Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Špenátový Lavaš koláčik - RECEPT a tip na víno
Urobte si krásny zelený štvrtok, alebo akýkoľvek deň v týždni s ľahkou večerou. Špenátový koláčik je ideálny aj pre návštevu, ide o veľmi jednoduchý, chutný a rýchly recept.
Pozor však na víno, lebo tu hrozí veľké faux paux! Lenka z WinePlanet varí a naša someliérka vám odporučí vhodné víno.
Recept na špenátový Lavaš koláčik
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 8
Postup
1. Na panvici, s trochou olivového oleja alebo aj bez, si sparíme čerstvý špenát s množstvom cesnaku podľa chuti.
2. Pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, rozdrvenú fetu a jedno surové vajíčko.
3. Formu na muffiny vystelieme s Lavaš chlebom, ideálne nakrájaný na štvorce ľahko vložené do formy.
4. Celú zmes z panvice vlejeme do foriem s Lavaš chlebom a zapekáme v trúbe pri teplote 220°C po dobu 5 až 7 minút.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Someliérka odporúča vhodné víno
I keď ide o pomerne ľahký a zdravý recept, výber vína k nemu je náročnejší. Špenát, sušené rajčiny, feta syr a vajíčko patria práve k potravinám, ku ktorým sa ťažšie vyberá víno pre ich špecifickú chuť, ktorá vzniká v spojení s vínom. Špenát a sušené rajčiny s niektorými typmi vín môžu v ústach vytvárať nepríjemnú chuť.
Feta syr je dosť slaný, takže tiež treba dbať na správny typ vína. Najlepším vínom, ktoré podčiarkne chuť slaného pokrmu, je šumivé biele i ružové víno v kategórii brut. Taktiež dobrým spoločníkom môže byť aj suché ružové víno, ktoré je ľahšie, skôr s jemne ovocno herbálnym prejavom, nie príliš výrazné, krémové a určite nie so zvyškovým cukrom.
Odporúčanie someliérky - sekt Hacaj
Hacaj sekt Brut je biele šumivé víno čírej svetlozelenej farby s jemným perlením. V jeho sviežej, ovocnej vôni dominujú tóny citrusových plodov a zelených jabĺk. Chuť je vyvážená, podoprená jemnou kyselinkou s mandľovou dochuťou.
Vinárstvo Hacaj sídli v Pezinku a zameriava sa na výrobu šumivých vín klasickou metódou. Celý proces výroby vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry. Základný Sekt Brut je skvelým reprezentantom štýlu a zručnosti autorov. Podobne ako všetky ostatné vína oslovuje harmonickým prejavom tradičných odrôd. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




