K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Vrak lode plný Champagne
Poľskí potápači zo skupiny BalticTech Team objavili v mori južne od Švédska vrak plachetnice z 19. storočia plnej Champagne a minerálnej vody. Ukázalo sa, že ide o vrak lode z 19. storočia, ktorý je stále v relatívne dobrom stave a je kompletný s veľkou časťou nákladu.
„Celý vrak je až po okraj nabitý debnami šampanského, minerálnej vody a porcelánu,“ povedal Tomasz Stachura, potápač a vedúci tímu Baltictech. „Nečakali sme, že to bude niečo významné, a dokonca sme na chvíľu zaváhali, či sa vôbec potápať.“ Potápači Marek Cacaj a Pawel Truszynski ukázali veľké odhodlanie a ako prví zišli skontrolovať vrak.
Medzi nájdenými predmetmi bolo okolo 100 fliaš Champagne a minerálnej vody, hoci skupina uviedla, že v tejto fáze je ťažké určiť presné množstvá. Nie je to prvýkrát, čo sa Champagne našlo na vraku lode v Baltskom mori, ale je nezvyčajné vidieť také veľké množstvo fliaš.
„Objaviť vrak s toľkým nákladom, je to pre mňa prvýkrát,“ povedal Stachura, ktorý sa potápaniu venuje už 40 rokov a špecializuje sa na fotografovanie vrakov pod vodou.
Hlinené fľaše obsahujúce minerálnu vodu mali názov „Selters“, špičková nemecká značka, ktorá je tu dodnes, a skupina Baltictech uviedla, že verí, že sa plavidlo prevrhlo niekedy v druhej polovici 19. storočia. Minerálna voda sa v tejto dobe používala ako liek, čo naznačuje, že fľaše mohli byť určené na kráľovský jedálenský stôl. Zatiaľ čo loď našli asi 20 námorných míľ (37 km) južne od švédskeho ostrova Öland, nie je jasné, kam mierila.
Ruské elity boli v tomto období známe svojou láskou k Champagne, najmä k veľmi sladkým štýlom. Stachura pre BBC povedal, že ruský cár Nicholas 1 údajne stratil plavidlo v oblasti okolo roku 1852. Potápači uviedli, že vrak preskúmajú podrobnejšie a sú v kontakte s Námorným archeologickým výskumným inštitútom na univerzite Södertörn vo Švédsku, vrátane jeho riaditeľa, profesora Johana Rönnbyho.
Dodali, že hľadajú sponzorov, ktorí by pomohli s prebiehajúcim výskumom, a tiež, že ďalšie poznatky budú zdieľané na konferencii Baltictech 2024, ktorá sa bude konať v novembri v Poľsku. Zdroj: Decanter
Ďalšie články
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.