Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Aké víno na Veľkú noc? Tipy slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Inšpirujte sa: Vína na Veľkú noc
Darina Papillon – Víno od Francúza PAPILLON
„Na Veľkú Noc sa určite hodí ktorékoľvek naše „vajíčko“. Keďže je na obale a tématicky pasuje k týmto sviatkom Riesling, Macération Sauvignon Orange a Pinot Gris, všetky v BIO kvalite“.
Veľkonočný recept po francúzsky
Pomaly pečené jahňacie stehno v liatinovom hrnci (la cocotte – označenie hrnca vo Francúzsku) pri nízkej teplote 160 stupňov – 7 hodín. Do hrnca dáme jahňacie stehno, pridá sa 10 strúčikov rukou popučeného cesnaku, pol fľaše sladkého vína, pol fľaše červeného portského vína, 50 cl vývaru, soľ, korenie čierne a 2 vetvičky rozmarínu. Zakryjeme pokrievkou a šup do rúry na 7 hodín. Počas pečenia, ak treba, sa môže doliať víno.
Čo je potrebné k tomuto receptu? Minimálne 1 fľaša nášho vína z betónového vajca (ktorú pijete za tých 7 hodín počas pečenia) a 1 fľaša Pinot Noir k večeri.
Jakub Nichta – Vinárstvo Nichta
"Na zelený štvrtok odporúčame Veltlín zelený Baričky 2021. Toto suché víno má zelenú nielen v názve ale aj vo svojom prejave. Náš Veltlín z vinohradu Baričky vysadenom do ťažkého ílu vás poteší ako výborný partner k úpravám špargle alebo špenátu. Veľký piatok patrí k pôstnym dňom a u nás vo vinárstva mávame vždy rybu.
K bielej rybe (pstruh, treska alebo zubáč) vám odporúčame sekt z Peseckej leánky v prevedení extra dry. K tradičným veľkonočným sladkostiam skúste polosuchý Devín z ročníka 2022. Ak zvolíte ľahšie ovocné a smotanové zákusky, tak opäť kombinujte s ružovou Frankovkou. Nezabudli sme ani na milovníkov červeného. K čoraz populárnejšej pečenej jahňacine skvele sadne Frankovka modrá Baričky, ktorá vyzrievala rok v 500 litrových sudoch."
Vinárstvo Ostrožovič
"Blíži sa nám Veľká noc a každý z nás sa bude snažiť pripraviť všetko tak, aby sa naša rodina a blízki cítili pri našom stole čo najlepšie. Ten váš môže byť výnimočný vďaka receptu na ,,hrudku s hrozienkami,“ ktorú si vychutnáte spolu s Tokajským 4putňovým výberom z vinárstva Ostrožovič.
Sušené hrozienka namočíme na celú noc v Tokajskom 4putňovom výbere. Vajíčka (12 ks) vyšľaháme s kryštálovým (50 g) a vanilkovým cukrom a soľou. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme vyšľahané vajíčka a hrozienka. Za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nám zmes nezhrudkovatie. Do cedidla alebo sitka dáme gázu. Do gázy vylejeme obsah hrnca. Gázu stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky, aby nám prebytočná šťava odkvapkala (cca 5 h). Samozrejme po celú dobu prípravy môžete popíjať 4putňový Tokaj."
Barbora Rakúsová - Fundus Regius
"Veľká Noc je pre nás veľkým sviatkom a dodržiavame tradície. U nás na Veľkonočnom stole nesmie chýbať žihľavová štrúdľa. Príprava je ľahká. Mladé listy žihľavy krátko podusíme, dochutíme soľou, muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a cesnakom.
Pridám 2 vajíčka a počkám, kým sa odparí prebytočná voda. Na rozvaľkané lístkové cesto naukladám plátky šunky, syra a vychladnutú žihľavovú zmes.
Zatočím do rolády, potriem žĺtkom a dám piecť na 200 ⁰C cca 20 minút. K žihľavovej rolády odporúčam náš Tramín červený 2018."
Peter Stanko – Vinárstvo Mrva & Stanko
"Pred Veľkou Nocou sa vždy snažíme dodať na trh mladé vína, aby si s nimi mohli naši zákazníci pripiť počas veľkonočných sviatkov. Silván, Veltlínske zelené, Sauvignon, ale aj naše ružové vína z odrody Cabernet Sauvignon.
Aj tento rok sa nám podarilo vytvoriť oceňované ružové cuvée Cabernet-Syrah Rosé. A práve toto víno sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej babe. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa."
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.