Červené k gnochi
Zapekané Fusilli so zimnou zeleninou, ovčím syrom, bylinkami a píniovými orieškami sa výborne doplnia s bielym vínom z Umbrie z vinárstva Castello Della Sala a vínom Conte della Vipera, ktoré vzniklo spojením dvoch odrôd Sauvignon blanc a Semillón. Svieže, ovocné a delikátne víno vyzdvihne chuť ovčieho syra a píniových orieškov.
Spaghetti s pestom z červenej čakanky z Trevisa a vlašských orechov s opekanou tirolskou šunkou sa snúbia s ročníkovým Proseccom 52 z oblasti Valdobbiadene z vinárstva Santa Margherita v kategórii Brut. Prosecco redukuje tuk opekanej šunky a podporí chuť vlašských orechov.
Dusené hovädzie ragú na zelenine a červenom víne s gnocchi si vyžaduje plnšie červené víno. Vyskúšajte v kombinácii s vínom Guidalberto Tenuta San Guido. Toskánske víno vyrobené z francúzskych odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon podporia chuť duseného hovädzieho mäsa.
Ďalšie články
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.