Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Rizling rýnsky - biela nemecká hviezda na oblohe vín](/www/thumbnails/blog-xs/mosel-1440x550_500xf1qmt1660723620.jpg)
Rizling rýnsky - biela nemecká hviezda na oblohe vín
Odroda Rizling rýnsky nemá konkurenciu prinášať brilantné vína všetkých štýlov, od suchých až lahodne sladké, čo z neho robí mimoriadne všestrannú odrodu. Rizling rýnsky dáva vína s veľkou eleganciou, komplexnosťou a dlhou životnosťou. Charakteristickým znakom je pevná, ovocná acidita, no nemecké rizlingy sú pozoruhodne rôznorodé v dôsledku klimatických rozdielov v regiónoch a zrelosťou pri zbere.
Rizlingu sa a najlepšie darí v severnom, vysokohorskom chladnom podnebí, ktoré poskytujú dlhé vegetačné obdobie. Jeho vegetačné obdobie začína pomerne neskoro. To znamená, že Rizling je menej náchylný na mráz v chladných oblastiach, ale je tiež menej pravdepodobné, že prezreje v teplých oblastiach. Nie je veľmi náchylný na plesne a hnilobu, takže môže fungovať aj v vlhších oblastiach. Okrem svojho tradičného domova v Nemecku, Rakúsku a Alsasku sa úspešne pestuje po celom svete: v USA (Finger Lakes/NY, Oregon, Washington, severná Kalifornia) a Kanade, vysokohorské lokality v Južnej Amerike, Južná Afrika, Austrália a Nový Zéland.
Rizling má svoj domov v Nemecku
Rizling sa pestuje v Nemecku na približne na viac ako 24 000 ha. To znamená, že sa tu nachádza asi 50 percent všetkých viníc na svete. Rizling sa tradične pestuje vo všetkých 13 nemeckých vinohradníckych oblastiach, v strmých a svahovitých údoliach riek Rýn a Mosel a ich prítokov (Ahr, Nahe, Saar, Ruwer, Neckar), ktoré sa rozprestierajú na 50. stupni zemepisnej šírky. Tieto regióny sú klimatické ovplyvnené Golfským prúdom.
Mosel nie je len rieka, ale i vinohradnícka oblasť, kde sa rodia jedni z najlepších rizlingov sveta. Nielen pôdy s vysokým podielom bridlice, ale i prítomnosť rieky mu dáva špecifický prejav. Veľká vodná plocha odráža slnečné lúče do vinohradov. Kamenisté pôdy výborne absorbujú teplo. Nemenej dôležitý je i strmý sklon svahov, na ktorých rastie vinič, i keď viaceré parcely sú na horšie dostupných miestach a práce vo vinohrade i zber je možne vykonávať len ručne. V Mosel leží najstrmšia vinica v Európe (380 m n. m), so sklonom viac než 65 stupňov a obrábať ju je horolezecký výkon. Ide o vinicu Bremmer Calmont.
Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov. Vinohrady Rheingau sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 ha. Senzoricky je Riesling z Rheingau odlišný ako z Mosely. Ťažké hlinité pôdy podporujú vôňu citrusových plodov, červený pieskovec zaisťuje vo víne chuť marhule a bridlicové pôdy vytvárajú minerálnu notu, ktorá miestami pripomína pazúrik. Rizlingy dokážu krásne vyzrieť.
Štýly Rizlingu
Nemecké rizlingy základnej triedy s označením “Qualitätwein” odrážajú základné odrodové a regionálne charakteristiky. Tieto vína sa musia riadiť regionálnymi apelačnými zákonmi a sú testované oficiálnou komisiou rovnako ako akostné vína s prívlastkom a následne dostanú AP-číslo. Väčšina z nich sa pijú v mladom veku.
Rizlingy s označením Prädikatsweine sú vyrobené zo zrelého hrozna, ponúkajú väčšiu hĺbku a komplexnosť. Sú mimoriadne všestrannými spoločníkmi, či už ide o jemný Kabinett alebo plnší rizling s označením Spätlese. Všeobecne majú nižší obsah alkoholu a kalórií. Môžu byť suché, stredne suché alebo sladké. Nemecký rizling sa môže pochváliť výbornou schopnosťou zladiť sa s celým radom chutí, najmä korenistou kuchyňou z oblastí Ázie, často odmietanou ako nezlučiteľnú s vínom. Napríklad Kabinett Riesling so sushi, jablkom, prosciuttom a rukolovým šalátom, bravčovým rezňom alebo krevetovou tempurou. Kabinett Riesling halbtrocken je skvelý v kombinácii s kyslou kapustou alebo sladkokyslým kuracím mäsom. Suchý Riesling Spätlese vynikne v kombinácii s pečeným bravčovým karé s jablkami, grilovaným halibutom, ale aj k jemne okorenenými ázijskými jedlami ako Pad thai. Polosuchý Spätlese je vynikajúcich kandidátom k jemnému indickému a thajskému kari.
Somelierka odporúča: Max Ferdinand Richter Riesling Classic 2021, Max Ferdinand Richter Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020, Prinz von Hessen Riesling Winkeler Hasensprung Spätlese 2017
Suché rizlingy s označením Auslese sú podobné alsaským rizlingom z Grand Cru vinohradov. Hrozno sa nechá na viniči zvyčajne do polovice novembra, a potom sa zbiera ručne. Auslese Rizling je zvyčajne sladký, niektorí vinári ich však vyrábajú v suchom štýle. Perfektne sa hodia k indickým kari a pikantným ázijským smaženým jedlám, ako je pikantné kura s bazalkou.
Somelierka odporúča: Dr. Loosen Riesling Ürziger Würzgarten Auslese Grosse Lage 2008
Beeren- a Trockenbeerenauslese sú bohaté, sladké vína vyrobené z vybraných bobúľ, ktoré sú veľmi zrelé a vykazujú znaky „ušľachtilej plesne Botrytis cinerea “, prospešnej huby, ktorá dodáva vínu tóny zázvoru, hrozienok, včelieho vosku a medu. Preniká do šupiek hrozna, čím umožňuje koncentrovať chute a cukry. V kombinácii s preslávenou kyselinkou rizlingu sú tieto vína sladké, ale zachovávajú si jemnú rovnováhu vďaka komplexným aromatickým tónom jazmínu, medového plástu a sušených marhúľ. Výborné v kombinácii s jednoduchými dezertmi ako jablková štrúdľa, creme brulée a ovocné torty. Trockenbeerenauslese, skrátene TBA, v nemčine znamená „vybrané sušené bobule“. To znamená, že hrozno používané na tento štýl vína je scvrknuté s veľmi koncentrovanými chuťami a vôňami. Hrozno je napadnuté tou istou ušľachtilou plesňou ako Beerenauslesen, ale zbiera sa neskôr s vyššou cukornatosťou. Skvelé k pošírovanej hruške alebo tvarohovým koláčom s makadamovými orechmi.
Ďalšie články
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses
![Zápisky z degustácie „Rarity z archívu“](/www/thumbnails/article-box/rarit-1440x550-2_x250f1q80mt1738335130.jpg)
Optimálne vyzreté vína bývajú veľmi vyhľadávané a zároveň veľmi vzácne. Ich degustácia môže byť tak neopakovateľným senzorickým zážitkom.
Začiatkom roka somelier Rastislav Šuták pripravil zaujímavú degustáciu. Z archívu vytiahol vína, ktoré v ňom boli ukryté viac ako desať rokov. Pomaly vyzrievali a čakali na svoj čas otvorenia.
![Valentínske koktaily](/www/thumbnails/article-box/drinkval-1440x550.2_x250f1q80mt1738324411.jpg)
Je čas podeliť sa o lásku! Valentín – deň zamilovaných, je deň, kedy sa slovo láska a milujem ťa skloňuje viac ako inokedy. Popularita tohto sviatku sa zvyšuje. Valentín je spojení s obdarovaním niekoho, na kom nám záleží a koho máte radi. Pripravte pre svoju milovanú osobu romantický koktail. Tieto valentínske koktaily sú jednoduché, vďaka čomu sú skvelým doplnkom romantického rande.