Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Malinový tart – RECEPT a tip na víno
Ľahký a rýchly malinový tart zaručene dostane vašich hostí i rodinu. Kto má rád maliny, určite musí vyskúšať recept podľa Lenky. Dizajnom, ale hlavne chuťou si malinový tart podmaní chuťové bunky, ktoré výborne doplní jemne perlivé, sladké talianske víno Rosetta z vinártva Bava.
Malinový tart
Čas prípravy: 30 min a pečenie 25 min
Počet porcií: priemer formy 23 cm, cca 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Keksy rozmixujeme a zmiešame s mandľovou múkou a roztopeným maslom.
2. Vytlačíme do formy na pečenie s priemerom 23 cm a pečieme na 180°C asi 5 minút.
3. Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu spolu so šľahačkovou smotanou. Nakoniec zašľaháme jedno vajce.
4. Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a spolu ešte pečieme na 160°C 15-20 minút. Necháme vychladnúť a navrch natrieme malinový džem a posypeme čerstvými malinami.
5. Nakoniec navrstvíme vyšľahanú šľahačkovú smotanu, necháme v chladničke vychladiť aspoň 4 hodiny a podľa fantázie môžeme dozdobiť. Ja som použila jedlé jarné kvietky a maliny.
Malina je plod ostružiny malinovej a pochádza z južnej Európy. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Maliny obsahujú cca 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, listovú, pantoténovú, niacín a glykosidy, taktiež sa v nich nachádza pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Z minerálov je to draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, selén, vápnik, zinok, železo z vitamínov je to vitamín A, C, E, K, B1, B2 a B6. Maliny sú močopudné a žlčopudné, pomáhajú pri problémoch s obličkami a s močovým mechúrom, zlepšujú peristaltiku čriev, zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň a posilňujú imunitu.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Malinový tart je svieži, ovocný dezert. Okrem čerstvých malín je korpus potretý malinovým džemom. Smotana na šľahanie dopĺňa krémovosť. Odporúčané víno Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020 má mať ovocný chuťový prejav s komplexným a harmonickým pomerom vyššieho zvyškového cukru a šťavnatou hroznovou kyselinkou. Jemné perlenie vína Rosetta príjemne osvieži ovocnú chuť malinového tartu.
Odporúčanie someliérky:
Bava Rosetta Malvasia di Castelnuovo Don Bosco 2020
Rosetta sa vyrába z hrozna Malvasia of Schierano pestovaného v oblasti Castelnuovo don Bosco. Vinifikácia začína dvojdňovou maceráciou čerstvo vylisovanej hroznovej šťavy za studena. Mušt sa uchováva v nerezových tankoch pri nízkych teplotách až do fermentácie, ktorá môže prebiehať až niekoľko mesiacov po zbere. Víno atraktívnej malinovo ružovej farby s jemným perlením. V intenzívnej a lákavej vôni dominujú lupene bielej ruže a jahodového koláča so škoricou. Chuť vína je šťavnatá s osviežujúcou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Bava
História talianskeho vinárstva a rodiny Bava sa začína v dedine Cocconato v Piemonte, ktorá sa týči na strmých svahoch hory Monferrato Astigiano. Rodina Bava pestuje na tomto území vinič od roku 1600 a v roku 1911 tu postavili prvú vínnu pivnicu. Dnes sa rodinný statok rozširuje v oblastiach Monferrato a Langa s dvadsiatimi hektármi prírodných polí, lesov a obhospodaruje 55 viníc, kde sa hrozno pestuje s rovnakou starostlivosťou a pozornosťou ako za starých čias. Dôraz kladú na trvalo udržateľné poľnohospodárstvo so zníženým dopadom na životné prostredie.
Pri prechádzke po viniciach Bava si môžete všimnúť odrezky tráv využívané ako prirodzené hnojivá, drevené stĺpy pochádzajúce z obnoviteľných lesov alebo zatrávnené plochy medzi radmi viniča, čo nielen pomáha predchádzať erózii pôdy, ale slúži aj ako dôkaz, že sa tu nepoužívajú žiadne herbicídy.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.