offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Talianska vínna legenda – Marchesi Antinori

Talianska vínna legenda – Marchesi Antinori

Ak patríte medzi fanúšikov kvalitného vína, tak už ste o rodine Antinori určite počuli. Vyše 600 rokov produkujú bezpochyby tie najlepšie talianske vína a preslávili sa svojimi „Supertoskáncami“. Aký je príbeh tohto legendárneho vinárstva, čo majú nové a ktoré vína by ste mali určite ochutnať?

Prinášame vám rozhovor s pani Evou Horákovou pôvodom z Českej republiky, exportnou manažérkou Marchesi Antinori SPA .


Ako dlho pracujete pre rodinu Antinori ako Export Area Manager? Čím si vás získali? 

Pre rodinu Antinori pracujem už veľmi dlho. Pre spoločnosť Marchesi Antinori už viac ako osem rokov, ale už predtým som pracovala 5 rokov v toskánskom vinárstve Biserno, ktoré založil brat Piera Antinori, Lodovico Antinori.

Obaja bratia majú lásku, cit a vášeň pre kvalitné vína a neustále hľadajú spôsob, ako zlepšiť a prekonať samého seba, nájsť to najlepšie v súlade s prírodou, vinicou a hroznom. Podľa mňa práve tento prístup odlišuje vinárstvo Marchesi Antinori od iných. 

 

Môžete nám v skratke objasniť históriu vinárstva Marchesi Antinori?

Rodina Antinori patrí medzi najstaršie vinárske rodiny na svete.  História rodiny je spojená s vínom od roku 1385, kedy sa Giovanni di Piero Antinori stal členom „Arte Fiorentina dei Vinattieri“ čiže cechu florentských vinárov.

Dnes slávne talianske vinárstvo vedie 26. generácia rodiny Antinori, ktorá presadzuje maximálne rešpektovanie tradícií pestovania hrozna, výroby vína a životného prostredia.

Na čele vinárstva stojí Albiera Antinori, ktorá je  prezidentkou spoločnosti Marchesi Antinori spolu so sestrami  Allegra a Alessia. Ich otec Marchese Piero Antinori je súčasným čestným prezidentom spoločnosti. 

 

Vo vinárskom svete meno Antinori veľmi dobre rezonuje. Ktoré vinárstva patria pod krídla tejto rodiny? 

Historické dedičstvo rodiny Antinori spočíva na ich vinárstvach v Toskánsku a Umbrii, avšak v priebehu rokov investovala do mnohých ďalších oblastí v Taliansku i zahraničí, ktoré sú známe výrobou vysoko kvalitného vína.

Rodina Antinori stáli pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello, Solaia), Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Prunotto v Piemonte,  Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii.

Na vrchole kvality stoji take fenomenálne vinarstvo Guado al Tasso v Bolgheri. V priebehu rokov investovali aj do mnohých ďalších oblastí v zahraničí Stag´s Leap Wine Cellars a  Antica v Napa Valley, Haras de Pirque v Čile, Col Solare Washington State, Tűzkö v Maďarsku, Meridiana Wine Estate na Malte a Vitis Metamorfosis v Rumunsku. 

 

Máte svoje obľúbené víno alebo vinárstvo, ktoré patrí do portfólia rodiny Antinori? 

Všetky vína Antinori majú svoje miesto na mojom hit liste, ale pokiaľ mám možnosť, tak vinárstvo Le Mortelle v Maremme, Toskánsko, a ich vína. Ide o (zatiaľ) posledné vinárstvo, ktoré z ničoho založila a vybudovala rodina Antinori. Butikové vína, vyrobené z odrôd Cabernet Franc a Cabernet Sauvignonu.

Samotné vinárstvo je architektonickou perlou a napriek tomu, že ide o relatívne novinku, dokázalo pomerne skoro "znížiť svoj handicap". Vína pravidelne získavajú  vysoké body od medzinárodných degustátorov. Ďalšie potvrdenie toho, že rodina Antinori má naozaj cit pre produkciu kvalitného vina v krvi. 

 

Viete nám poradiť jedinečnú kombináciu jedla a vína, ktorá si vás získala? 

Jednoznačne bistecca fiorentina (T-bone steak z lokálneho mladého hovädzieho Chianina) s Chianti Classico. Jedinečný regionálny jing & jang, ktorý posúva oba komponenty do úplne inej gurmánskej roviny. 

Ako pandémia ovplyvnila predaj vín?

Ťažká otázka. Predaj a konzumácia vína je emocionálny a sociálny zážitok, ktorý bez spoločenského života len ťažko vykompenzovať. Otvorili  sa nove predajné možnosti, ale gastronómia veľmi dlho strácala. Až príliš na to, aby sa opäť mohla stabilizovať v tak krátkom období.  

Pripravujete nejaké novinky, na ktoré sa môžeme tešiť? 

Náš obchodný partner na Slovensku, firma Corner/WinePlanet.sk, aj napriek ťažkej situácii na trhu, zalistovala vína z nášho nového vinárstva v Chile, Haras de Pirque. Ide o ďalšiu výzvu rodiny Antinori, vyrobiť vysoko kvalitné vina v odlišných prírodných podmienkach, aké sú v Taliansku.

Samozrejme opäť v súladu s terroirom a typickými odrody. Verím, že si svojich obdivovateľov nájdu i medzi slovenskými milovníkmi dobrého vina.

Odporúčame vína z Marchesi Antinori

Vína vybrala someliérka Denisa Šutáková, Corner & Co./WinePlanet.sk 

Rodina Antinori sa stále snaží o výskum a vývoj vo vinohradoch aj v pivnici. Výber nových klonov lokálnych a medzinárodných odrôd, nové prístupy k fermentácii a regulácii teploty, experimentovanie s tradičnými a novými technológiami pri výrobe vína, použitie nových druhov dubu pre sudy, veľkosť a vek sudov a rôznu dĺžku vyzrievania vo fľaši pred uvoľnením na trh.
 

 

Chianti Classico 

Chianti Classico je historicky spojené s rodinou Antinori. Novo vybudované vinárstvo je dokonale integrované do okolitého svahu a bolo navrhnuté tak, aby zjednotilo najmodernejšie výrobné zariadenia k prírodnej kráse okolitej krajiny.

Ideálne spojenie architektúry a prírody zamerané na trvalú udržateľnosť životného prostredia. Vinárstvo pokryté vinicami sa nachádza medzi olivovými hájmi a dubovými lesmi, ktoré odrážajú jeho vplyv na životné prostredie a vysokú energetickú účinnosť. Je výsledkom siedmich rokov výstavby, ktoré navrhli na základe špecifikácií rodiny Antinori. Vinárstvo je pokryté 4,6 hektárov viníc a pre oko prakticky neviditeľné. Javí sa ako dva elegantné horizontálne štrbiny, ktoré prechádzajú toskánskym svahom. Tri úrovne budovy sú spojené točitým schodiskom, ktoré je najvýraznejším prvkom vinárstva.

Vinohrady sú vysadené predovšetkým tradičnou odrodou Sangiovese v nadmorskej výške okolo 200 metrov nad morom. Pestuje sa tu aj Cabernet Sauvignon a pôvodné toskánske odrody ako Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo a Malvasia Nera.  Vinice rastú v ílovitých pôdach s množstvom veľmi jemného štrku (scheletro), ktorý zaručuje vynikajúcu drenáž. Všetky aspekty starostlivosti o vinohrady a hospodárenia s nimi sa vykonávajú výlučne ručne od prerezávania po zber v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti. 

Odporúčam: Antinori Péppoli Chianti Classico, DOCG, 2019

Guado al Tasso

Guado al Tasso sa nachádza v oblasti Bolgheri a má prestížne označenie Bolgheri DOC. Obklopené medzi mierne zvlnenými svahmi amfiteátra Bolgheri a morom na pobreží  Maremmy. Toto označenie je relatívne mladé, pretože bolo založené v roku 1995, ale rýchlo si získalo svetový statut v medzinárodnom svete výroby vína.

Filozofia výroby vinárstva  Guado al Tasso sa vždy zameriavala na interpretáciu tohto jedinečného územia, strohého a zároveň veľkorysého, na výrobu vín s pozoruhodným charakterom a eleganciou. Vinice Guado al Tasso sú vysadené primárne odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Petit Verdot a Vermentino.

Neďaleké more poskytuje mierne podnebie s neustálym vetrom, ktorý zmierňuje letné horúčavy a zmierňuje kruté zimné počasie, udržuje jasnú oblohu a vysokú úroveň slnečného žiarenia.

Odporúčam: Guado al Tasso Bolgheri Superiore, DOC, 2015

 

Pian delle Vigne 

Pian dele Vigne sa nachádza 6 kilometrov južne od Montalcina. Rodine Antinori patrí od roku 1995. Meno dostalo od miestnej železničnej stanice z 19. storočia. 65ha vinohradov je orientovaných na juhozápad, čo umožňuje optimálne dozrievanie hrozna. Vína z Pian delle Vigne oplývajú nádhernou ovocnou štruktúrou s delikátnym až rafinovaným charakterom.

Odporúčam: Pian delle Vigne Brunello di Montalcino, DOCG, 2015

Le Mortelle

Moderné vinárstvo v oblasti Maremma blízko Castiglione della Pescaia na Toskánskom pobreží. Rodina Antinori už od roku 1999 venuje svoje úsilie budovaniu novej pivnice a zlepšovaniu okolitých viníc s presvedčením, že táto pomaly sa rozvíjajúca oblasť má veľký potenciál pre výrobu vysoko kvalitných vín. Z bielych odrôd dominuje Ansonica, Vermentino a Viognier. Z modrých hlavne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a malá parcela Carménère. Z pohľadu budúcnosti budú diamantom v portfóliu rodiny.

Odporúčam: Toscana Le Mortelle Poggio Alle nane, DOC, 2018 

Prunotto

Hovorí sa, že jedným z dôvodov prečo rodina Antinori kúpila Prunotta, bol vinohrad Bussia v Barole. Vinárstvo Prunotto patrí ku klasickým predstaviteľom oblasti Barolo. Z kolekcie 50ha vinohradov vo viacerých zónach oblasti disponuje rodina niekoľkými unikátnymi polohami. Okrem už spomínanej Bussie je to Bric Turot v Barbarescu, Castamiole a Fiulot v Asti či Mompertone v Monferrato. Veľkorysé investície do vinohradov a vinárstva prinášajú ovocie v podobe čistého, jemného a harmonického štýlu, ktorý podporuje skvelý potenciál pre vyzrievanie. Vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér Paola Antinoriho. Vína Prunotto nepodliehajú móde, sú  klasické pre vnímavých s charakterom.

Odporúčam: Prunotto Bussia Barolo , DOCG, 2015

Haras de Pirque 

V roku 1991 založil podnikateľ Eduardo Matte Pirque v oblasti Maipo Valley nové  vinárstvo v kombinácii s už existujúcim a prosperujúcim žrebčínom. 600 mierne svahovitej oblasti majestátnych And bolo v rokoch 1992 a 1993 osadené  120 hektármi viníc. Status vinárstva podtrhuje 30 čistokrvných pretekárskych koní. Na konci 90. rokov sa stretol čílsky chovateľ plnokrvníkov a majiteľ Piero Antinori a naviazali obchodnú spoluprácu. Od roku 2017 vinárstvo patrí celé rodine Marchesi Antinori. V roku 2001 bolo prvýkrát vyrobené prémiové víno Albis, ktoré má veľké predpoklady k archivácii.

Odporúčam: Haras de Pirque Albis, 2016

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.