Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.

Zápisky z degustácie „Rarity z archívu“
Optimálne vyzreté vína bývajú veľmi vyhľadávané a zároveň veľmi vzácne. Ich degustácia môže byť tak neopakovateľným senzorickým zážitkom.
Začiatkom roka somelier Rastislav Šuták pripravil zaujímavú degustáciu. Z archívu vytiahol vína, ktoré v ňom boli ukryté viac ako desať rokov. Pomaly vyzrievali a čakali na svoj čas otvorenia.
Ako dlho môže víno vyzrievať?
Existuje niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú na archivačný potenciál vína. Odroda, ročník, vek vinohradov, spôsob výroby, pôvod (lokalita) a podmienky vyzrievania. Počas zrenia víno mení svoju farbu, vôňu, chuť, textúru a dokonca aj zvuk . Vo víne prebiehajú chemické procesy ako oxidácia, polymerizácia trieslovín, tvorba esterov a acetaldehydu. Toto všetko vplýva na vyzrievanie vína, ak je víno skladované v optimálnych podmienkach.
Würzburger Steinwein z roku 1540 je najstarším bielym vínom na svete. Víno pochádza zo strmého vinohradu Stein nad Würzburgom. Fľaša je uložená v pivnici v Bürgerspital. Predposledná fľaša mala pri otvorení 421 rokov, odzátkovaná bola v Londýne v roku 1961.

Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2014
Dachsberg, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 180 metrov nad morom, je najvyššie položeným a najveternejším vinohradom vo vlastníctve vinárstva. Pôdy sú hlboké, štrkové a kamenisto sprašové. Riesling vyzrieval v starých drevených 300l sudoch. Vôňa kandizovaných citrusov, sušenej marhule sprevádzaná jemne herbálno medovými tónmi. V chuti komplexné s viacerými vrstvami. Intenzívne, momentálne v otvorenej fáze so živým prejavom. Výborná koncentrácia doplnená jemne korenisto medovým záverom. „Ročník 2014 je považovaný v Rheingau za klasický“, povedal Rasťo Šuták. Víno: Prinz von Hessen Dachsfilet Riesling Trocken 2022
Edi Simčič Rebula 2013
Goriška Brda, miesto, kde sa stretáva Stredomorie a Júlske Alpy. Skalnaté podložie oblasti je známe ako opoka, tvorené vrstvami pieskovca a vápenca. Opoka sa ľahko láme, takže dážď rýchlo odtečie a núti vinič hlboko zakoreniť. Rebula je dnes vlajkovou loďou Brdy, postupne sa dostáva do centra pozornosti. Zaberá asi štvrtinu najlepších viníc v tejto intenzívne vysadenej oblasti a je miestne považovaná za dokonalú odrodu pre biele aj oranžové vína.
Rebula z vinárstva Edi Simčič má jemnú, rafinovanú vôňu s nádychom bielej broskyne, mirabeliek, púpavy, divého tymiánu a horkej mandle. Stredne plné, jemné s prechodom do intenzívnejšej druhej časti chuti. Víno sa postupne otvára. Delikátna krémová textúra, výborná harmónia a stále živá kyselinka dotvára celkový charakter vína.

Fundus Regius Tramín červený 2013
Tramín z tufového podložia, z vinohradu Jacikova vinica. Ročník 2013 sa začal dlhou zimou, nástup vegetácie sa preto trochu oneskoril. Počas roku bolo pomerne sucho, iba v auguste prišli zrážky. Hrozno dozrelo do optimálnej zrelosti. Tramín prvýkrát fermentovaný s vlastnými kvasinkami. Veľmi intenzívna kvetinovo korenistá vôňa ružového oleja a jazmínového čaju. Delikátna plná chuť s dotykom šupky hrozna a dostatočnou štruktúrou. Výrazne korenistý a komplexný Tramín ešte od pána Regendu. Čas nám stále ukazuje, že práve v Jacikovej vinici vzniká jeden z najlepších Tramínov na Slovensku. Víno: Fundus Regius Tramín červený 2018
Žitavské Vinice Cabernet Sauvignon Rosé 2018
Tento ružový Cabernet sa objavil na trhu v dvoch verziách, pod korkom a pod šróbovacím uzáverom. Na degustácii sa objavil druhý menovaný vo výbornej kondícii. Hrozno pochádza z vinohradu v obci Černík. Macerácia hrozna prebehla v noci a víno následne ležalo na jemných kaloch s pravidelnou battonage. Ušľachtilé a pomerne bohaté ružové víno vyrobené v štýle vín z Tavelu či Bandolu. Zaujme svojou ovocno herbálnou vôňou. V chuti komplexné, ovocno korenisté, stále šťavnaté s jemne krémovou štruktúrou. Stále živá a svieža kyselinka dáva vínu iskru.
J. Stávek Frankovka V.O.C. 2013
Ročník 2013 prial Frankovke z Modrých hôr. Víno vyzrievalo 14 mesiacov v dubových sudoch. Klasická „Stávekova“ Frankovka s dotykom šťavnatej višne, škorice a modrých fialiek. V chuti jemná, ovocno korenistá, s elegantnou textúrou trieslovín a prirodzeným prejavom. Celkový klasický prejav podporila živá kyselinka. Frankovka modrá je odroda, ktorá z dobrej lokality v rukách Honzu Stáveka, dokáže vyzrievať i desaťročia. Víno: J. STÁVEK Frankovka V.O.C. 2022

Karpatská Perla Alibernet 2011
Alibernet sa na Suchom vrchu zberá vždy ako posledný. I keď bol ročník 2011 komplikovaný a vinári mali problém s dozrievaním hrozna, Lacovi Šebovi sa podarilo vyrobiť cabernetový Alibernet s výrazným korenisto mäsitým prejavom. V chuti je víno rustikálne, trochu nervózne. Čím je dlhšie v kalichu, zjemňuje sa a viac sa otvára v ovocných tónoch. Víno pôsobí veľmi mlado i vďaka živej kyselinke a trieslovinám. V archíve Karpatskej Perly objavíte naozaj perly. Víno: Karpatská Perla Alibernet 2018
Ronco di Prepotto Zeus 2008
Filozofiou vinárstva je predávať vína až v jeho optimálnej senzorickej kondícii. Zeus je zmesou odrôd Schioppettino, Refosco dal Peduncolo rosso a Merlot. Víno vyzrievalo 22 mesiacov v nových dubových sudoch. Hlboká a komplexná, ovocno mäsitá vôňa s nádychom mäty. Pripomína vína z oblasti Gigondas. V chuti sa objavuje veľa jemných nuáns. Kôstkové ovocie, černice, čierny čaj. Stále prítomné triesloviny a kyselinky. Elegantné a harmonické k meditácii. Vinárstvo bolo v minulom roku predané, takže kúpiť si toto víno je už vzácnosťou. Víno: RONCO DI PREPOTTO Zeus 2008
Mas d´en Gil Coma Vella 2006
„Ročník 2006 bol v Priorate dobrý pre modré odrody,“ takto začal Rasťo Šuták pri tomto víne. Hrozno pochádza z oblasti La Coma. Vinohrad bol vysadený v rokoch 1965 až 1998. Údolie je orientované na východ a západ k Stredozemnému moru, kde fúka osviežujúci morský vánok známy ako Garbinada.
Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch. Víno vyzrievalo 1 rok v 1500L a 225L dubových sudoch. Cuvée odrôd Grenache, Carignan a malým percentom Cabernetu Sauvignon a Merlot. Vyzretá vôňa s náznakom kôstkového ovocia, mokky, čierneho čaju a cédrového dreva. V chuti lahodné, dobre štruktúrované s peknou harmóniou a elegantnou textúrou trieslovín. Stále príjemná acidita. Pekne vyzreté víno, ktoré ešte nepredviedlo všetko... Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017
Vo februári pokračujeme v režime MasterClass, budeme objavovať vína z oblasti Rioja.


Ďalšie články

Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.

Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.

Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses