64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Karpatská Perla – Vína s rozhľadom
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Oslávte Veľkú noc s vínami Karpatská Perla. Každé šieste najlacnejšie víno dostane na WinePlanet.sk do 31. 3. zadarmo!
„Hrozno z našej vinice, víno z našej pivnice“
V priebehu tridsiatich rokov vybudovali 60 hektárov vlastných vinohradov, ktoré poukazujú na rozmanitosť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Od roku 2019 ošetrujú všetky vinice ekologicky a od 2022 uvádzajú na etikete, že hrozno bolo dopestované v bio kvalite. V roku 2024 dostala časť vín Karpatskej Perly certifikáciu bio.
Veľmi záleží, či sa hrozno pestuje na spraši, žule alebo bridlici. Preto vína z vinohradov Kalvária, Noviny, Suchý vrch a Nad Polankou sú odlišné. Čo poloha, to iné zloženie pôdy. Suchý vrch leží na spraši, vinohrady Noviny, Kramáre, Kalvára a Ingle sa nachádzajú na žule.
Nielen zloženie pôdy ovplyvňuje charakter vína, ale aj spôsob, akým sa na nich hospodári. Vo viniciach prebieha striekanie kontaktnými bio uznanými prípravkami, bez použitia herbicídov, pesticídov. Karpatská Perla využíva nové technické zariadenia vo vinohradoch. Jednou z nich sú 4 meteostanice, ktoré sú nainštalované podľa charakteru jednotlivých lokalít.
V pivnici pri spracovaní hrozna sa používa riadená fermentácia. „Snažíme sa využívať aj vlastné kvasinky z hrozna, obmedzujeme použitie síry vo víne metódou sur-lie zrením na jemných kvasničných kaloch. Ale veľmi dôležité, sú samozrejme poriadok a hygiena v pivnici. “ Ladislav Šebo.
Ročník 2023 prichádza na trh
„Úroda bola vo všeobecnosti nižšia ako býva v priemerných rokoch, ale hrozno dobre dozrelo, hoci kde tam má nižšiu kyselinu, ako by si sme si želali,“ prezrádza Ladislav Šebo. Ročník 2023 bude prvýkrát v histórii vinárstva ročníkom, kedy bude časť vín niesť označenie bio. Hrozno v bio kvalite bolo dopestované počas niekoľkých rokov, ale víno vyrobené v bio režime uzrie svetlo sveta až teraz.
A práve v rámci podujatia Karpatská Perla - Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa uskutoční už budúcu sobotu 23. 3. 2024, budete mať možnosť ochutnať prvé BIO BOBULO a BIO vína z nového ročníka 2023. 15. ročník prinesie okrem vína i gastronomické špeciality, masterclass a samozrejme obľúbenú súťaž v behu na rozhľadňu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou vinárstva Karpatská Perla.
Ďalšie články

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.

Na svete snáď neexistuje krajina, okrem Francúzska, ktorá by sa viac venovala výrobe vína ako Taliansko. Výlet do očarujúcich viníc a vinárstiev Talianska je nevyhnutnosťou na zozname každého milovníka vína. Pokiaľ ich nemôžete preskúmať osobne, prinášame vám niektoré z najlepších talianskych vín, ktoré môžete vyskúšať doma, spolu s niekoľkými odporúčaniami k talianskym pokrmom.

Rodinné vinárstvo Pavelka vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov vinohradov. Milan Pavelka je vinohradník telom i dušou.
Prečítajte si o novinke z vinárstva - rezistentných PIWI odrodách. Prvé víno z PIWI odrody už je dostupné na eshope WinePlanet a ďalšie budete môcť ochutnať už čoskoro!