Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Špenátový Lavaš koláčik - RECEPT a tip na víno
Urobte si krásny zelený štvrtok, alebo akýkoľvek deň v týždni s ľahkou večerou. Špenátový koláčik je ideálny aj pre návštevu, ide o veľmi jednoduchý, chutný a rýchly recept.
Pozor však na víno, lebo tu hrozí veľké faux paux! Lenka z WinePlanet varí a naša someliérka vám odporučí vhodné víno.
Recept na špenátový Lavaš koláčik
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 8
Postup
1. Na panvici, s trochou olivového oleja alebo aj bez, si sparíme čerstvý špenát s množstvom cesnaku podľa chuti.
2. Pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, rozdrvenú fetu a jedno surové vajíčko.
3. Formu na muffiny vystelieme s Lavaš chlebom, ideálne nakrájaný na štvorce ľahko vložené do formy.
4. Celú zmes z panvice vlejeme do foriem s Lavaš chlebom a zapekáme v trúbe pri teplote 220°C po dobu 5 až 7 minút.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Someliérka odporúča vhodné víno
I keď ide o pomerne ľahký a zdravý recept, výber vína k nemu je náročnejší. Špenát, sušené rajčiny, feta syr a vajíčko patria práve k potravinám, ku ktorým sa ťažšie vyberá víno pre ich špecifickú chuť, ktorá vzniká v spojení s vínom. Špenát a sušené rajčiny s niektorými typmi vín môžu v ústach vytvárať nepríjemnú chuť.
Feta syr je dosť slaný, takže tiež treba dbať na správny typ vína. Najlepším vínom, ktoré podčiarkne chuť slaného pokrmu, je šumivé biele i ružové víno v kategórii brut. Taktiež dobrým spoločníkom môže byť aj suché ružové víno, ktoré je ľahšie, skôr s jemne ovocno herbálnym prejavom, nie príliš výrazné, krémové a určite nie so zvyškovým cukrom.
Odporúčanie someliérky - sekt Hacaj
Hacaj sekt Brut je biele šumivé víno čírej svetlozelenej farby s jemným perlením. V jeho sviežej, ovocnej vôni dominujú tóny citrusových plodov a zelených jabĺk. Chuť je vyvážená, podoprená jemnou kyselinkou s mandľovou dochuťou.
Vinárstvo Hacaj sídli v Pezinku a zameriava sa na výrobu šumivých vín klasickou metódou. Celý proces výroby vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry. Základný Sekt Brut je skvelým reprezentantom štýlu a zručnosti autorov. Podobne ako všetky ostatné vína oslovuje harmonickým prejavom tradičných odrôd. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?