Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Vinárstvo Golguz zažiarilo v Brne
V dňoch 8. a 9. júna 2020 sa v Národnom vinárskom centre vo Valticiach uskutočnilo odborné hodnotenie vín už 27. ročníka medzinárodnej súťaže vín GRAND PRIX VINEX. Cieľom súťaže je každý rok na vysokej profesionálnej ohodnotiť a oceniť najlepšie európske a svetové vína prítomné na stredoeurópskom trhu.
Ukázať vína Golguz v našom eshope.

Tohto ročníka súťaže GRAND PRIX VINEX sa zúčastnilo rekordných 728 vzoriek vín od 114 prihlasovateľov z 9 vinárskych krajín.
Najviac vín bolo samozrejme z Českej republiky, ale zastúpenie mali aj vína zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Francúzska, Juhoafrickej republiky, Talianska, Maďarska a Macedónska.
Najlepšie v tohtoročnej súťaži uspel Sauvignon 2019 neskorý zber zo žádovického vinárstva Štěpán Maňák. Zo Slovenska sa národným víťazom stal Tokajský výber 6 putňový, 2009 od Anna Nagyová Zlatý Strapec, Viničky. Kompletné výsledky súťaže si môžete pozrieť tu: https://www.grand-prix-vinex.cz/vysledky/
Najviac medailí zo Slovenska zozbieralo vinárstvo Golguz, celkom 5 zlatých a 5 strieborných medailí. Pozrite si, ktoré vína si odniesli medaile.
Zlato - Silvánske zelené 2019, Chardonnay 2019, Cabernet Sauvignon Rosé 2019, Cuveé Rosé Elizabeth 2019, Pálava 2019
Striebro - Rizling vlašský 2019, Rizling Rýnsky 2019, Rulandské biele 2018, Tramín červený 2018, Frankovka modrá 2017
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.