Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Zápisky z degustácie „Rarity z archívu“
Optimálne vyzreté vína bývajú veľmi vyhľadávané a zároveň veľmi vzácne. Ich degustácia môže byť tak neopakovateľným senzorickým zážitkom.
Začiatkom roka somelier Rastislav Šuták pripravil zaujímavú degustáciu. Z archívu vytiahol vína, ktoré v ňom boli ukryté viac ako desať rokov. Pomaly vyzrievali a čakali na svoj čas otvorenia.
Ako dlho môže víno vyzrievať?
Existuje niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú na archivačný potenciál vína. Odroda, ročník, vek vinohradov, spôsob výroby, pôvod (lokalita) a podmienky vyzrievania. Počas zrenia víno mení svoju farbu, vôňu, chuť, textúru a dokonca aj zvuk . Vo víne prebiehajú chemické procesy ako oxidácia, polymerizácia trieslovín, tvorba esterov a acetaldehydu. Toto všetko vplýva na vyzrievanie vína, ak je víno skladované v optimálnych podmienkach.
Würzburger Steinwein z roku 1540 je najstarším bielym vínom na svete. Víno pochádza zo strmého vinohradu Stein nad Würzburgom. Fľaša je uložená v pivnici v Bürgerspital. Predposledná fľaša mala pri otvorení 421 rokov, odzátkovaná bola v Londýne v roku 1961.

Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2014
Dachsberg, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 180 metrov nad morom, je najvyššie položeným a najveternejším vinohradom vo vlastníctve vinárstva. Pôdy sú hlboké, štrkové a kamenisto sprašové. Riesling vyzrieval v starých drevených 300l sudoch. Vôňa kandizovaných citrusov, sušenej marhule sprevádzaná jemne herbálno medovými tónmi. V chuti komplexné s viacerými vrstvami. Intenzívne, momentálne v otvorenej fáze so živým prejavom. Výborná koncentrácia doplnená jemne korenisto medovým záverom. „Ročník 2014 je považovaný v Rheingau za klasický“, povedal Rasťo Šuták. Víno: Prinz von Hessen Dachsfilet Riesling Trocken 2022
Edi Simčič Rebula 2013
Goriška Brda, miesto, kde sa stretáva Stredomorie a Júlske Alpy. Skalnaté podložie oblasti je známe ako opoka, tvorené vrstvami pieskovca a vápenca. Opoka sa ľahko láme, takže dážď rýchlo odtečie a núti vinič hlboko zakoreniť. Rebula je dnes vlajkovou loďou Brdy, postupne sa dostáva do centra pozornosti. Zaberá asi štvrtinu najlepších viníc v tejto intenzívne vysadenej oblasti a je miestne považovaná za dokonalú odrodu pre biele aj oranžové vína.
Rebula z vinárstva Edi Simčič má jemnú, rafinovanú vôňu s nádychom bielej broskyne, mirabeliek, púpavy, divého tymiánu a horkej mandle. Stredne plné, jemné s prechodom do intenzívnejšej druhej časti chuti. Víno sa postupne otvára. Delikátna krémová textúra, výborná harmónia a stále živá kyselinka dotvára celkový charakter vína.

Fundus Regius Tramín červený 2013
Tramín z tufového podložia, z vinohradu Jacikova vinica. Ročník 2013 sa začal dlhou zimou, nástup vegetácie sa preto trochu oneskoril. Počas roku bolo pomerne sucho, iba v auguste prišli zrážky. Hrozno dozrelo do optimálnej zrelosti. Tramín prvýkrát fermentovaný s vlastnými kvasinkami. Veľmi intenzívna kvetinovo korenistá vôňa ružového oleja a jazmínového čaju. Delikátna plná chuť s dotykom šupky hrozna a dostatočnou štruktúrou. Výrazne korenistý a komplexný Tramín ešte od pána Regendu. Čas nám stále ukazuje, že práve v Jacikovej vinici vzniká jeden z najlepších Tramínov na Slovensku. Víno: Fundus Regius Tramín červený 2018
Žitavské Vinice Cabernet Sauvignon Rosé 2018
Tento ružový Cabernet sa objavil na trhu v dvoch verziách, pod korkom a pod šróbovacím uzáverom. Na degustácii sa objavil druhý menovaný vo výbornej kondícii. Hrozno pochádza z vinohradu v obci Černík. Macerácia hrozna prebehla v noci a víno následne ležalo na jemných kaloch s pravidelnou battonage. Ušľachtilé a pomerne bohaté ružové víno vyrobené v štýle vín z Tavelu či Bandolu. Zaujme svojou ovocno herbálnou vôňou. V chuti komplexné, ovocno korenisté, stále šťavnaté s jemne krémovou štruktúrou. Stále živá a svieža kyselinka dáva vínu iskru.
J. Stávek Frankovka V.O.C. 2013
Ročník 2013 prial Frankovke z Modrých hôr. Víno vyzrievalo 14 mesiacov v dubových sudoch. Klasická „Stávekova“ Frankovka s dotykom šťavnatej višne, škorice a modrých fialiek. V chuti jemná, ovocno korenistá, s elegantnou textúrou trieslovín a prirodzeným prejavom. Celkový klasický prejav podporila živá kyselinka. Frankovka modrá je odroda, ktorá z dobrej lokality v rukách Honzu Stáveka, dokáže vyzrievať i desaťročia. Víno: J. STÁVEK Frankovka V.O.C. 2022

Karpatská Perla Alibernet 2011
Alibernet sa na Suchom vrchu zberá vždy ako posledný. I keď bol ročník 2011 komplikovaný a vinári mali problém s dozrievaním hrozna, Lacovi Šebovi sa podarilo vyrobiť cabernetový Alibernet s výrazným korenisto mäsitým prejavom. V chuti je víno rustikálne, trochu nervózne. Čím je dlhšie v kalichu, zjemňuje sa a viac sa otvára v ovocných tónoch. Víno pôsobí veľmi mlado i vďaka živej kyselinke a trieslovinám. V archíve Karpatskej Perly objavíte naozaj perly. Víno: Karpatská Perla Alibernet 2018
Ronco di Prepotto Zeus 2008
Filozofiou vinárstva je predávať vína až v jeho optimálnej senzorickej kondícii. Zeus je zmesou odrôd Schioppettino, Refosco dal Peduncolo rosso a Merlot. Víno vyzrievalo 22 mesiacov v nových dubových sudoch. Hlboká a komplexná, ovocno mäsitá vôňa s nádychom mäty. Pripomína vína z oblasti Gigondas. V chuti sa objavuje veľa jemných nuáns. Kôstkové ovocie, černice, čierny čaj. Stále prítomné triesloviny a kyselinky. Elegantné a harmonické k meditácii. Vinárstvo bolo v minulom roku predané, takže kúpiť si toto víno je už vzácnosťou. Víno: RONCO DI PREPOTTO Zeus 2008
Mas d´en Gil Coma Vella 2006
„Ročník 2006 bol v Priorate dobrý pre modré odrody,“ takto začal Rasťo Šuták pri tomto víne. Hrozno pochádza z oblasti La Coma. Vinohrad bol vysadený v rokoch 1965 až 1998. Údolie je orientované na východ a západ k Stredozemnému moru, kde fúka osviežujúci morský vánok známy ako Garbinada.
Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch. Víno vyzrievalo 1 rok v 1500L a 225L dubových sudoch. Cuvée odrôd Grenache, Carignan a malým percentom Cabernetu Sauvignon a Merlot. Vyzretá vôňa s náznakom kôstkového ovocia, mokky, čierneho čaju a cédrového dreva. V chuti lahodné, dobre štruktúrované s peknou harmóniou a elegantnou textúrou trieslovín. Stále príjemná acidita. Pekne vyzreté víno, ktoré ešte nepredviedlo všetko... Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017
Vo februári pokračujeme v režime MasterClass, budeme objavovať vína z oblasti Rioja.


Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.


