Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Zápisky z degustácie Masterclass Graham's](/www/thumbnails/blog-xs/g-1440x550-2_500xf1qmt1670925509.jpg)
Zápisky z degustácie Masterclass Graham's
Tawny či Ruby? Svet portských vín nie je len biely alebo čierny. Nielen preto sme sa rozhodli, že posledný tohtoročný Masterclass bude venovaný vínam z vinárstva Graham´s. Masterclass sa uskutočnil 6. decembra 2022 vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej.
Douro
Douro bola prvá oficiálne vymedzená vinohradnícka oblasť na svete. Je kopcovitá, ovplyvnená kontinentálnou klímou a riekou Douro. Tvoria ju tri časti Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superiore. Pôda je tvorená zvetranou bridlicou. Táto členitá pôda uľahčuje infiltráciu dažďovej vody, ako aj prenikanie koreňov viniča do hĺbky, kde majú prístup k vode. Vzhľadom na relatívne nízke zrážky a časté suchá je to mimoriadne dôležité.
Inštitút Douro portského vína (Instituto do Vinho do Porto e do Douro, IVDP) oficiálne schválil 116 odrôd (49 bielych a 67 červených). Najznámejšie odrody sú Touriga Franca, Touriga National, Tinta Roriz, Tinta Amarela a Tinta Barroca. Vinice sa nachádzajú na strmých kopcoch. Po stáročia sa murované terasy stavali ručne. Niektoré sú také strmé, že na každej terase sa nachádza iba jeden rad viniča. Tieto terasy sa stali dramatickým a krásnym prvkom krajiny Douro. V roku 2001 prispeli k jeho zaradeniu na zoznam svetového dedičstva UNESCO.
Výroba portského vína
Portské víno sa vyrába zámerným prerušením kvasenia hroznového muštu pridaním číreho hroznového destilátu všeobecne označovaného ako „brandy“. Tým sa zachová veľké množstvo prírodných cukrov z hrozna, čo dodá vínu charakteristickú sladkosť a bohatosť. Hrozno, ktoré sa používa na výrobu portského vína, sa musí pestovať v hornatom regióne Douro v severnom Portugalsku.
Hrozno sa stále tradične šliape v kamenných lagaroch. Master blender osobne ochutnáva a hodnotí každý mušt. Potom začne vyrábať skúšobné zmesi pre každý sud. Väčšina sudov má 75 až 100 rokov. Vína vyzrievajú pod borovicovými trámami vo Vila Nova de Gaia, ktorá sídli v ústí rieky Douro a je ochladzovaná vplyvom Atlantického oceánu, čo je kľúčové pre pomalú a vyváženú evolúciu portských vín.
Rodina Symington
Graham´s je prominentný „Port House.“ Vlastní jedny z najkvalitnejších viníc v údolí rieky Douro. Graham’s je úplne nezávislá rodinná spoločnosť, je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových portských vín. Graham's bola jednou z prvých spoločností, ktoré investovali do vlastných viníc. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-2.jpg)
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-1.jpg)
Hneď na začiatok nás príjemne osviežil miešaný drink na báze toniku Erasmus, limetky a bieleho portského vína Graham´s Blend N⁰5 White. Pozostáva z dvoch odrôd Malvasia Fina a Moscatel Galego. Svieže, ovocné biele portské víno, ktoré bolo špeciálne vyrobené pre barmanov do rôznych kokteilov.
3-krát Ruby
Graham´s Six Grapes Reserve Port vznikol v devätnástom storočí a odkazuje na klasifikáciu vín z jednotlivých usadlostí označovaných počtom hrozien na sudoch. Vinári z Grahamu označili každý sud portského pomocou hrozna, symbol na hodnotenie kvality vína, od jednej do šiestich. Obraz šiestich strapcov hrozna na sude znamenalo, že víno malo potenciál Vintage Port. Začiatkom roku 1900 začal Graham's stáčanie vína z týchto sudov pod značkou Six Grapes. Hrozno pochádza z Quinta do Malvedos. Na jar po zbere vína putujú do Vila Nova de Gaia, kde zvyčajne strávia jeden až dva roky v drevených sudoch pred začlenením do šarže Six Grapes pripravenej na fľaškovanie. Tmavo červená farba s bohatou vôňou zrelých sliviek, čerešní a černíc s tónmi škorice a kakaa. Chuť je koncentrovaná s ovocným charakterom a hladkými tanínmi.
Graham´s L.B.V. Port 2017 - ročník 2017 bol mimoriadne suchý a horúci, čo viedlo k veľmi skorému zberu s neuveriteľne nízkymi výnosmi. Tento ročník prekonal všetky očakávania. Hrozno pochádza hlavne Quinta dos Malvedos a Quinta do Tua, s percentom Vila Velha a Vale de Malhadas. Víno dozrievalo v drevených sudoch z roku 1890. Filtrované. Tmavo fialová farba. Vôňa zrelých tmavých višní, černíc, moruše a čučoriedok doplnené tónmi eukalyptu a cédrového dreva. Chuť je plná, ovocno herbálna. Výborná tanínová štruktúra a dlhý záver. Bohaté a komplexné víno s eleganciou.
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-3.jpg)
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-4.jpg)
Graham´s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2012 bol vyrobený z vybraného hrozna zo starých 50 až 60 ročných viníc, z jediného výnimočného ročníka . Quinta dos Malvedos Vintage Port je vyjadrením terroiru jednej z najkrajších usadlostí v údolí Douro. Nachádza sa na severnom brehu rieky Douro má ideálnu orientáciu na juh a zároveň hornatý terén s terasovitými vinohradmi vytvára špecifickú mikroklímu. V roku 2012 bol priemerný výnos na len 650 g hrozna na vinič. Hrozno po zbere bolo šlapané v lagares. Someliér Rasťo Šuták víno pred degustáciou dekantoval. Víno s hlbokou, purpurovočervenou farbou. Komplexná vôňa kandizovaného ovocia s jemným dotykom sladkého drievka a mäty. V chuti s delikátnou ovocnou štruktúrou, sviežou kyselinkou a dlhým korenistým záverom.
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-5.jpg)
![](/www/files/ckfiles/image/grahams-masterclass-6.jpg)
3-krát Tawny
Graham´s 10 Y.O. Tawny Port sa vyrába z vín najvyššej kvality, ktoré po starostlivom výbere dozrievajú v dubových sudov až do dosiahnutia vrcholu zrelosti. Ide o jeden z najnáročnejších a štýlov portského vyžadujúce zručnosť a dlhoročné skúsenosti vinára. Hrozno pochádza predovšetkým Quinta dos Malvedos, Quinta doTua a Quinta das Lages v Riu Torto. Hlboká jantárová farba s mahagónovým odleskom. Ušľachtilá vôňa hrozienok, lieskových orieškov, medu a fíg, krásne balansuje s ovocno-korenistou chuťou s jemným dotykom mletej kávy.
Graham´s 20 Y.O. Tawny Port je snahou Master Blendera vytvoriť dokonalú rovnováhu medzi mladými a vyzretými portskými vínami. Hrozno pochádza predovšetkým Quinta dos Malvedos, Quinta doTua a Quinta das Lages v Riu Torto. Jantárová farba. Komplexná vôňa kandizovanej pomarančovej kôry, pražených mandlí, kávových zŕn, v závere jemne zemité. Viac vrstevnatá, bohatá ovocná chuť, hladká a vyvážená. Klasický štýl.
Graham´s 1994 Single Harvest Tawny Port je ročníková Colheita z vynikajúceho ročníka 1994, vyrobená selekciou sudov z Quinta dos Malvedos a Quinta das Lages, ktoré vyzrievali 23 rokov vo veľkých sudoch. Ročník 1994 bol vynikajúci pre Douro, jeden z klasických ročníkov dvadsiateho storočia. Jantárovo hnedá farba. Intenzívna vôňa hrozienok, figy, višne v čokoláde, vlašské orechy a orientálne korenie. Delikátna a vitálna chuť, plné telo. Vynikajúca tanínová štruktúra.
Masterclass Graham´s bol posledným v tomto roku. Už koncom februára 2023 sa stretneme na pravom brehu.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses