Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Karpatská Perla
Karpatská Perla, rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity obhospodaruje takmer 50 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe a unikátne prírodné sladké vína.
Na naše otázky odpovedá Ladislav Šebo.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Našou absolútnou topkou je v tomto roku určite prírodne sladké víno Aurelius 2018, cibébový výber z vinice Suchý vrch. V našej najväčšej vinici som ho vysadil v roku 2000 za jeden deň „kozou nohou“. Je medovo-ovocného charakteru a vyzrievalo v dubových sudoch. Jeho plná koncentrovaná chuť je harmonicky vyvážená pevnými kyselinami. Víno nám získalo nespočetne veľa ocenení, spomeňme tie najvýznamnejšie:
Vinalies Internationales Paris 2022 - zlatá medaila
Sakura Award 2022 - zlatá medaila
Vínne trhy Pezinok 2022 - veľká zlatá medaila + šampión
Galicja Vitis 2021 - šampión kategórie prírodné sladké vína
Bacchus Madrid 2021 - zlatá medaila
Danube Wine Challenge 2021 - veľká zlatá medaila a víťaz kategórie
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
Obľúbeným jesenným jedlom v našom regióne je pečená hus so zemiakovými lokšami a červenou kapustou. K tejto tradičnej miestnej delikatese by sme odporučili párovať našu novinku, Frankovku modrú 2019. Prvýkrát sme ju dorobili z vinice Šajby v Modre. Vyniká vôňou po kôstkovom ovocí a harmonickou chuťou, v ktorej sú prítomné kúsky čerešní.
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Našou „nosnou odrodou“ je Veltlínske zelené, ktoré máme vysadené vo viacerých vinohradoch v Modre – v honoch Noviny, Ingle a v mladej vinici Šajby. Zaujímavosťou je, že každá z viníc má rozličný terroir – zloženie pôdy, polohu či mikroklímu. Vďaka rôznorodosti polôh a ich podloží nájdete v ponuke Karpatskej perly viacero veltlínov s úplne odlišným prejavom. Nové Veltlínske zelené 2022 sur lie z vinice Noviny je krásnym príkladom plného veltlínu. Bolo robené spontánne bez prídavku kvasiniek a prvýkrát bolo sírené po 6 mesiacoch. Batonážovali sme ho v agátovom 2000 litrovom sude na vlastných kvasinkách. Sme radi, že na Slovensku milovníci vín prichádzajú na chuť tradičným lokálnym odrodám a Veltlínske zelené sa preto teší čoraz väčšej obľube.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Už tretí rok sme v konverzii na bio a momentálne čakáme na certifikované bio hrozno.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.