Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Becherovka
Pri počiatku zrodu Becherovky stál skúsený obchodník Josef Vitus Becher (1769-1840). Okrem obchodovania s korením a koloniálnym tovarom vo svojom obchode zvanom "U Troch škovránkov" mal taktiež záľubu vo výrobe alkoholických nápojov.
V máji 1807 nastal významný deň v histórii Becherovky: v obchodíku "U Troch škovránkov" sa začal predávať nápoj "English Bitter", ktorý sa používal na medicínske účely ako liek na ochorenia žalúdka. Liečivý nápoj sa čoskoro v meste preslávil a ľudia prichádzali zo širokého okolia aby si zadovážili túto overenú medicínu na žalúdočné problémy. Na rozdiel od bežných byliniek a prísad, ktoré sa predávali na váhu, Becherov nápoj bol magickým odvarom z byliniek a korenín ktorý uľavoval nielen pacientovmu žalúdku ale i jeho duši. Po druhej svetovej vojne dostala Becherovka povolenie exportovať iba 500 fliaš za rok, v roku 1960 z toho bolo už 100 hektolitrov ročne. Becherovka bola jedným z najúspešnejších vývozných artiklov socialistického Československa.
Syn Josefa Bechera - Jan (1813-1895) prevzal v roku 1838 koloniálny obchod s výrobou likérov v rodinnom sídle "U Troch škovránkov". Práve on je považovaný za zakladateľa firmy ako takej a bol zodpovedný za rozvoj výroby Becherovky v období takmer 40 rokov, počas ktorých postavil novú továreň a dal rodine troch dedičov: troch synov z troch rôznych manželstiev. Janov podpis ako známku tradičnej kvality a chuti Becherovky nájdeme i dnes na každej vyrobenej ikonickej fľaši tohto nápoja.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%