Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

S ružovým vínom po celý rok v kuchyni
Ružové víno bolo kedysi považované len za letné víno. No čoraz viac ľudí pijú ružové víno po celý rok pri každej príležitosti. Čo si však k nemu dať? Rovnako ako pri bielom alebo červenom víne, najlepšie kombinácie závisia od štýlu vína, ktoré pijete a od toho, či je suché, sladké alebo šumivé.
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Mohli ste si všimnúť kaviarenské stoly zdobené karafami ružového vína, ktoré sa počas obeda ponúkajú po celom južnom Francúzsku od Provensálska a Azúrového pobrežia na juhovýchode až po Languedoc-Roussillon. V posledných rokoch sa vinári, somelieri a kritici viac zameriavajú na takzvané gastronomické ružové vína, ktoré boli vytvorené s cieľom ponúknuť väčšiu komplexnosť.
Zamyslite sa nad štýlom
Ľahšie ružové vína sa budú lepšie kombinovať s jemnejšími jedlami, ako sú čerstvé šaláty alebo údeniny. Ružové vína s plnším telom, možno so zrelším ovocím a väčšou štruktúrou, skôr obstoja pri grilovanom mäse alebo jedlách so štipkou korenia alebo byliniek.
Šumivé víno je mimoriadne univerzálne a to platí najmä pre ružové. Má prirodzene vyššiu kyselinu, v rozsahu pH 3-4, čo je charakteristickým znakom všetkých skvelých vín s jedlom. Rozmanitosť kombinácie šumivých ružových vín s jedlom vedie k rôznorodosti príležitostí. Od frittaty cez ovocné torty, šaláty až po pikantné grilované jedlá. Šumivé ružové víno môže zlepšiť váš brunch, ponúknuť osviežujúci aperitív a získať si svoje miesto pri stole od raňajok až po dezert.
Šumivé ružové víno skrýva celý rad štýlov od suchého po sladšie. Ľahké, šumivé ružové víno je ideálne na pitie na party ako aperitív. Napríklad ružová Cava sa hodí k tapas. Sladšie štýly šumivého víno, ako je Prosecco rosé, sú dobrým spojením s ovocnými koláčmi a tortami. TIPY: Hola! Organic Cava Brut Pink, SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023
Champagne Rosé
Medzi najlepšie kombinácie pre ľahšie štýly ružového Champagne patria rôzne kanapky. Champagne Rosé Vintage Brut môžete ponúknuť ku grilovanému homárovi, k pečenej jahňacine alebo divine, ako je holub či bažant. Víno: Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, Champagne Bollinger La Grande Année Rosé Brut 2014
Ľahšie, suché ružové vína si vychutnáte s krájanými paradajkami, mozzarellou a bazalkou. Zvážte aj ľahšie jedlá z cestovín a ryže, napr. cestoviny primavera, s jarnou/letnou zeleninou, krevetami alebo mušľami, alebo s pancettou a čerstvými bylinkami. Víno: Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé 2021
Ružové vína dobre fungujú:
So surovou rybou sushi, sashimi, crudo, kvalitnými rybami/kôrovcami. Víno: Quinta do Crasto Douro Rosé 2023
Protipól ku pikantnejším ázijským jedlám, ako je thajské kari alebo kuracie Tikka Masala, dim sum Víno: Kanonkop Kadette Pinotage rosé 2023
Doplnok k mnohým mäkkým syrom, najmä mladému koziemu syru, zrelým, ale nie prezretým jedlým syrom s kôrou ako Brie, Camembert alebo Livarot. Víno: Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2023
Paradajkové jedlá ako insalata caprese a cestoviny s paradajkovými omáčkami. Víno: Museum Rosé 2023
So slanými koláčmi a pečivom, quiche, cibuľový koláč, provensálske pissaladière, grécka spanakopita a juhoamerické empanadas. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2023
Grilované jahňacie kotlety s bylinkovým maslom. Víno: Le Puy Rose-Marie BIO 2022
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku