Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?


Becherovka
Pri počiatku zrodu Becherovky stál skúsený obchodník Josef Vitus Becher (1769-1840). Okrem obchodovania s korením a koloniálnym tovarom vo svojom obchode zvanom "U Troch škovránkov" mal taktiež záľubu vo výrobe alkoholických nápojov.
V máji 1807 nastal významný deň v histórii Becherovky: v obchodíku "U Troch škovránkov" sa začal predávať nápoj "English Bitter", ktorý sa používal na medicínske účely ako liek na ochorenia žalúdka. Liečivý nápoj sa čoskoro v meste preslávil a ľudia prichádzali zo širokého okolia aby si zadovážili túto overenú medicínu na žalúdočné problémy. Na rozdiel od bežných byliniek a prísad, ktoré sa predávali na váhu, Becherov nápoj bol magickým odvarom z byliniek a korenín ktorý uľavoval nielen pacientovmu žalúdku ale i jeho duši. Po druhej svetovej vojne dostala Becherovka povolenie exportovať iba 500 fliaš za rok, v roku 1960 z toho bolo už 100 hektolitrov ročne. Becherovka bola jedným z najúspešnejších vývozných artiklov socialistického Československa.
Syn Josefa Bechera - Jan (1813-1895) prevzal v roku 1838 koloniálny obchod s výrobou likérov v rodinnom sídle "U Troch škovránkov". Práve on je považovaný za zakladateľa firmy ako takej a bol zodpovedný za rozvoj výroby Becherovky v období takmer 40 rokov, počas ktorých postavil novú továreň a dal rodine troch dedičov: troch synov z troch rôznych manželstiev. Janov podpis ako známku tradičnej kvality a chuti Becherovky nájdeme i dnes na každej vyrobenej ikonickej fľaši tohto nápoja.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Vyspovedali sme našich vinárov aké novinky prinášajú a aké sú ich tipy na veľkonočné sviatky. Začítajte sa do jarných odporúčaní vinárov Nichta, Mrva a Stanko, Karpatská Perla, Fundus Regius a Papillon a pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými slovenskými vínami.
AKCIA - Slovenské vína až -35% do 21. 4. 2025.

Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.