offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

TOP francúzske vína v roku 2022

TOP francúzske vína v roku 2022

Vybrať najlepších desať vín z Francúzska je ako povedať, ktorá skladba Beatles je najlepšia. Francúzsko je domovom obrovského množstva unikátnych vín, ktoré reflektujú miestnu históriu, geografické podmienky, kultúru, gastronómiu a dokonca aj politiku. 

Viac než tristo apelácií zohľadňuje tradíciu vín, odrody a spôsob pestovania viniča a aj proces výroby vín. Pre nás Slovákov pôsobí komplikovane a zložito. O to viac tieto vína nadchnú, ale až keď im porozumiete.

Inšpirujte sa výberom somelierky: Top vína z Francúzska


Bollinger je inštitúcia a ochutnať akékoľvek víno z tejto domény je sviatkom a poctou zároveň. La Grande Année v tomto ročníku po prvý krát spája koncept pôvodu s rukopisom J.P. Confurona – vinára zo sesterského Domaine Chanson. Confuron spolupracuje pri výrobe posledných ročníkov a intelektuálne prispieva k výrazu tohto unikátneho vína. Dominancia Pinotu v asambláži tradične zvýrazňuje hĺbku, komplexnosť a charakter pri vyzrievaní. Základom sú však najlepšie parcely v Aÿ, Verzenay, Le Mesnil sur Oger a Oiry. Ročník 2012 patril medzi najlepšie pre Pinot po roku 1952. Výsledkom je ako vždy fantastické a nadčasové „Grande“. Teraz k mušliam Svätého Jakuba a po desiatich - dvadsiatich rokoch vyzrievania ku grilovanej Foie Gras s maslovou brioškou.

Objavte Chenin Blanc

Chardonnay z Alsaska? Rozhodne! Zriedkavé a unikátne biele víno. Hrozno pochádza z južnej časti vinohradu Clos Windsbuhl. Kvôli apelačným pravidlám sa označuje ako Vin de France. Vo vôni nezaprie pôvod s minerálno  citrusovým prejavom a dotykom sušenej marhule.

Chuť je suchá, delikátna s vynikajúcou štruktúrou. Súčasná fľašová zrelosť prináša potešenie a nadšenie zároveň. Navyše skvelo doplní klasický slaninový quiche. Ukázať víno Zind Humbrecht ZIND na eshope.

Odroda Chenin blanc je na Slovensku takmer neznáma. Škoda, pretože sa z nej vyrábajú pozoruhodné vína. Jej schopnosť odzrkadľovať miesto pôvodu, najmä na Loire (odkiaľ pochádza) je až fascinujúca. Hrozno pre toto víno pochádza z dvoch starých parciel, ktoré sa zberajú a vinifikujú oddelene. Fermentácia prebieha v sudoch z Burgundska (Domaine Chanson). Len 30% z nich je nových. Na kvasinkách víno zreje 12 mesiacov.

Do fliaš sa plní nefiltrované, len jemne čírené. Ročník 2018 je považovaný za najlepší za posledných 30 rokov. Chuť oplýva finesou a štruktúrou s jemným dotykom biskvitu alebo čerstvého pečiva. Dlhý, decentne slaný záver. Víno s personalitou. Geniálne k treske s Beurre blanc omáčkou. Ukázať víno Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018 na eshope.

 

Výnimočné ružové

Usadlosť Chateau d´Angles sa rozprestiera v prírodnom amfiteátri na dohľad od morského pobrežia. Ex-Bordeaux Eric Fabre, majiteľ vinárstva vyzdvihuje koncepciu ekologických, hodnotných a trvácnych bielych vín s potenciálom pre vyzrievanie. Jeho vína sa právom radia k najlepšiemu z La Clape bez ohľadu na cenu. Hrozno pochádza z vinohradu, kde sa nachádza jedna z najstarších výsadieb odrody Bourboulenc v La Clape.

Táto odroda dominuje aj v tomto víne Château d'Angles Grand Vin Blanc La Clape. Zvyšok tvorí Grenache, Roussanne a Marsanne. Každá odroda bola vinifikovaná samostatne a vína vyzrievali 1 rok v starších dubových sudoch. Ich degustácia sa stáva esenciálnym zážitkom. Napríklad aj v sprievode gratinovaných slimákov.

Ružové Sancerre Domaine Laporte je rarita! Aj vo Francúzsku mnohí netušia, že také niečo existuje. Je pravdou, že nie je lacné. A to aj preto, že Pinot Noir sa v oblasti pestuje najmä pre jeho červenú verziu. Možnosť ochutnať ružové Sancerre nebýva samozrejmosťou ani pre skúseného someliera.  Precízne suchá a šarmantná chuť s vynikajúcou harmóniou a delikátnou kyselinkou. Ružové Sancerre je rarita, ktorá dokáže dobre vyzrievať. Vynikajúci partner k zeleninovému suflé so syrom Le Roule.


 

 

Z Burgundska pochádzajú najdrahšie vína sveta a nájsť skutočne hodnotné a zároveň vzrušujúce červené víno je takmer nemožné. Napriek tomu sa zázraky občas dejú. Relatívne nová apelácia Côte d´Or vznikla najmä pre negociantov, ktorí majú prístup k vínam alebo hroznu na úrovni Village z oblasti Côte d´Or. Apelačný systém im do roku 2017 nedovoľoval  tieto „dedinské“ vína predávať ako zmes. Hrozno pochádza z dedín Pommard, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges, Gevrey Chambertin a Marsannay. Víno Alberta Bichota vyzrievalo 10-12 mesiacov v burgundských sudoch. Secret je šarmantné víno s ovocno kvetinovou vôňou a prekvapivou štruktúrou v chuti. Dlhý a minerálny záver. Pripravené na pitie už teraz, ale ak mu odoláte,  v skvelej kondícii vydrží dekádu. Dokonalé k dusenému hovädziemu na zelenine – Beef Bourguignon.

Inspired by Haut-Brion môže vyzerať na etikete ako sľubný marketingový ťah. Tak nejako vyzerajú medailami olepené fľaše, ale v tomto prípade je to odkaz na adresu, kde víno vzniká. Clarendelle Rouge je značka, ktorá vznikla v roku 2004 za účelom ponúknuť nadšencom Bordeaux vína, pripravené na pitie. Neskôr sa k nim pridal St. Emilion a v dvoch výnimočných ročníkoch aj verzia z oblasti Passac-Leognan. Hrozno pochádza z mladších parciel Chateau Haut Brion a La Mission Haut Brion. Vo vôni kasisovo minerálne s dotykom orientálneho korenia a kvetín. V chuti zamatové a noblesné so zdravou štruktúrou tanínov. Brilantne harmonický záver. Potenciál do 2030+. 49% Cabernet Sauvignon, 31% Cabernet Franc a 20% Merlot. Jahňacie na cesnaku a bylinkách je k tomuto vínu ideálnym partnerom.

Pokiaľ budete hľadať vína z južnej Rhóny v takejto fľaši, máte smolu. Jediné víno odtiaľ, ktoré sa predáva vo fľaši Saint Bartélemy. Pôvodne bolo vyrobené  z jednej parcely v oblasti Vacqueyras. Okrem trojice Grenache-Syrah-Mourvedre sa do vína dostali aj Cinsault, Vaccarese, Terret Noir, Muscardin a Counoise. Teda odrody, ktoré sú v tejto oblasti čoraz vzácnejšie. Časť vína vyzrieva rok v použitých sudoch. Nefiltrované víno, ktoré sa vyrába v limitovanej produkcii 4000 číslovaných fliaš. Senzoricky liberálne pôsobiace s intenzívnou vôňou bobuľového ovocia. Mäsité taníny v komplexnej chuti s dotykom byliniek v závere. Podávajte k Lièvre à la Royale. Ukázať víno na eshope.

 

Skvelý Gérard Bertrand

Obľúbené víno Stevena Spurriera. Boutenac v oblasti Corbieres sa teší uznaniu a zaslúžene nesie označenie Cru de Lenguedoc. Chateau de Villemajou bola jednou z prvých usadlostí vo vlastníctve rodiny Gerarda Bertranda.

Nachádza sa v srdci dediny Boutenac. Grand Vin sa vyrába z najstarších a najlepších parciel vinohradov. Odroda Carignan, ktorá dominuje v tomto víne bola vysadená už začiatkom 20.storočia. Vôňa s tónmi kôstkového ovocia, malín, badiánu a ruží. Energická chuť s bohatou tanínovou štruktúrou a prirodzenou ovocnou textúrou. Dlhý, korenisto bylinkový záver. Skvelé k zverinovému cassoulet. Ukázať víno na eshope.

Fortifikované z Francúzska

Tradičné víno zo Charentes. Vyrába sa zmesou neprekvasenej hroznovej šťavy a Eau-de-vie Cognac. Pochádza z jednej usadlosti Domaine de Chez Maillard vo Fins Bois.

Hroznovo kvetinová vôňa s dotykom sušeného ovocia a karamelu. Plná, prirodzená chuť s povzbudzujúcou aciditou a medovým záverom. Vychladené povzbudí ako aperitív a pri teplote 18°C vynikajúco doplní syr Fourme d´Ambert.


 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.