UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Venchi - talianska značka prémiové čokolády

Venchi - talianska značka prémiové čokolády

Venchi je meno, ktoré s láskou hovoria znalci kakaa po celom svete. Táto talianska značka povýšila výrobu čokolády na umeleckú formu. Venchi, známe svojimi tyčinkami Giandujotti, Crema Gianduja a intenzívnymi čokoládami „Cuor di Cacao“.


História

Zakladateľom talianskej spoločnosti Venchi bol Silviano Venchi, ktorý sa narodil a vyrastal v Piemonte. Začínal ako asistent v cukrárni. Tak, ako miloval čokoládu, miloval aj skúšanie nových kombinácií a receptov, ktoré zákazníkom vždy vyčarili slastný úsmev na tvári. V roku 1878  mal zarobené dosť na to, aby mohol rozbehnúť svoj vlastný obchod s čokoládou. Vďaka nazbieraným skúsenostiam jeho obchodík nabral na popularite. V súčasnosti sú jeho dobroty dostupné po celom svete a gurmánov naďalej očaruje dobrotami vrátane extra tmavej čokolády. 

Dnes Venchi ponúka širokú škálu rafinovaných pochúťok vyrobených z výnimočných ingrediencií, ako je kakao najvyššej kvality, lieskové orechy z Piemontu a zelené pistácie Bronte. Chuťou aj obalom každý z ich výtvorov odráža taliansku eleganciu a radosť zo života. Bezkonkurenčný chuťový zážitok, kde čistota chuti a rovnováha sú základom hodnôt značky. Všetky čokolády sú prirodzene bezlepkové a so širokou škálou možností vhodných pre vegánov.

Každá bonboniéra Venchi zabalená ako umelecké dielo, navrhnuté tak, aby potešilo oči rovnako ako chuťové poháriky. 

 

Dôraz na udržateľnosť

Okrem delikátnych pochúťok si Venchi cení udržateľnosť, ktorá zahŕňa opatrenia na úsporu energie, ekologické obalové iniciatívy a podporuje udržateľné partnerstvá v oblasti obstarávania.

Značka je držiteľom certifikátov ako Rainforest Alliance, čo symbolizuje jej oddanosť transparentnosti a udržateľnosti v dodávateľskom reťazci kakaa. Okrem toho Venchi presadzuje prísne normy kvality a bezpečnosti, čím získava certifikácie BRCGS a IFS.

História čokolády sa datuje asi pred 4000 rokmi v Strednej Amerike. Tam Mayovia a Aztékovia pripravovali kakaový nápoj s názvom „Xocoātl“, ktorý bol tiež ochutený korením alebo vanilkou.

Kakaovník bol považovaný za rastlinu božského pôvodu natoľko, že dnes má vedecký názov Theobroma Cacao, alebo doslova „jedlo bohov“.

Kvalitné ingrediencie

Kakao pochádza z najlepších plantáží, čo dáva čokoláde širokú škálu chutí, vrátane horkých a intenzívnych alebo sladkých a aromatických tónov. Do roku 2025 má Venchi za cieľ mať všetko kakao certifikované Rainforest Alliance, čím sa zaručí udržateľný dodávateľský reťazec, ktorý rešpektuje miestne komunity.

Lieskové orechy pochádzajú z regiónu Langhe v Piemonte. V roku 2020 spoločnosť nadviazala inovatívne partnerstvo so skupinou pestovateľov piemontských lieskových orechov pôsobiacich v oblasti Alta Langa. Ich sladká, jemná chuť zvýrazňuje chuť čokolády a dodáva im elegantný a jedinečne príjemný nádych. TIP: VENCHI Gianduia Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami

Pistácie, vrátane zelených pistácií z Bronte, ktoré sa často nazývajú „zlato Stredomoria“. Majú jemne sladkú, aromatickú chuť.

Mandle pochádzajúce výlučne zo Stredomoria v kombinácii s intenzívnou čokoládou v stelesňujú taliansku dokonalosť. TIP: VENCHI Mandorlata Horká čokoláda s praženými mandľami

Typy čokolád

Biela čokoláda je vyrobená z kombinácie cukru, kakaového masla, mlieka a vanilky. Aromatický profil tejto čokolády je prevažne sladký s tónmi mlieka a vanilky. Vysokokvalitná biela čokoláda má jemnú, bohatú, krémovú textúru, ktorá pochádza z kakaového masla. Biela čokoláda je jedinečná, pretože neobsahuje kakaové sušiny. TIP: VENCHI Biela čokoláda so slanými orieškami

Mliečna čokoláda je klasika, ktorú všetci poznáme a milujeme. So svojou svetlohnedou farbou, omamnou vôňou a obklopujúcou chuťou je považovaná za najobľúbenejší druh čokolády. Mliečna čokoláda má často chuťový profil, ktorý možno definovať ako sladký s tónmi mlieka a karamelu a vanilky.

Horká čokoláda obsahuje minimálne 45 % kakaa, zatiaľ čo extra horká čokoláda môže obsahovať 70 % až 100 % kakaa. Tmavá čokoláda je určite najhorkejšia čokoláda, no zároveň ponúka najviac zdravotných výhod. Navyše tmavá čokoláda s vysokým percentom kakaa neobsahuje mliečne výrobky; preto je vhodná pre vegánov a tých, ktorí netolerujú laktózu. Aromatický profil a intenzita horkej čokolády sa značne líšia v závislosti od pôvodu kakaa: Ekvádor pre intenzívnu chuť, Venezuela pre exotické arómy, Peru pre jemnú vôňu. TIP: VENCHI Horká čokoláda 85%

 

Gianduja - tento starý recept je 100% taliansky. Jeho vznik možno pripísať cukrárom z Turína, ktorí zmiešali lieskový orech „Nocciola Tonda Gentile“ z Piemontu s jedným dielom kakaa, aby znížili náklady na výrobu čokolády. Lieskové orechy sa najskôr použili nasekané na kúsky, potom sa opražili a rozdrvili na jemný prášok, aby vytvorili ešte krémovejší, chutnejšia zmes. Nová čokoláda bola nazvaná Gianduja na počesť karnevalovej masky a dala život prvej zabalenej čokoládovej pochúťke v histórii – Gianduiotto. TIP: VENCHI Gianduia Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami

Ruby sa vyznačuje typickým ružovým odtieňom, ktorý je výsledkom špeciálneho procesu fermentácie kakaa. Kakaové bôbysa pestujú po celom svete, na miestach ako Pobrežie Slonoviny, Ekvádor, Brazília a Madagaskar. Ruby čokoláda nie je ani horká, ani sladká, ale dosť aromatická a mierne kyslá s tónmi čerstvých bobúľ a tropického ovocia.

Každá bonboniéra Venchi zabalená ako umelecké dielo, navrhnuté tak, aby potešilo oči rovnako ako chuťové poháriky. 

Rum a čokoláda

Perfektný spôsob, ako si vychutnať rum s čokoládou, je pripraviť si ústa najprv dúškom rumu, potom ochutnať čokoládu a pokračovať v ochutnávaní rumu. Pokiaľ ide o kombinovanie rumu a čokolády, je dôležité vedieť, že neexistuje žiadna ideálna zhoda. Veľa závisí od typu rumu a jeho geografického pôvodu. Kubánske rumy s jemnými vnemami sú najuniverzálnejšie, pokiaľ ide o kombinovanie s čokoládou. Nemôžete urobiť chybu so 60% alebo 75% tmavej čokolády. TIP: VENCHI Horká čokoláda 75%Varadero 15ročný rum 38%

Pre rumy z Dominikánskej republiky, ktoré často dozrievajú v sudoch, je kombinácia s gianduiou a mliečnou čokoládou s lieskovými orieškami dokonalá na zvýraznenie ovocných tónov. Ideálne sú teda čokolády cremino a gianduiotto. TIP: Vizcaya Rum Cask Nr. 12 Dark 40%, VENCHI Cremino 1878 Mliečna čokoláda s lieskovými orieškami a biela čokoláda s mandľami

Pre karibské rumy, ktoré majú tendenciu mať sladšie tóny, odporúčame ich spárovať s bielou čokoládou so slaným sušeným ovocím pre kontrastný slaný nádych, alebo s čokoládou plnenou pomarančom alebo kôrou potiahnutou tmavou čokoládou, aby ste si dokonale vychutnali citrusové tóny s týmto typom rumu. TIP: Rum 327, VENCHI Arancia Horká čokoláda s pomarančovou náplňou

Horká čokoláda je najlepšia príloha k odležaným rumom, zatiaľ čo mliečna čokoláda alebo gianduia sú vhodné aj pre mladšie rumy. Vo všeobecnosti platí, že čím je rum starší, tým viac sa musí zvyšovať percento kakaa. 

Vo všeobecnosti sa však 60% horká čokoláda ľahko spája so všetkými rumami a mnohými ďalšími destilátmi, pretože je to chuťový prekurzor, ktorý prináša medové tóny.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.