UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Valentínsky čokoládový koláčik a portské víno

Valentínsky čokoládový koláčik a portské víno

Vychutnajte si s nami lahodný čokoládový koláč a portské víno pre skutočne valentínsky pôžitok. Bohatá, sladká chuť portského vína Graham's The Tawny Reserve Port sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčika. Klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky.


 

Valentínsky čokoládový koláčik

Recept pripravila a víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Cesto
150 g polevy z tmavej čokolády
6 vajec (veľkosť M)
150 g masla
štipka soli
125 g práškového cukru
125 g polohrubej múky
štipka prášku do pečiva
Poleva
75 g malín
1 lyžica práškového cukru
100 g mliečnej čokoládovej glazúry
30 ml čokoládového krému
Čokoládový krém
150 g tmavej čokolády
375 g čokoládového krému
Dekorácia
maliny
černice
čučoriedky
čokoládové tyčinky

Príprava čokoládového krému

Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Krátko zohrejte, kým sa úplne neroztopí a spojte s čokoládovým krémom. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.

Príprava cesta

1.  Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády.

2.  Zmiešajte maslo, soľ a práškový cukor. Vajíčka oddeľte a k maslovej zmesi pridajte žĺtky a rozpustenú čokoládovú polevu. Miešajte do hladka.

3.  Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridajte práškový cukor.

4.  Potom do cesta opatrne vmiešajte vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečte asi 15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

5.  Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych koláčikov. 

Príprava glazúry:

Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujte cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka.
Čokoládovú smotanu vyšľaháte dotuha. Každý koláčik potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Každý zo 6 koláčikov naplňte čokoládovým krémom a 4 - 5 bobuľami ovocia. Navrch opatrne položte druhý koláčik. Vrch koláčikov veľkoryso ozdobte čokoládovými tyčinkami a ovocím.

Krátke fakty o portskom víne

  • Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí rieky Douro na severovýchode Portugalska.
  • Vyrába sa z niekoľkých odrôd hrozna, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo.
  • Portské víno je tradične sladké červené víno, ale vyrábajú sa aj suché a polosuché verzie. Používajú sa aj biele odrody na výrobu bieleho portského vína. Dokonca v malom počte sa objavuje aj ružová verzia portského vína. 
  • Zvyčajne sa podáva k dezertom, ale dá sa použiť aj ako aperitív, do koktailov, ale i pri varení.
  • Portské víno sa v údolí Douro vyrába už od 17. storočia a patrí medzi najobľúbenejšie vína na svete.
Someliérka odporúča vhodné víno 

Čokoláda je nadčasová. Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinácie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní sladkú chuť červeného portského vína. Portské víno a čokoláda spolu tvoria skutočne božskú kombináciu. Príkladom je recept na malý čokoládový koláč. Obsahuje bohatý čokoládový krémový stred medzi 2 vrstvami čokoládového koláčika. Keď sa podáva s portským vínom, táto mini torta je nebeskou kombináciou chutí, ktorá určite poteší každého.

Odporúčanie someliérky:

Graham's The Tawny Reserve Port

Hlboká jantárová farba s mahagónovým odleskom. Ušľachtilá vôňa hrozienok, lieskových orieškov, medu a fíg, krásne balansuje s ovocno-korenistou chuťou s jemným dotykom mletej kávy.  Víno na eshope.

 

Vinárstvo Graham´s

Graham´s je unikátny „Port House.“ Vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť  je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu, najmä ročníkových portských vín. Graham's bol jedným z prvých vinárstiev, ktorý investoval do vlastných viníc. V roku 1890 postavili impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.

V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorý vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.