Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Ako chutia nové vína z Karpatskej Perly ročníka 2022
Vinárstvo Karpatská Perla zo Šenkvíc prichádza s novými vínami ročníka 2022. Vína tohto ročníka sú vyrobené zo zdravého hrozna s certifikátom BIO kvality. Napriek extrémnym prejavom počasie, vína majú prirodzený a svieži charakter.
Pred týždňom sme ochutnali nové vína Karpatskej Perly, dojmy pre vás spísala naša somelierka Denisa Šutáková.
Prvýkrát BIO hrozno s certifikátom
„Po štyroch rokoch konverzie v našich vinohradoch môžeme oficiálne uviesť na etikete víno vyrobené z Bio hrozna,“ uviedol na začiatku degustácie vinohradník, vinár a majiteľ Karpatskej Perly Ladislav Šebo. „Používame len bio prípravky na ochranu vinohradov a používame len minimum síry, len ak si to vína vyžadujú. Vína ročníka 2022 sú vyrobené z hrozna s certifikátom BIO kvality, sú vegánske a nízkohistamínové, pričom obsah histamínu je menej ako 0,25 mg/l,“ dodal.
Karpatská Perla - ročník 2022
Ladislav Šebo: „Ročník 2022 bol veľmi suchý a teplý najmä v priebehu mesiacov júl a august. Problémy s vlahou mali naše mladé vinohrady. Jeseň priniesla zrážky. Hrozno pri zbere bolo zdravé. V porovnaní s ročníkom 2021 dochádzalo v počasí k rýchlym niekedy až k extrémnym zmenám. Našťastie sme to zvládli, rovnako ako naše vinohrady.“
História rodinného vinárstva Karpatská Perla sa začala písať v roku 1997. Manželia Šebovci, ktorí obaja pochádzajú z vinohradníckych rodín, zdedili v okolí Šenkvíc pár hektárov vinohradov. Ich cieľom bolo vždy vyrábať vína z vlastného hrozna.
Dnes obrábajú vyše 50 hektárov vlastných viníc. Najväčšou je 28 hektárová vinica Suchý vrch, ktorá leží pri obci Svätý Martin a susedí s Martinským lesom, chráneným Naturou 2000. Na juhovýchodných svahoch Malých Karpát v blízkosti modranskej Kalvárie ležia vinice v honoch Šajby, Kramáre a Kalvária so žulovým podložím.
Vína zo žuly
Karpatská Perla a Veltlínske zelené z vinohradov Novín a Ingle patria k sebe. Veltlín z Ingle je už vo fľaši a na ten z Novín si musíme ešte počkať. Vinohrad Ingle má viac ako 40 rokov a leží na žulovom podloží. Víno spontánne fermentovalo a momentálne je na začiatku svojho vývoja. Vôňa ovocno mandľová s jemne zemitým charakterom. Chuť je stredne plná, ovocno minerálna s dobrou kyselinkou.
Odroda Silvánske zelené po dlhej dobre zažíva momentálne znovuobjavenie. Hrozno Silvánu pochádza z najvyššie položeného vinohradu Staré hory nad Modrou a má vyše 40 rokov. Vo vôni sa objavujú tóny dule, hlohu a riečneho štrku. Chuť je plná s ovocno minerálnou štruktúrou, sviežou kyselinkou a dokonca trieslovinami. Dlhý záver. Klasický Silván z Modry.
Odrode Rizling rýnsky sa vo vinici Kramáre vďaka žulovému podložiu nesmierne darí. V ročníku 2022 dominuje tropické ovocie a výrazná stopa autolýzy. Chuť je šťavnatá, ovocná a dobrou štruktúrou a pevnými kyselinami. Minerálny záver. Čas strávený vo fľaši mu ešte prospeje.
Hrozno odrody Pinot Blanc pochádza z vyše 40-ročného vinohradu pri modranskej Kalvárii so žulovo bridlicovým podložím. Víno zrelo na jemných kaloch vo veľkom dubovom sude. Víno potrebuje čas v kalichu, aby sa otvorilo. Príjemná jabĺčkovo citrusová vôňa. V chuti ľahké, svieže, jemne minerálne s pikantnou kyselinkou. Pekný odrodový prejav.
Tramín červený pochádza z mladej vinice Skalka v Modre so žulovým podložím. Jemná ovocno korenistá vôňa s náznakom ruže a orientálneho korenia. V chuti ľahké, svieže s dobrou kyselinkou a jemne medovým kratším záverom.
Ružové víno z odrody Frankovka modrá ročníka 2022 zaujme diskrétnou ovocnou vôňou višní a ostružín. V chuti príjemne svieže, ovocné s ľahkým CO2, krémové v závere. Osviežujúce rosé s pikantnými kyselinami bude príjemným spoločníkom od jari až do jesene.
Vína zo Suchého Vrchu
Sauvignon blanc je priamočiary s intenzívnou broskyňovo egrešovou vôňou doplnenou tónmi medovky. Chuť nadväzuje na vôňu. Chuť je harmonická s ľahkým telom, ovocnou štruktúrou a sviežou kyselinkou.
Pinot Gris zrel na jemných kaloch s pravidelným premiešavaním. Komplexná ovocno korenistá vôňa. Chuť je stredne plná s ovocno krémovou štruktúrou a šťavnatou kyselinkou v závere.
Devín z ročníka 2022 v polosuchej verzii s 10g/l zvyškového cukru. Hrozno pochádza z vinohradu Suchý Vrch. Intenzívna limetkovo kvetinová vôňa s tónmi ruže a kvitnúceho agátu. Chuť je ovocno korenistá, harmonická s dobrou dĺžkou a jemne medovým záverom.
Polosladká Pálava očarí vôňou zrelých marhúľ a tropického ovocia. Jej plná sladšia chuť poteší ovocnosťou a slaným karamelom v závere.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025