Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Varené ružové víno
Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Teraz máme pre vás inšpiráciu, urobte si ružové varené víno s Reya Elementa Rosé!
Recept na ružové varené víno
Varené víno sa často podáva v malých (200 ml) porcelánových alebo sklenených hrnčekoch s plátkom pomaranča s klinčekmi. Podľa týchto jednoduchých receptov vykúzlime nádych zimnej mágie vo svojej vlastnej kuchyni. Tajomstvom je správny pomer a kombinácia vína, škoricových tyčiniek, cukru, ovocia a korenín.
Ingrediencie
• 2 fľaše ružového Reya Elementa
• 570 ml vody
• 140 g cukru
• 2 tyčinky škorice
• 6 klinčekov
• maliny alebo čučoriedky
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a privedieme na teplotu 70°C. Pred podávaním vyberieme klinčeky a škoricu a nalejeme do mierne predhriatych hrnčekov. Môžeme pridať maliny alebo čučoriedky na ozdobu.
S ružovým vínom si môžete pripraviť aj originálny vianočný punč. Stačí, keď k ingrediencám vyššie pridáte rum a jahodový džús. Ako ovocie môžete zvoliť pomaranče a jabĺčka.
Varené víno je alkoholický nápoj, ktorý sa zvyčajne vyrába z vína spolu s rôznymi koreninami a ovocím. Zvyčajne sa podáva na vianočných trhoch v Európe, predovšetkým v Nemecku, Rakúsku, v Čechách aj na Slovensku. Taktiež v severských krajinách a východnom Francúzsku. Existujú jej nealkoholické verzie.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.