Christmas Special Dictator - Akcia len 1 deň!

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Vyhrajte trojdňový pobyt na Tokaji s vínom Ostrožovič. Viac info.

Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno

Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno

Oranžová a hnedá sú farbami jesene. Hovädzia roštenka je veľmi šťavnaté a kvalitné mäso. Mrkvové halušky sú inováciou tých klasických, zaujmú nielen svojou oranžovou farbou, ale i chuťou.

Farebnú kombináciu tohto pokrmu podčiarkne vyzreté červené víno Fleurie z vinárstva Chanson.


 

Čas prípravy: 1,5 hodiny, počet porcií: 4 osoby

Ingrediencie
 
1,2 kg hovädzej roštenky
1 ks cibuľa
2 ks mrkvy
¼ zeleru 
2 ks petržlenu 
2 PL paradajkového pretlaku
300 ml červeného vína 
200 ml vývaru 
masť
 
Koreniny
2 x strúčiky cesnaku
3 ks bobkový list
3 stonky tymianu 
5 ks borievky 
čierne mleté korenie
soľ
 
Mrkvové halušky 
300 g mrkvy
2  stredné zemiaky
300 g hladká špaldová múka (alebo podľa potreby)
1 vajce
1 KL soľ 
1 KL kurkumy
voda podľa potreby 
maslo

POSTUP

1.  Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Roštenku pokrájame na plátky, okraje dva razy narežeme, osolíme, okoreníme a na panvici z obidvoch strán opečieme na masti.

2.  Výpek zlejeme do väčšieho hrnca (ja som použila tlakový), v ktorom sa zrýchlila doba varenia o hodinu.

3.  Vo výpeku osmažíme cibuľu, pridáme zeleninu a pretlak. Restujeme 10 minút a zalejeme červeným vínom.

4.  Vložíme restované mäso, zalejeme vývarom, pridáme koreniny. Varíme na miernom ohni , alebo stupni indukcii v tlakovom hrnci 1hod a klasickom 2 až 3hodiny podľa potreby.

5.  Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, omáčku precedíme a rozmixujeme s ponorným mixérom do hladka a dochutíme.

Mrkvové halušky - V hrnci si uvaríme vodu a osolíme. Mrkvu so zemiakom a vodou rozmixujeme na kašu. Pridáme múku, vajce, soľ, kurkumu a vymiešame. Varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Keď je cesto pevné, nahádžeme halušky do vriacej vody cez sitko (halúškovač) a uvaríme, kým nám nevyplavujú  halušky na povrch. Zlejeme (nepremývame), necháme odkvapkať a pridáme 1 lyžicu masla a rozmiešame. Podávame ako prílohu k hlavnému menu. 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Fleurie je jednou z desiatich vinohradníckych cru v Beaujolais pre červené vína z odrody Gamay. Tieto vína patria k najuznávanejším v oblasti, ktorá sa niekedy označuje aj ako „kráľovná Beaujolais“. Ľahšie, červené víno s charakteristickou kvetinou a ovocnou arómou brusníc a čerešní, ktoré dokáže vyzrievať i desaťročie. Vína Fleurie majú výbornú schopnosť párovať sa so širokou škálou jedál. Estragónske kura, morčacie fricassee, grilovaný ahi-tuniak s paradajkami alebo aj hovädzie ravioli s paradajkovou omáčkou. Fleurie z Domaine Chanson má ovocný základ a mäkkú tanínovú štruktúru, ktorá skvele doplní pomaly dusenú roštenku omáčkou z červeného vína /Lenka použila pri dusení práve toto víno/ s mrkvovými haluškami.  

Odporúčanie someliérky:

Domaine Chanson Fleurie - červené víno, Francúzsko

Hrozno pochádza z dvoch vinohradov s južnou expozíciou - Champagne a Les Deux Rivieres. Úroda bola zberaná v polovici septembra v takmer ideálnych podmienkach. Víno vyniká typickým kvetinovo - kôstkovým prejavom. Chuť je šarmantná a stále svieža s dominanciou čerešní alebo sliviek. Zamatové taníny a harmonický, perzistentný záver. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Domaine Chanson 

Vinárstvo Domaine Chanson sídli v srdci Beaune na Rue de Paul Chanson a patrí k najstarším négociantom v Beaune. História vinárstva siaha do polovice 18. storočia. Od 1999 patrí Domaine Chanson pod Champagne Bollinger, stálesi však  zachováva  rodinný charakter, ktorý sa odráža v prístupe vinárstva i vo vínach. Chanson vlastní jedno z piatich bastion v Beaune. V srdci Burgundska Domaine Chanson vlastní 45ha vinohradov v kategórii Premier a Grand Cru. Nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton.

Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Vinohrady sú od 2009 obhospodarované ekologicky. Najvzácnejším vinohradom Domaine Chanson je Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Hlavným enológom Domaine Chanson je J-P. Confuron zo slávnej vinohradníckej a vinárskej rodiny z Vosne-Romanée, ktorý  citlivo vnáša do vín množstvo jemných nuáns

Hovädzia roštenka sa delí na nízku a vysokú roštenku.

Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť a chuť. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie i dusenie. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.

Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.  

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.