Vo svete je toľko vinohradníckych oblastí, kde sa vyrába šumivé víno. Preto by sme sa nemali držať iba jednej. Poďme preskúmať víno s bublinkami z niekoľkých rôznych vinohradných oblastí a vzájomne ich porovnať.
Slovenské novinky pre jarné mesiace
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Pavelka a výnimočný Rizling
Rizling rýnsky je už niekoľko rokov vlakovou loďou vinárstva Pavelka, ktoré patrí k najväčším na svahoch Malých Karpát.
Milan Pavelka: „Náš Rizling rýnsky 2022 dostal od degustátorov na súťaži Biel Vinalia sto bodov, čo je najvyšší počet.
Zúčastnil som sa množstva súťaží vín, či už ako degustátor alebo s našimi vínami, ale sto bodov nedostalo doteraz na Slovensku a myslím, že ani v okolitých krajinách, žiadne víno.
Stovka je maximum! Ide o odrodové biele víno, prírodne sladké. Na liter má deväť percent alkoholu, 190 gramov zvyškového cukru a desať gramov kyselín.“
Víno: Rizling rýnsky 2022 - Lahodné víno s nádhernou škálou vôní od lipy až po marhule a ananás. Ideálne víno pre milovníkov sladkých prírodných vín.
Mrva & Stanko a mladé vína
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak perenospóry v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody 30-40 i viac percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna.
Ešte pred Veľkou Nocou prídeme na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom. Silvánske zelené je minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty. Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, Pesecká Leánka a ružový Cabernet Sauvignon.“
Vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Pesecká leánka, Mužla 2022
Fundus Regius a komplexné vína
Barbora Rakúsová : „Hrozno sme zberali tesne po dušičkách. Hrozienka boli už trošku zosušené a stonka už bola suchá a strapce veľmi ľahko odpadávali. Hrozno bolo v bezchybnom stave. Fermentácia prebiehala veľmi pomaly pri nízkej teplote. Na kvasinkách až 5 mesiacov.“
Pripomína svojho staršieho brata RR 2013 Extra. Podobne ako pri predchodcovi sa "Extra" verzia vyrába len v najlepších ročníkoch. Omamná vôňa citrónovej trávy, medu a zrelých marhúľ. Komplexný a bohatý Rizling s vynikajúcou štruktúrou a personalitou. Dokonale reflektuje svoj pôvod.
Barbora Rakúsová: „Ročník 2022 bol u nás extrémne suchý, hrozno pri zbere v polovici októbra bolo vo výbornom zdravotnom stave. Dlhšia macerácia na šupkách sa prejavila výraznou ružovou farbou pre rosé.“
Nádherné a komplexné rosé aké sa vyskytuje na Slovensku veľmi zriedkavo. Intenzívne a zároveň pôsobivo prirodzené so štruktúrou červených vín, ale s finesou bielych. Dlhá a jemne korenistá dochuť so štipkou škorice a bieleho korenia.
Obe vina majú certifikovaný nízky obsah histamínov.
Ďalšie články
Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?