Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Novinka Auténtico Nativo - rum z Panamy
Rum Autentico Nativo sa rodí v Paname a svoju podstatu získava zrením v sudoch po bourbone. Je vyrobený z miestnej cukrovej trstiny pestovanej v sopečnej pôde bohatej na minerály v oblasti Herrera v Paname. Tieto rumy sú známe svojou takmer dokonalou rovnováhou, čo je dôkazom jemného umenia master blendera Dona Pancho Fernandeza a Eduarda Pereza.
Panama
Cesta rumu Auténtico Nativo začína zberom cukrovej trstiny v Paname. Panama sa nachádza medzi Tichým oceánom a tropickým dažďovým pralesom v severnej časti s priemernými teplotami 27 až 35 stupňov. Drsnú krajinu lemuje takmer 500 riek. To dáva najlepšie podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny.
To, čo odlišuje Autentico Nativo od iných, je jeho oddanosť tradičným technikám výroby rumu, pričom využíva miestne zdroje cukrovej trstiny a remeselné medené destilačné nádoby.
Výroba
Rum sa vyrába z ručne zbieranej cukrovej trstiny. Zámerom je extrahovať 100% šťavy z cukrovej trstiny, aby bola pripravená na fermentáciu. V procese fermentácie kvasinky premieňajú melasu na etylalkohol a ďalšie tajné zložky, výsledkom čoho je špeciálna receptúra.
Celý proces fermentácie trvá približne 3 dni, ale závisí to od vlastností konečného rumu. Rum sa destiluje v klasickom destilačnom kotly z medi a mosadze z roku 1922 v Las Cabras Distillery. Rum sa destiluje v kolónach s medenými platňami a kontinuálnou destiláciou.
Zrenie
Rum Nativo zreje v amerických sudoch z bieleho dubu po bourbone. Dubové sudy dodávajú rumu konečnú podobu, sú starostlivo vyberané podľa toho, ako prispievajú k výslednej farbe, vôni a chuti rumu. Používa sa iba 10% nových sudov, aby sa zachoval jedinečný profil a chuť. Anjelska daň v prvom roku je 12% v 2. a 3. roku 8% a opäť sa plní rumom z toho istého ročníka.
Koktail Cubata
Ingrediencie
• 35 ml Auténtico Nativo Special Reserve 15 y.
• 15 ml koly
• 60 ml Reya Prosecco
• plátok limetky
Postup
Rum Nativo, kolu a Prosecco postupne nalejte do vysokého pohára s ľadom. Ozdobte plátkom limetky.
Mango Perfecto
Ingrediencie
• 45 ml Auténtico Nativo Special Reserve 15 y.
• 30 ml mangovej šťavy
• ľad
Postup
Ľad vložte do šejkra, pridajte všetky ingrediencie a pretrepte cca 10 sekúnd. Hneď podávajte v pohári typu Margarita. Ozdobte plátkom manga.
Planter´s Punch
Ingrediencie
• 45 ml Auténtico Nativo Over Proof
• 8 ml Grenadíny
• 60 ml ananásovej šťavy
• sóda
• plátok pomaranča
Postup
Všetky suroviny nalejte do šejkra naplneného kockami ľadu. Dobre pretrepte. Precedíte do highball pohára naplneného kockami ľadu. Doplňte sódou a ozdobte plátkom pomaranča.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.