Likérové dni -20%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.

6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.

6. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.


Oranžové víno je momentálne jednou z najpopulárnejších tém vo vinárskom svete. A podľa toho, koho sa spýtate, buď ho milujú alebo nenávidia.

Oranžové vína sa vyrábajú ako kedysi, bez väčších zásahov, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Farba vína pochádza z predĺženého kontaktu hrozna so šupkou. Biele hrozno vinifikuje podobným procesom ako pri výrobe červených vín (t. j. kvasiace hrozno sa nechá niekoľko dní odpočívať so šupkami, semenami a niekedy aj stopkami). Šupky obsahujú farebný pigment, fenoly a triesloviny, ktoré by sa za normálnych okolností považovali za nežiaduce pre biele vína, zatiaľ čo pre červené vína je kontakt so šupkou a macerácia životne dôležitou súčasťou procesu výroby vína. Jedným z najdôležitejších faktorov je, ako dlho je víno v kontakte so šupkami. Niektoré oranžové vína sa macerujú len niekoľko hodín, iné aj niekoľko mesiacov. Tieto vína majú hlboký, intenzívny odtieň jantárovej farby. Oranžové vína sú často nečírené a nefiltrované. 

Oranžové vína sa vyrábajú z bieleho hrozna, ale vinifikujú akoby to boli červené vína.

Pôvod oranžových vín

Počiatky oranžového vína siahajú tisíce rokov do oblastí v súčasnom Gruzínsku. Gruzínsko je historicky najznámejšia krajina, kde sa datuje výroba oranžových vín. V tejto oblasti vína kvasili v qvevri alebo veľkých hlinených amforách, ktoré sa používajú pre dozrievanie vín. Vinári pôvodne zbierali hrozno do veľkých hlinených nádob (amfory), ktoré pečatili včelím voskom a potom ich zahrabávali pod zem.

TIP na víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017

Moderná výroba oranžového vína zaznamenala za posledných 20 rokov oživenie pod vedením hŕstky talianskych výrobcov. Oranžové vína v Taliansku spopularizoval vinár Josko Gravner, ktorý prvýkrát vyskúšal vyrobiť oranžové víno v roku 1997.

Dnes sa oranžové vína vyrábajú hlavne v severovýchodnom Taliansku, pozdĺž hranice Slovinska vo Friuli-Venezia Giulia. Nájdete tu oranžové vína vyrobené z pôvodných odrôd ako Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla a Pinot Grigio. Aromatické odrody ako Pinot Gris, Gewürztraminer alebo Ribolla Gialla dávajú vínam pridanú hĺbku, textúru a komplexnosť. Odroda hrozna, prostredie vinohradu a individuálny štýl vinára môžu ovplyvniť chuť oranžového vína.

Gastronómia 

Oranžové vína môžu mať často viac herbálnych, aromatických tónov v závislosti od použitej odrody hrozna a úrovne macerácie so šupkami a tiež nádoby pre dozrievanie vína. Servírujú sa vychladené pri teplote 10 až 12 °C. Avšak niektoré oranžové vína, ktoré majú plnšie telo, sa môžu podávať pri teplote 14 až 16 °C. Vyzkúšajte recept: Bryndzovo smotanový podplamenník s oranžovým vínom Fundus Regius.

Oranžové vína sa dobre kombinujú s kari marockej kuchyne, etiópskej kuchyne, taktiež ku kórejským jedlám s fermentovaným kimchi a tradičnej japonskej kuchyne vrátane fermentovaných sójových bôbov.

Vďaka vysokému obsahu fenolov a prirodzenej acidite sa oranžové vína môžu kombinovať ako s rybami, tak i rôznymi druhmi mäsa. Experimentovanie vám poskytne dostatok priestoru so širokou škálou pokrmov.

TIPY NA VÍNA: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021Fundus Regius Rizling rýnsky Orange 2016Kasnyik Orange Tramín Organic 2021
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.